About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπηρικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Ειδικά στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία συνεχώς μεγαλώνει. 
Μετά από την γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. ορίστηκε, από το 1992, η τρίτη Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες δίνει την ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.




Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και των επίσημων φορέων του κράτους.

Το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ). 

Η ημέρα αυτή μπορεί να γίνει μία καλή ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών μας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας γύρω από την αναπηρία και τις ειδικές ανάγκες, τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα άτομα αυτά, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης και στάσης. 
Γι' αυτό όλοι οι άνθρωποι πρέπει να θυμόμαστε αυτή την μέρα.


πηγή: http://www.youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου