απο τις μαθήτριες του Στ1 Σταυρούλα Ρ. και Χαρά Ε.
Στο μάθημα των γαλλικών κάναμε
για το μουσείο του Λούβρου και μάθαμε ότι εκεί υπάρχει ένα ελληνικό άγαλμα, η Νίκη της Σαμοθράκης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα της ελληνικής αρχαιότητας που βρίσκεται σε περίοπτη θέση
του μουσείου και οι επισκέπτες του μένουν άφωνοι από την ομορφιά της.
βρέθηκε στο ναό Καβείρων στο νησί της Σαμοθράκης από το Γάλλο ερασιτέχνη αρχαιολόγο Σαμπουαζό, το 1863.
Μην φανταστείτε όμως ότι η ανεύρεση ήταν εύκολη! Επειδή οι καλλιτέχνες της ελληνιστικής εποχής δούλευαν το γλυπτό τους σε πολλά κομμάτια αρχικά και ύστερα τα συνέδεαν, ήταν πολύ εύκολο να σπάσει το έργο και να σκορπιστεί στα κομμάτια του. Έτσι, ο Σαμπουαζό βρήκε πρώτα το κάτω μέρος του κορμού και τα πόδια και, κατόπιν το αριστερό φτερό και το πάνω μέρος του σώματος. Αρκετά αργότερα, το 1950, Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρήκαν τμήματα του δεξιού χεριού της Νίκης, ενώ το κεφάλι της δεν έχει βρεθεί. Ακόμα τουλάχιστον…
Το άγαλμα είναι αρκετά μεγάλο σε ύψος που ξεπερνά τα 3 μέτρα, ενώ η πλώρη του πλοίου όπου είναι τοποθετημένο έχει άλλα 2 μέτρα ύψος. Η πλειονότητα των αρχαιολόγων υποστηρίζουν ότι το άγαλμα παρίστανε τη θεά Νίκη πάνω σε ένα πλοίο και κρατούσε στο ένα χέρι μία σάλπιγγα ενώ με το άλλο χαιρετούσε. Εικάζεται ότι το έργο το αφιέρωσαν στο ναό Καβείρων στη Σαμοθράκη οι Ρόδιοι όταν νίκησαν το βασιλιά της Συρίας Αντίοχο τον Γ’, σε μία ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης. Επειδή περνούσαν με τα πλοία τους από εκείνη της περιοχή πίστευαν ότι η Νίκη τους βοήθησε να νικήσουν.
Αυτό που κάνει εξαιρετικά σπουδαίο το άγαλμα είναι η πλαστικότητα των φτερών, της στάσης και των πτυχών του φορέματός του, που δημιουργούν την αίσθηση ότι κινείται αληθινά, ενώ το φυσά ο αέρας! Η Νίκη της Σαμοθράκης έχει εμπνεύσει και επηρεάσει πολλούς σημαντικούς γλύπτες στην ιστορία της τέχνης, όπως είναι ο Μπερνίνι.
Σήμερα, η Νίκη της Σαμοθράκης βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, στην κορυφή μιας μεγαλοπρεπούς σκάλας, από όπου υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται καθημερινά για να τη θαυμάσουν.
Πηγή: http://www.oikade.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου