About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το Γουρουνόψαρο...

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

 Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής όπου μιλάμε για τα ζώα, αποφάσισα να σας γράψω λίγα λόγια για το γουρουνόψαρο. Αν ενδιαφέρεστε διαβάστε τα παρακάτω.
 Στην Ελλάδα το σύνηθες όνομά του είναι γουρουνόψαρο κυρίως λόγω του πολύ σκληρού δέρματός του αλλά και του χαρακτηριστικού ήχου, σαν γουρούνι, που κάνει όταν βγει από τη θάλασσα. Στην Πελοπόννησο που είναι συχνή η αλίευσή του και που θεωρείται εκλεκτός μεζές, το όνομά του είναι τσίτσα.
 Το γουρουνόψαρο είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη ψάρια, που ζει σε υφάλους και βραχώδη μέρη της θάλασσας. Παρόλο που γενικά διαφέρουν από χρώμα και σχήμα,έχουν βασικά κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Πρώτα από όλα πάνω στο σώμα τους διαθέτουν αγκάθια (όχι όλα), τα οποία τα βοηθούν στην άμυνα. Ύστερα έχουν τη δυνατότητα να φουσκώνουν, καταναλώνοντας νερό με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μέγεθος του σώματος τους. Όταν φουσκώνουν σημαίνει ότι νιώθουν κίνδυνο. Το μεγαλύτερο τους όπλο όμως είναι το δηλητήριο που παράγουν, μια τοξίνη γνωστή ως τετραδοτοξινη, όπου είναι η ίδια με αυτή του χταποδιού με τους μπλε δαχτύλιους.


             https://el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου