από την μαθήτρια του ΣΤ3, Ηλιάνα Α.
Μπαλέτο! Χάρη, κίνηση, ευλιγισία... Είναι πολύ σημαντικό το μικρό σου να μάθει να γυμνάζεται από νωρίς. Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός ωραίου σώματος, αλλά και ενός ωραίου μυαλού.
Μιλήσαμε με την δασκάλα μπαλέτου της σχολής Waves Dance Studio, Χριστίνα Ρόκα, και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το... πόσο σημαντικό είναι το μπαλέτο, τι προσφέρει στο παιδί και σε τι το βοηθάει!
"Το μπαλέτο είναι ένας τρόπος έκφρασης, εκτόνωσης και σωματικής άσκησης. Είναι μια μορφή τέχνης που καλλιεργεί πνευματικά και σωματικά όσους κάνουν και θέλουν να ακολουθήσουν μαθήματα μπαλέτου. Η σχέση της κίνησης με την κλασική μουσική είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εξασκεί το ρυθμό, την μουσικότητα, είναι προσωπική έκφραση, εμπνέει και καλλιεργεί το πνεύμα"
Από πόσο χρονών μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει μπαλέτο;
Από 3,5 χρονών γίνεται κάποια στοιχειώδης αναφορά στο κλασικό λεξιλόγιο χωρίς όμως αυτός να είναι ο κύριος σκοπός γιατί ο βασικός σκοπός σε αυτήν την ηλικία είναι τα παιδιά να κρατήσουν την έμφυτη αγάπη που έχουν για το χορό. Έτσι συνήθως το μάθημα γίνεται μέσα από παραμύθια, αντικείμενα όπως μαγικά ραβδιά... Αργότερα από τα 6 με 7 αρχίζουν και πιάνουν την μπάρα, αρχίζουν να κρατάνε τα πόδια τους στην πρώτη θέση και να τους μιλάμε για να στρίβουν τα πόδια και να κάνουν κινήσεις.
Σε τι βοηθάει τα παιδιά;
Είναι μια τέχνη που γίνεται ομαδικά οπότε τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να πειθαρχούν, μαθαίνουν να συγκεντρώνονται γιατί πρέπει να τελειοποιήσουν κάποιες κινήσεις, μαθαίνουν να έχουν εναρμονισμένες και ελεγχόμενες κινήσεις, μαθαίνουν να δουλεύουν σε groups και βοηθάει πολύ το σώμα και την στάση του πως να στέκονται.
Ποια είναι τα θετικά του μπαλέτου και ποια τα αρνητικά;
Αρνητικά δεν θα έλεγα ότι έχει. Εξαρτάται όμως πολύ από το ποια σχολή θα διαλέξει κάποιος και ποιος δάσκαλος θα είναι. Δηλαδή το μόνο αρνητικό θα μπορούσε να είναι ότι κάποιος δάσκαλος που δεν γνωρίζει καλά την ανατομία του σώματος μπορεί να δημιουργήσει τραυματισμούς όχι σε νεαρή ηλικία αλλά αργότερα. Είναι 13 ή 14 χρονών εκεί μπορεί να αρχίσουν προβλήματα με τα γόνατα, με την μέση.
Θετικά :
-Είναι μια μορφή τέχνης
-Είναι κάτι που μπορεί το παιδί να κρατήσει από πολύ μικρή ηλικία και να το κάνει και όταν μεγαλώσει. Ας πούμε όταν βρίσκονται στα δύσκολα χρόνια της εφηβείας είναι μια δραστηριότητα που αν το αγαπάνε δεν θα είναι συνέχεια δεξιά και αριστερά.
-Είναι η πειθαρχία
-Είναι η ομαδικότητα
-Είναι η δημιουργικότητα
Χρειάζεται βέβαια και κάποιο ταλέντο μετά από κάποιο σημείο, δηλαδή δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Μπορούν όμως να το κάνουν όλοι σαν χόμπι. Από κάποιο επίπεδο και μετά πρέπει να έχεις κάποιο στοιχειώδη ταλέντο.
Μπορούν και τα αγόρια να κάνουν μπαλέτο;
Ναι βέβαια μπορούν. Απλώς στην Ελλάδα είναι λίγο συντηρητικοί. Ένα αγόρι θα προτιμήσει να κάνει ποδόσφαιρο που έχει περισσότερη ενέργεια ή καράτε. Τώρα πολλά παιδιά κει ειδικά αγόρια κάνουν hip hop και break dance.
Πόσο και σε τι βοηθάει το σώμα και ενδεχομένως την ανάπτυξη του παιδιού;
Βοηθάει το σώμα γιατί γυμνάζει όλους τους μυς. Αργότερα συνδυάζεται και με pilates γιατί πάρα πολλές χορεύτριες ή παιδιά που είναι σε επαγγελματικά επίπεδα κάνουν και pilates μαζί για ενδυνάμωση.
Καλλιεργεί το πνεύμα, την κουλτούρα του παιδιού και τον συναισθηματικό του κόσμο αφού είναι ένας τρόπος έκφρασης. Προσπαθούμε να βγάζει το καθένα από τα παιδιά τον δικό του τρόπο που ερμηνεύει το τραγούδι χορεύοντας.
Πηγή: tlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου