About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κάμερα τραβά φωτογραφίες μέσα στο σκοτάδι

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μαριλένα Α.


Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει σε μια κάμερα να τραβά πολύ καθαρές φωτογραφίες ακόμα και μέσα σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι.
Η νέα τεχνική καταφέρνει να ανακατασκευάζει τρισδιάστατες εικόνες από τα λιγοστά φωτόνια, τα οποία αντανακλώνται από ένα αχνά φωτισμένο αντικείμενο.
Μια ακτίνα λέιζερ πάνω στην κάμερα «σκανάρει» το αντικείμενο-στόχο με παλμούς χαμηλής έντασης, ώσπου συλλαμβάνει ένα φωτόνιο, το οποίο αντανακλάται πάνω το στόχο και επιστρέφει στην πηγή του, όπου γίνεται αντιληπτό από τους αισθητήρες της κάμερας. Το λογισμικό της τελευταίας, που διαθέτει τον κατάλληλο αλγόριθμο, κάνει τους αναγκαίους μαθηματικούς υπολογισμούς, ώστε να συμπληρώνει μόνη της και να «κολλά» τις λειψές πληροφορίες που μεταφέρουν τα μεμονωμένα σωματίδια του φωτός από το φωτογραφούμενο αντικείμενο.
Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην φωτογράφηση ευαίσθητων βιολογικών υλικών (π.χ. στο ανθρώπινο μάτι), που θα πάθαιναν ζημιά από υψηλότερα επίπεδα φωτισμού. Επίσης η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για στρατιωτικές εφαρμογές (π.χ. για κατασκοπευτικές κάμερες). Ανυπομονώ να έρθει και στην Ελλάδα, για να μπορέσουμε την αγοράσουμε κι εμείς!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου