Από τον μαθητή του ΣΤ1, Ματθαίο Γ.
Η χρωματοσφαίριση (αγγλικά: Paintball) είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται σε πεδία από δύο ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να επιτύχουν κάποιο σκοπό, συνήθως να κατακτήσουν την σημαία της αντίπαλης ομάδας. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να "μαρκάρει", να διώξει δηλαδή από το παιχνίδι παίκτες της αντίπαλης ομάδας χρησιμοποιώντας "μαρκαδόρους" (τα "όπλα" της χρωματοσφαίρισης) και μπίλιες οι οποίες περιέχουν χρώμα (χρωμόσφαιρες).
Η χρωμόσφαιρα (paintball) είναι μια μπίλια από βιοδιασπώμενο υλικό που περιέχει υδροδιαλυτό χρώμα (νερομπογιά). Το περίβλημα της μπίλιας είναι από μαλακή ζελατίνη η οποία σπάει όταν η χρωμόσφαιρα προσκρούσει με την απαραίτητη ταχύτητα επάνω σε σκληρή επιφάνεια ή σε κάποιον παίκτη, χρωματίζοντας την επιφάνεια πρόσκρουσης (μαρκάρισμα).
Μαρκαδόρος
Ένας μαρκαδόρος (marker) είναι η αρχική συσκευή που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι του paintball για να σημαδέψει έναν αντιτιθέμενο παίκτη με χρώμα. Χρησιμοποιεί αέριο (συνήθως διοξείδιο του άνθρακα ή πεπιεσμένο αέρα HPA) για να εξωθήσει τη χρωμόσφαιρα, μέσω μίας κάννης, με ταχύτητα περίπου 100 μέτρα/δευτερόλεπτο.
Αυτή η ταχύτητα είναι επαρκής για τις περισσότερες χρωμόσφαιρες, έστω ώστε να σπάσουν επάνω στον αντίπαλο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να προκαλέσει ζημία πέρα από τον ήπιο μωλωπισμό.
Ασφάλεια του παιχνιδιού
Η χρωματοσφαίριση θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή ομαδικά αθλήματα. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, η μέση συχνότητα τραυματισμού υπολογίζεται σε 0,2 περιστατικά ανά 1000 παίκτες κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας, όπως η παροχή και χρήση ειδικού εξοπλισμού.
Το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού αυτού είναι η "μάσκα" ("mask"). Διασφαλίζει όλα τα ευαίσθητα σημεία του κεφαλιού (μάτια, μύτη, στόμα, αυτιά) και είναι απολύτως απαραίτητη κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Άλλα κομμάτια είναι το προστατευτικό λαιμού, που προστατεύει την περιοχή του λαιμού, ο θώρακας, που μειώνει την ορμή πρόσκρουσης της σφαίρας στο στήθος και στην κοιλιά, και η ολόσωμη φόρμα, που προσταεύει τα ρούχα από λέρωμα.
Στα περισσότερα πεδία χρωματοσφαίρησης, το ελάχιστο όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε παιχνίδι είναι 18 (ή 16, ανάλογα με την χώρα και τον εκάστοτε νόμο). Ανήλικοι επιτρέπεται να συμμετέχουν επίσης, είναι όμως απαραίτητο να είναι το λιγότερο 13 ετών, να φέρουν γραπτή έγκριση από γονέα ή κηδεμόνα και να βρίσκονται στο χώρο του συλλόγου ή του πεδίου με τη συνοδεία ενός γονέα ή κηδεμόνα.
Το άθλημα δεν σκοπεύει στο να προωθεί την βία. Μέσα από το παιχνίδι, σκοπεύει να διδάξει το νόημα και την χρησιμότητα της ομαδικής και όχι ατομικής απόδοσης και να συμβάλλει στην βελτίωση των ικανοτήτων ηγεσίας ενός παίκτη. Επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη αντιπολεμικής συνείδησης, αφού δείχνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το πόσο ευάλωτος είναι ο άνθρωπος σε συνθήκες πολέμου.
Μεταξύ πολλών άλλων προδιαγραφών ασφαλείας, σχεδόν κάθε πεδίο έχει, και επιβάλλει αυστηρά, έναν κανόνα που περιορίζει την ταχύτητα μίας σφαίρας σε 100 μέτρα/δευτερόλεπτο (360 χλμ/ώρα) ή λιγότερο, καθώς μεγαλύτερες ταχύτητες ενδέχεται να προκαλέσουν τραύματα παρά την προβλεπόμενη προστασία. Ο παίκτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αρκετές σφαίρες να πετύχουν λιγότερο προφυλαγμένα μέρη του σώματος, όπως τον πήχυ και τα γόνατα, όπου μπορεί να προκληθεί ελαφρύ τσούκσιμο ή/και πόνος. Επειδή το χτύπημα στο μάτι από μια χρωμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη τύφλωση ή την οπτική εξασθένιση, κανένας παίκτης δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε παιχνίδι χωρίς την ειδική μάσκα. Κάθε πεδίο οφείλει να παρέχει όλο τον συνιστόμενο εξοπλισμό ασφαλείας, καθώς και να εγγυάται την ασφάλεια όλων των παικτών καθ' όλη τη διάρκεια ενός παιχνιδιού
πηγή: el.wikipedia.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου