από τον μαθητή του ΣΤ3, Μιχάλη Σ.
Οι χελώνες του νερού, δεν υπήρξαν ποτέ κατοικίδια ζώα ή να δείχνουν ότι αρέσκονται στη παρουσία του ανθρώπου. Μπορεί να θεωρηθεί όμως ότι είναι τα λιγότερο απαιτητικά από τα ζώα που έχουμε καταφέρει να «φυλακίσουμε». Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε δύσκολες / ακραίες συνθήκες ζωής και μπορούν να επιβιώνουν χωρίς φαγητό για πολλές μέρες ή ακόμα και εβδομάδες (αναλόγως τα είδη). Αν λοιπόν νιώθετε έτοιμοι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου ζώου και να το φροντίσετε επαρκώς, τότε ίσως να βρείτε χρήσιμες τις παρακάτω πληροφορίες.
Οι χελώνες στο εμπόριο
Κατά κύριο λόγο, αυτές που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι αυτές με τις κόκκινες παρειές στο λαιμό (Trachemys scripta elegans). Οι συγκεκριμένες (για τις οποίες αναφέρονται και οι πληροφορίες) είναι αρκετά ανθεκτικές και με κατάλληλη φροντίδα ζουν από 30 έως και 50 έτη. Στα καταστήματα πωλούνται όταν είναι ακόμα πολύ μικρές, πριν από το 1 έτος της ηλικίας τους. Αυτά που θα πρέπει κυρίως να προσέξετε κατά την αγορά τους είναι:
2) Τα μάτια να είναι διαυγή και τα ρουθούνια καθαρά.
3) Το όστρακο να είναι σχετικά ανθεκτικό. Μπορείτε να το ελέγξετε, πιέζοντάς το ελαφριά από τη ράχη, κρατώντας κόντρα με τα υπόλοιπα δάκτυλα στη κοιλιά του ζώου.
Τώρα, ο αριθμός των χελωνών που θα αγοράσετε, παραμένει στη κρίση σας, πάντα με γνώμονα το πόσο είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτά και πόσο χώρο έχετε διαθέσιμο.
Υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίσετε τα αρσενικά από τα θηλυκά άτομα. Τα σχέδια κάτω από το καβούκι τους αποτελούν ένα απλό μέσο διαχωρισμού. Τα σκούρα και πυκνά σχέδια, τα έχει το αρσενικό, ενώ τα αραιά και όχι τόσο σκούρα τα έχει το θηλυκό. Επίσης τα νύχια των αρσενικών είναι μεγαλύτερα από των θηλυκών. Η ουρά των θηλυκών είναι μικρότερη από των αρσενικών, αλλά παραμένουν πιο εύσωμα από τα αρσενικά.
Αρχική φροντίδα
Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος το πρώτο καιρό το χελωνάκι να αρρωστήσει. Αυτό είναι αποκλειστικά δικιά σας ευθύνη και του τρόπου φροντίδας του. Ο κίνδυνος ασθένειας περνάει οριστικά μετά από 3-4 μήνες, αφού έχει εξοικειωθεί με το περιβάλλον και τη τροφή. Όταν είναι πολλά τα χελωνάκια, να προσέχετε να τρώνε όλα από τη τροφή και να μην μένει κάποιο, πιθανόν αδύναμο, παραμελημένο από τα υπόλοιπα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παρατηρήσετε το αδύναμο χελωνάκι να είναι νωχελικό, να μην λιάζεται και στο τέλος να πεθάνει.
πηγη:tsamisaquarium
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου