About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο Κερατόκαμπος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρτώ Β.
Ο Κερατόκαμπος για εμένα είναι ο καλύτερος τόπος διαμονής το καλοκαίρι λόγω της πεντακάθαρης θάλασσάς του και την ξεκούραση που σου προσφέρει. Αν σας ενδιαφέρει διαβάστε το.
Ο Κερατόκαμπος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο θέρετρο που βρίσκεται 72 km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Τσούτσουρα και της Βιάννου. Ο Κερατόκαμπος, μαζί με το διπλανό Καστρί, τα τελευταία χρόνια αποτελούν έναν αναδυόμενο τουριστικό προορισμό, καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην περιοχή για να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες της.

Πράγματι, μπροστά από το χωριό του Κερατόκαμπου ξεδιπλώνεται μια τεράστια παραλία μήκους πολλών χιλιομέτρων. Η κύρια παραλία του χωριού βρίσκεται ανατολικά του μικρού λιμανιού και εκτείνεται προς ανατολάς μέχρι την έξοδο το Κερατοκαμπίτη ποταμού. Το δυτικό της τμήμα είναι αρκετά οργανωμένο, καθώς βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Έχει χοντρά βότσαλα και είναι μια καλή επιλογή για μάσκα. Όσο περπατάτε προς τα ανατολικά, τόσο πιο ήρεμα γίνονται τα πράγματα.Το ανατολικό μέρος της παραλίας, πριν την Παχειά Άμμο και την Αρμενόπετρα, ονομάζεται Μονομπούκα από τον ομώνυμο οικισμό. Εκεί υπάρχουν ελάχιστες τουριστικές υποδομές και όλα κυλούν σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς. Η Μονομπούκα έχει άμμο και ρηχά νερά, ιδανικά για παιδιά.Οι παραλίες ανατολικά του Κερατόκαμπου είναι μια καλή επιλογή για μπάνιο, ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τις φανταστικές παραλίες του Ληστή και της Αρμενόπετρας που βρίσκονται κοντά.Ο Κερατόκαμπος (και το Καστρί) είναι το λιμάνι των κατοίκων της Νέας Βιάννου, το οποίο βρίσκεται βορειότερα. Μέχρι το ‘50 στην περιοχή υπήρχαν μόνο αποθήκες για τα χαρούπια, τα κίτρα, το λάδι κλπ. Από εκεί έφευγαν καραβάκια που μετέφεραν το εμπόρευμα στα αστικά κέντρα. Πλέον, το Καστρί και ο Κερατόκαμπος αποτελούν έναν ενιαίο οικισμό, ο οποίος έχει γνωρίσει μια έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Στη περιοχή λειτουργεί και σχολείο, ιατρείο, ενώ υπάρχει και μια αξιόλογη πινακοθήκη.Το όνομα Κερατόκαμπος προέρχεται από τα «ξυλοκέρατα», που δεν είναι τίποτα άλλο από τα χαρούπια τα οποία καλλιεργούνταν παλιά στην περιοχή. Ωστόσο, θα ακούσετε τους ντόπιους να λένε ότι οφείλεται στον τεράστιο βράχο που βρίσκεται βόρεια του χωριού στην περιοχή της Βίγλας και θυμίζει κέρατο. Στην κορυφή του Κέρατου υπάρχουν τα ερείπια ενός ενετικού φρουρίου-παρατηρητηρίου της περιοχής, ενώ στη βάση του υπάρχει ένα μεγάλο σπήλαιο, όπου έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα. Το σπήλαιο έχει πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο και υπάρχουν πολλές νυχτερίδες. Γι’ αυτό ονομάζεται Νυχτεριδόσπηλιος. Πιστεύεται ότι στο Κέρατο ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Κεραία. Σε αυτή την πόλη, σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, το όνομα του ο Κερατόκαμπος.
Οι οικισμοί του Κερατόκαμπου και του Καστριού είναι κτισμένοι σε μια κοιλάδα που σχηματίζεται μπροστά από τα πολλά φαράγγια της περιοχής. Την κοιλάδα διαρρέει ο Κερατοκαμπίτης ποταμός, ο οποίος διέρχεται μέσα από το δύσβατο φαράγγι της Πορτέλας. Μάλιστα, στην περιοχή Ρήχτρα σχηματίζεται ένας υπέροχος καταρράκτης 10m, τον οποίο αξίζει να επισκεφτείτε (την άνοιξη). Άλλο ένα επιβλητικό φαράγγι της περιοχής είναι αυτό του Καβουσίου, αλλά και του Πισκόπη το Πήδημα, το οποίο αποτελεί προέκταση της Πορτέλας. Το όνομα του το παίρνει από ένα μύθο, σύμφωνα με τον οποίο μια φορά οι Τούρκοι κυνηγούσαν έναν επίσκοπο, ο οποίος έφτασε με το άλογο του στην κόψη του φαραγγιού. Θέλοντας να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, αποφάσισε να πέσει στο γκρεμό. Ωστόσο, το άλογο του έκανε ένα τόσο μεγάλο άλμα, που πέρασε στην απέναντι μεριά και σώθηκαν κι οι δύο. Γι’ αυτό το θαύμα, ο Επίσκοπος έκτισε τον ναό του Άη Γιώργη κοντά στο φαράγγι.

πηγή: cretanbeaches.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου