Από τις μαθήτριες του ΣΤ 2 Μαριλένα Α. και Αγγελική Π.
Το Σμέουρο (ή νίαουρο), γνωστό και ως Φραμπουάζ, είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη.
Το σμέουρο γνωστό περισσότερο με την γαλλική ονομασία του φραμπουάζ έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, D, C, B1, B3. Επίσης, τα σμέουρα είναι πηγή μαγγάνιου, φώσφορου, σελήνιου, πυρίτιου, χλωριδίου του ασβεστίου και περιέχουν φλαβονοειδή και μηλικό οξύ. Χρησιμοποιούνται από τις εγκυμονούσες και τις λεχώνες καθώς αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος και ανακουφίζουν από τις πρωινές ναυτίες.
Σμέουρα μπορούμε να βρούμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα σε καταστήμα βιολογικών προϊόντων και σε κάποια μεγάλα super market.
Τα σμέουρα είναι πολύ γευστικά και σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε!
Το Σμέουρο (ή νίαουρο), γνωστό και ως Φραμπουάζ, είναι πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους κόκκινους καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη.
Το σμέουρο γνωστό περισσότερο με την γαλλική ονομασία του φραμπουάζ έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Α, D, C, B1, B3. Επίσης, τα σμέουρα είναι πηγή μαγγάνιου, φώσφορου, σελήνιου, πυρίτιου, χλωριδίου του ασβεστίου και περιέχουν φλαβονοειδή και μηλικό οξύ. Χρησιμοποιούνται από τις εγκυμονούσες και τις λεχώνες καθώς αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος και ανακουφίζουν από τις πρωινές ναυτίες.
Σμέουρα μπορούμε να βρούμε φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα σε καταστήμα βιολογικών προϊόντων και σε κάποια μεγάλα super market.
Τα σμέουρα είναι πολύ γευστικά και σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε!
Πηγή: Bικιπαίδεια και cooklos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου