About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Χλωροπανίδας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Εύα Γ.


Η καθιέρωση αυτών των παγκόσμιων ημερών έχει απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση, την αφύπνιση πάνω σε κάποιο τομέα που εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουμε αμελήσει, έχουμε υποτιμήσει, έχουμε ξεχάσει ή ενεργούμε με λανθασμένο και καταστροφικό τρόπο.
Στις 3-3-2014 θεσπίστηκε για πρώτη φορά η «Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Χλωροπανίδας» με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2013. Η ημέρα αυτή πρέπει να είναι μια ημέρα συναγερμού για το περιβάλλον όπως επισήμανε σε άρθρο του ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνεζ Ποτότσνικ και πρέπει να συνδυαστεί με την αναβάθμιση των προσπαθειών για την προστασία της και την ανάσχεση του λαθρεμπορίου από το οποίο κινδυνεύει. Η έκθεση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αναφέρει ότι:Πάνω από χίλιοι ρινόκεροι σκοτώθηκαν πέρσι για τα κέρατά τους. Δεκάδες χιλιάδες ελέφαντες θανατώνονται κάθε χρόνο για το ελεφαντόδοντό τους.
Οι τίγρεις αποδεκατίζονται για το δέρμα και τα οστά τους, οι αρκούδες για τα πόδια τους και τη χολή τους, οι καρχαρίες για τα πτερύγιά τους, και μια ευημερούσα μαύρη αγορά για ζωντανά πουλιά και ερπετά υπονομεύει το νόμιμο εμπόριο κατοικίδιων ζώων.
Το πρόβλημα μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο σε εξωτικά είδη. Ακόμη και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται παράνομες θανατώσεις πτηνών και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη όπως τα χέλια διακινούνται παράνομα προς την Ασία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα και έχει κάθε λόγο να αναλάβει πρωτοβουλία για να βρεθούν λύσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μεγάλη αγορά για προϊόντα άγριας χλωροπανίδας όπως η τροπική ξυλεία, τα ερπετά και το χαβιάρι, και κανένα από αυτά δεν εξαιρείται από το λαθρεμπόριο.
Η Ευρώπη αποτελεί επίσης και διαδρομή διέλευσης την οποία χρησιμοποιούν όσοι εγκληματούν κατά της άγριας χλωροπανίδας.
Κάθε εβδομάδα, σε ευρωπαϊκά λιμάνια και αεροδρόμια, τελωνειακοί και αστυνομικοί κατάσχουν απαγορευμένα αντικείμενα όπως κέρατα ρινόκερου, ελεφαντόδοντο, φολίδες παγκολίνου, αποξηραμένους ιππόκαμπους και ζωντανούς χαμαιλέοντες.
Το λαθρεμπόριο άγριας χλωροπανίδας αποτελεί σημαντικό τομέα ανάπτυξης για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα. Τέτοια δίκτυα λειτουργούν παντού, ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Πέρσι, οι Αρχές της Τσεχίας συνέλαβαν 16 άτομα που συμμετείχαν σε πολύπλοκη εγκληματική οργάνωση, η οποία διακινούσε παράνομα κέρατα ρινόκερου από τη Νότια Αφρική στο Βιετνάμ.
Τα εγκλήματα που σχετίζονται με την άγρια χλωροπανίδα είναι επικερδή, αφού για παράδειγμα η τιμή για τα κέρατα ρινόκερου είναι 40.000 ευρώ το κιλό ενώ σπάνια επιβάλλονται ποινές.
Οι επιπτώσεις αυτού του λαθρεμπορίου είναι καταστροφικές, ιδίως για εκατομμύρια από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον πλανήτη των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από την βιοποικιλότητα και τα υγιή οικοσυστήματα. Εάν η λαθροθηρία στην Αφρική διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά είδη επί της γης να αντιμετωπίσουν κίνδυνο εξαφάνισης.
Αυτό από μόνο του θα ήταν τραγικό αλλά η λαθροθηρία έχει και άλλες εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο: κλέβει φυσικούς πόρους από τοπικές κοινότητες που ζουν με τα εν λόγω είδη και συχνά εξαρτώνται από αυτά για την επιβίωσή τους, ενώ τροφοδοτεί την διαφθορά και υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα σε ήδη ευαίσθητες περιοχές όπως η Κεντρική Αφρική.
Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Αρκτούρο, η επιβίωση της αρκούδας συνδέεται με την υγεία των δασών. Η παρουσία της στα ελληνικά δάση είναι δείκτης υψηλής βιοποικιλότητας. Παράλληλα, μία αρκούδα χάρις στις μεγάλες αποστάσεις που διανύει για να καλύψει τις ζωτικές της ανάγκες λειτουργεί ως μεταφυτευτής και συμβάλλει στην ανανέωση και επέκταση των δασών. Επίσης ο λύκος αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της τροφικής πυραμίδας. Επειδή τρέφεται κυρίως με φυτοφάγα ζώα, εξασφαλίζει την ισορροπία στα δασικά οικοσυστήματα. Σε περιοχές όπου εξαφανίστηκε το αποτέλεσμα ήταν η αποψίλωση των δασών λόγω της αύξησης της φυσικής λείας του λύκου (ζαρκάδια, ελάφια, κ.λπ). Επιπλέον, ο λύκος λειτουργεί ως εξυγιαντής των δασών, καθώς ως θηράματα επιλέγει τα πιο ασθενικά και αδύναμα ζώα, αποτρέποντας έτσι τη μετάδοση ασθενειών και διατηρώντας τα δάση υγιή.Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ευρασιατική βίδρα αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητας των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς κατέχει τη θέση του ανώτερου θηρευτή στην τροφική αλυσίδα των ευρωπαϊκών γλυκών νερών. Η παρουσία της θεωρείται δείκτης καθαρότητας των ορεινών υδάτων στην Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την εξάλλειψη του λαθρεμπορίου της άγριας χλωροπανίδας, αλλά πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις ενέργειές της για την ευαισθητοποίηση ολοένα και περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών για το θέμα αυτό. Για το λόγο αυτό οι πολίτες χρειάζεται και μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους και τι ς απόψεις τους στο διαδικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/environment/cites/trafficking_en.htm στα πλαίσια μιας διαδικτυακής διαβούλευσης, προκειμένου να συμβάλλουν στην πάταξη αυτής της καταστροφικής τακτικής που έχει απώτερο σκοπό το κέρδος. Επίσης το κάθε κράτος έχει την ηθική υποχρέωση να παρέχει παιδεία και μόρφωση στους πολίτες του ώστε αυτοί να καταστούν θεματοφύλακες της προστασίας της άγριας χλωροπανίδας και του περιβάλλοντος.
Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και να το παραδόσουμε ακέραιο και αλώβητο ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές, διότι αν δεν το κάνουμε θα είμαστε υπόλογοι για την υπονόμευση της υγείας και της ποιότητας της ζωής μας και της ζωής τους.

ΠΗΓΕΣ:

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ www.arcturos.gr/‎
Nooz.gr‎ -
www.un.org/en/events/wildlifeday/‎
www.haniotika-nea.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου