About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η τέχνη και ο πολιτισμός την εποχή της κρίσης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Εύα Γ.
Πολιτισμός είναι το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων του ανθρώπου και τέχνη η ικανότητα δημιουργίας έργων που προκαλούν αισθητική συγκίνηση αποτελώντας υποσύνολο της έννοιας του πολιτισμού. Ο πολιτισμός συνδέεται με όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας, από τις πιο απλές και ευτελείς έως τις πιο περίπλοκες και ανώτερες. Ο πολιτισμός και η τέχνη εκφράζουν επικοινωνία, συναισθήματα, έκφραση ιδεών, καλλιεργούν τη φαντασία, εξυψώνουν τον άνθρωπο, τον απομακρύνουν από τη σκληρή πραγματικότητα, ενώνουν τους ανθρώπους, αναπτύσσουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ευαισθησία για κοινωνικές ομάδες οι οποίες μαστίζονται στην εποχή μας από την ανέχεια, την ανεργία, τα ναρκωτικ ,τις φυλετικές διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες.
Τα τελευταία χρόνια διανύουμε εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, ηθική και πολιτική αλλά και πολιτιστική. Πολλοί συνάνθρωποί μας έχουν χάσει την εργασία τους και η ανέχεια μαστίζει μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Δεν υπάρχει τομέας στην κοινωνία που να μην έχει πληγεί.  Η τέχνη και ο πολιτισμός είναι οι τομείς που δέχτηκαν τα πρώτα πλήγματα. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οποιαδήποτε συζήτηση για τον πολιτισμό φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου. Κι όμως, στη σημερινή εποχή της πολυεπίπεδης κρίσης, ο πολιτισμός θα μπορούσε να μας βοηθήσει.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η τέχνη για να ανθίσει χρειάζεται συνθήκες κρίσης και στέρησης. Κάθε φορά που υπάρχει κρίση ανθεί η παραγωγή του πολιτισμού. Ανθούν ιδέες. Ο πολιτισμός είναι παντού. Και πάντα. Πιο ανάλαφρος σε ομαλές εποχές πιο σοβαρός σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας. Σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, οι άνθρωποι γίνονται πιο στοχαστικοί και προβληματισμένοι αναζητώντας την αλήθεια. Η τέχνη υπηρετεί την αναζήτηση της αλήθειας. Η εποχή μας δεν είναι μόνο θλίψη και πόνος. Είναι και εποχή μεγάλης ωριμότητας αλλά και γενναιότητας εφόσον καλούμαστε να αποχωριστούμε πράγματα ή καταστάσεις τα οποία θεωρούσαμε πάγια και αδιαπραγμάτευτα .
Ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να βγουν από το στενό περιβάλλον του σπιτιού και να δουν κάτι διαφορετικό από αυτό που προσφέρει η τηλεόραση. Η τέχνη και ο πολιτισμός λειτουργούν ως αντίδοτο των υποβαθμισμένων τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά θέμα παιδείας και καλλιέργειας. Η προσαρμογή σε συνθήκες κρίσης απαιτεί ευελιξία και νέες ιδέες. Η διοργάνωση συναυλιών, εκθέσεων, παραστάσεων ή δρώμενων είναι δυνατή εάν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις.
 Τέχνη μπορεί να παραχθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η περίοδος κρίσης που διανύουμε ενθαρρύνει την παραγωγή πολιτισμού, γιατί κάθε κρίση δημιουργεί και τους τρόπους επίλυσής της. Ίσως πρέπει να θεωρήσουμε την κρίση αυτή ως ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο. Ο Ηρλακλειτος είπε:"Πόλεμς πάντων πατήρ". Σκοπός της τέχνης είναι να βοηθήσει τον άνθρωπο να αποκτήσει ένα πιο σωστό βλέμμα, ένα πιο σωστό τρόπο να να βλέπει και να κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο. Η τέχνη μας παρέχει παρηγοριά και ελπίδα, οι οποίες είναι κεντημένες στον καμβά του πολιτισμού.

Πηγές:
1. Μύθοι και στερεότυπα της ελληνικής κρίσης, Παπασαραντόπουλος Πέτρος
2. Εκατό κομμάτια της κρίσης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, Μαραβέγιας Ναπολέων

3. Υπάρχει χαρά μέσα στην κρίση; (Βασισμένο σε αληθινές ιστορίες), Ιωαννίδης Παύλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου