από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.
Έναν διαφορετικό κόσμο, βγαλμένο από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Star Wars και το Blade Runner, με υπόγειους ουρανοξύστες, ρομπότ, drones, σπίτια εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτές και υποθαλάσσιες πολιτείες, περιγράφουν ακαδημαϊκοί σε έκθεσή τους για το μέλλον του πλανήτη τα επόμενα 100 χρόνια, που έγινε για λογαριασμό της θυγατρικής της Samsung, Smart Things.
Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Smart Things Future Living Report», δίνει μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα για το πώς θα λειτουργούν οι ανθρώπινες κοινωνίες το προσεχές μέλλον και για το πώς σχεδόν τα πάντα θα συνδέονται μεταξύ τους με τεχνολογίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί και είναι γνωστές ως «το Διαδίκτυο των αντικειμένων» (Internet of Things).
Η εταιρεία Smart Things εξάλλου είναι ειδική στον τομέα αυτό και η έκθεση των ακαδημαϊκών ζητήθηκε μεταξύ άλλων και για να καταδειχθεί το πώς οι νέες τεχνολογίες και η «νέα τεχνολογική επανάσταση των smartphones» έχουν ήδη επηρεάσει σημαντικά τις ανθρώπινες κοινωνίες στον πλανήτη μας. Σε αυτήν συμμετείχαν αρχιτέκτονες, ειδικοί των αστικών χώρων, ακόμα και φυσικοί που ασχολούνται με την εξερεύνηση του Διαστήματος.
Στην έκθεση όπως είναι αναμενόμενο γίνεται και αναφορά στον εποικισμό του Άρη, ενώ εξετάζεται και το αντίστοιχο σενάριο για τη Σελήνη, δύο σενάρια τα οποία εξετάζονται πολύ σοβαρά τα τελευταία χρόνια από τις διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ και της Κίνας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χρόνια μετά την κατάκτηση του Κόκκινου Πλανήτη και της Σελήνης, οι μετακινήσεις από και προς τους δύο αυτούς προορισμούς θα είναι μια κανονικότητα και δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τις εμπορικές πτήσεις όπως τις ξέρουμε σήμερα.
Τρισδιάστατη εκτύπωση
Όσον αφορά στη ζωή πίσω στη Γη, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χρήση των 3D εκτυπωτών θα μας επιτρέψει να φτιάχνουμε τεράστια κτίσματα κάτω από τη Γη, στην επιφάνειά της, ακόμα και κάτω από το νερό.
Επιπλέον οι άνθρωποι μέσα στα επόμενα 100 χρόνια θα μπορούν να χρησιμοποιούν 3D εκτυπωτές από απόσταση, δηλαδή ας πούμε από το γραφείο τους, για να ετοιμάζουν το φαγητό τους στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να το μαγειρέψουν οι ίδιοι.
Το φαγητό θα εκτυπώνεται με το άγγιγμα της οθόνης κάποιας φορητής συσκευής! Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν σε «γη-ξύστες» (υπόγειους ουρανοξύστες), που θα φτάνουν μέχρι και τους 25 ορόφους κάτω από το έδαφος και ότι θα μπορούν να κατοικούν σε «πολιτείες φούσκες» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τα πράγματα και οι άνθρωποι θα μπορούν να μεταφέρονται με drones από το ένα σημείο στο άλλο και η τεχνολογία αυτή θα έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε τα drones θα έχουν τη δυνατότητα να κουβαλούν βαριά φορτία, όπως ένα ολόκληρο έτοιμο σπίτι.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, ερευνήτρια στον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης, Μάγκι Αντεριν Πόκοκ: «Οι ζωές μας σήμερα είναι σχεδόν αγνώριστες απ' ό,τι ήταν πριν ας πούμε από έναν αιώνα. Το Διαδίκτυο έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, μαθαίνουμε και ελέγχουμε τις ζωές μας. Πριν από δέκα χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε μια τεχνολογία σαν αυτή της Smart Things, όμως με τις σύγχρονες εξελίξεις βλέπουμε ότι μπορούμε να ελέγχουμε, να παρακολουθούμε και να ασφαλίζουμε τους χώρους στους οποίους ζούμε με το απλό άγγιγμα ενός smartphone. Μέσα στον επόμενο αιώνα θα γίνουμε μάρτυρες κολοσσιαίων αλλαγών στον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τον περιβάλλοντα χώρο».
Νέες τεχνολογίες θα αυξήσουν την ανεργία
Όσο θελκτική κι αν μοιάζει η εικόνα ενός άνετου μέλλοντος, που η ανθρωπότητα θα μπορεί να ξεκουράζεται στις δάφνες της, οι ενδείξεις ότι αυτό δεν θα είναι ακριβώς το μέλλον είναι πολλές και τουλάχιστον δύο διαφορετικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης θα φέρει εκατομμύρια απολύσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επί παραδείγματι στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός παρουσιάστηκε έρευνα του Κλάους Σβαμπ και του Ρίτσαρντ Ζάμανς, στην οποία οι ερευνητές αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 τουλάχιστον 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα απολυθούν εξαιτίας της αντικατάστασής τους από ρομπότ.
Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα η αυξημένη χρήση των ρομπότ στην παραγωγή εξαιτίας «της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που συντελείται» θα προκαλέσει εκ νέου ανισότητες καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι το κομμάτι του εργατικού δυναμικού που θα πληγεί περισσότερο είναι οι γυναίκες.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για κάθε 5 γυναίκες που θα απολύονται μόνο μία θα βρίσκει εργασία.
Κοινωνία
Ακόμη πιο δυσοίωνο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει παρόμοια πρόσφατη έρευνα του Μοσέ Βαρντί του Πανεπιστημίου Ράις του Χιούστον των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 50% των σημερινών θέσεων εργασίας παγκοσμίως μέχρι το 2050 θα έχουν καταληφθεί από ρομπότ!
Από τα θολωτά κτίσματα των αποικιών στον Άρη και την υποθαλάσσια πολιτεία σε μορφή σφαίρας, μέχρι τους ουρανοξύστες και τα drones, οι αναπαραστάσεις αυτές προσπαθούν να αποτυπώσουν το προσεχές μέλλον όπως αυτό περιγράφεται σε πρόσφατες μελέτες. Πολλά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα, το μόνο που μένει είναι να εξελιχθούν περαιτέρω
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Επιστημονική Εξέλιξη (AAAS): «Πλησιάζουμε σε μια εποχή που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν σε απόδοση του ανθρώπους σχεδόν σε κάθε εργασία. Πιστεύω ότι η κοινωνία πρέπει να προσπαθήσει να δώσει μιαν απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εάν οι μηχανές είναι ικανές να κάνουν σχεδόν κάθε δουλειά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, εμείς οι άνθρωποι τι θα κάνουμε;».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποσχέσεις περί ενός λαμπρού μέλλοντος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για την καλλιέργεια του πνεύματος, δεν του φαίνονται ελκυστικές κι αυτό γιατί όπως ο ίδιος ανέφερε στην τοποθέτησή του, «η εργασία είναι βασικό κομμάτι της ευημερίας των ανθρώπινων όντων».
Όπως δε συμπλήρωσε: «Η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και η οποία είναι να βρει νόημα σε μια ζωή μετά το τέλος της εποχής ''με τον ιδρώτα του προσώπου σου θα τρως ψωμί''».
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου