About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Αρκαλοχώρι.. το χωριό μου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Κάθε καλοκαίρι ανυπομονώ να συναντήσω τη γιαγιά μου στο Αρκαλοχώρι, να παίξω στις αλάνες, να πάω σε χώρους αναψυχής. Περνάω αξέχαστα!! Αν θέλετε να μάθετε για το χωριό μου διαβάστε το παρακάτω κείμενο: 
Το Αρκαλοχώρι βρίσκεται 33km νότια του Ηρακλείου, σχεδόν στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου σε υψόμετρο 400m. Είναι μια μικρή πόλη, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και οι κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία, το εμπόριο και τις τέχνες. Το παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο στο κέντρο του χωριού έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία. Επίσης, στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη Γεωργική και Εμπορική Έκθεση της Κρήτης.

Η πόλη είναι σχετικά καινούργια και γι’ αυτό τα σπίτια δεν είναι κτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά αξίζει να επισκεφτείτε τις παλιές εκκλησίες. 
Το όνομα του χωριού λέγεται ότι προέρχεται από τον «άρκαλο», δηλαδή τον ασβό στα Κρητικά, καθώς πιστεύεται ότι στην περιοχή υπήρχαν πολλοί ασβοί. Ωστόσο, η πραγματική προέλευση του ονόματος βρίσκεται στο όνομα Αρκολέοντος, που ήταν ένα από τα δώδεκα αρχοντόπουλα του Βυζαντίου στα οποία μοιράστηκε η Κρήτη. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να αλλάξει το όνομα του Αρκαλοχωρίου στο πιο «πιασάρικο» Αρκάπολη, αλλά η κίνηση απέτυχε. 
Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς έχει βρεθεί μια μινωική πόλη και ένα ανάκτορο στη θέση Γαλατιανή Κεφάλα. Επίσης, στη θέση Προφήτης Ηλίας κοντά στο Αρκαλοχώρι υπάρχει ένα σπήλαιο, το οποίο αποτέλεσε χώρο λατρείας στην αρχαιότητα.
Πραγματικά αγαπώ το χωριό μου !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου