απο τους τρεις εξερευνητές
Ο Ρος Ντέιλι (Ross Daly) είναι Ιρλανδός μουσικός, δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας. Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1952. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία. Αρχικά έπαιζε κλασσική μουσική (πιάνο, βιολοντσέλο, κιθάρα) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με παραδοσιακά μουσικά όργανα κυρίως της Ανατολής. Ζει στην Κρήτη πάνω από τριάντα χρόνια όπου μελετάει και διδάσκει την κρητική μουσική παράδοση. Στην Κρήτη άλλωστε ίδρυσε το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», που στεγάζεται στο Χουδέτσι Ηρακλείου, με σκοπό τη συλλογή, τη διάσωση και την προβολή παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο. (από τη Βικιπαίδεια)
Εκεί τον βρήκαμε κι εμείς,
στη διάρκεια της επίσκεψής της τάξης μας στο χώρο αυτό και του κάναμε ορισμένες ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ :Κύριε Ντέιλι . Από ποια ηλικία αρχίσατε να ασχολείστε με τη μουσική.
ROSS DAILY: Άρχισα να ασχολούμαι με τι μουσική από τα πέντε μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιο είναι το αγαπημένο σας μουσικό όργανο.
ROSS DAILY: Δεν ξέρω αν έχω ένα αγαπημένο όργανο γιατί όλα τα όργανα είναι ωραία , αλλά αυτό που παίζω πιο πολύ και που προσωπικά περισσότερο με εκφράζει είναι η λύρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Πότε ήρθατε στη Κρήτη και γιατί επιλέξατε να μείνετε εδώ αφού γυρίσατε όλο το κόσμο.
ROSS DAILY: Ήρθα στη Κρήτη πρώτη φορά το 1970 ήταν ένα ταξίδι τυχαίο που το έκανα με ένα φίλο μου. Τότε ήταν που πρωτοάκουσα την εδώ μουσική και συγκεκριμένα τη λύρα σαν όργανο. Τότε είχα σκεφτεί να επιστρέψω κάποτε για να ασχοληθώ με αυτό το όργανο. Αυτό το κατάφερα 1975 και από τότε μένω εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Πού διδαχτήκατε μουσική.
ROSS DAILY: Μουσική διδάχθηκα σε πολλά μέρη Η πρώτη μου δασκάλα ήταν η μανά μου η όποια είναι μουσικός. Στη συνεχεία πήγα σε διάφορα ωδεία, μετά σπούδασα σε ένα κολλέγιο για μουσική στην Αγγλία. Μετά μαθήτευσα με διαφόρους δασκάλους στο Αφγανιστάν, στην Ινδία, στην Τουρκία, και εδώ πέρα. Είχα πολλούς δασκάλους καθ' οδον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιό όργανο είναι δύσκολο να το μάθει κάνεις.
ROSS DAILY: Κάθε όργανο έχει τη δυσκολία του Δεν είναι ευκολο κάποιος να κάνει συγκρίσεις ποιο είναι εύκολο και ποιο είναι δύσκολο. Δηλαδή κάποια όργανα στα πρώτα στάδια είναι ευκολότερα .Για παράδειγμα μια κιθάρα ή ένα πιάνο στα πρώτα σταδία είναι πιο εύκολο να τα μάθεις από ότι ένα βιολί. Καθώς όμως προχωράς όλα αυτά εξομοιώνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Λένε ότι όσοι ασχολούνται με τη μουσική τους αρέσουν τα μαθηματικά. Είναι αλήθεια;
ROSS DAILY: Δεν ξέρω θα έπρεπε να ρωτήσω όλους τους μουσικούς για να το απαντήσω αυτό. Αλλά σαν γενική τάση θα έλεγα ότι τα μαθηματικά και η μουσική έχουν μια σύνδεση , μια σχέση. Τα μαθηματικά υπάρχουν σε διάφορα επίπεδα , υπάρχει η αριθμητική που μαθένετε στο σχολείο αλλά υπάρχουν και άλλα μαθηματικά πέρα από αυτά, που λειτουργούν κάπως διαφορετικά. Νόμιζω ότι κατι στον τρόπο σκέψης που χρειάζεται στα μαθηματικά χρειάζεται και στη μουσική. Αν και δεν είναι αλήθεια ότι όλοι οι μουσικοί είναι καλοί στα μαθηματικά κάτι στον τρόπο σκέψης αυτων των δυο ταιριάζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιό είναι το αγαπημένο σας κρητικό τραγούδι .
ROSS DAILY: Ενδεχομένως τα συρτά του Ροδινού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Αυτό το καιρό που εμφανίζεστε για να μπορεί να σας ακούσει κάποιος.
ROSS DAILY: Εμφανιζόμαστε σε διάφορα μέρη. Κάνουμε εμφανίσεις είτε σε θέατρα είτε σε μουσικές σκηνές. Γενικώς σε χώρους όπου υπάρχει ηρεμία και ησυχία ώστε να μπορεί να ακουστεί σωστά η μουσική. Δε συνηθίζουμε να πάμε σε κέντρα διασκεδάσεως , δεν είμαστε κατάλληλοι για αυτό ,αλλά προτιμάμε κέντρα θεατρικού τύπου.
Ευχαριστούμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου