About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τρεις χρωματιστές λίμνες στην κορυφή ενός ηφαιστείου!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Π.

 Το Kelimutu είναι ένα εντυπωσιακό ηφαίστειο που δεσπόζει στην πόλη Moni (σε υψόμετρο 1.639 μ.), στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας, αποτελώντας ένα από τα πλέον αξιοπερίεργα αξιοθέατα της περιοχής, και όχι μόνο!
 Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις “keli” (που σημαίνει “βουνό”) και “mutu” (που σημαίνει “βράζει”) και βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι περικλείει τρεις κρατηριακές λίμνες, διαφορετικού χρώματος η καθεμία, οι οποίες, μάλιστα, αλλάζουν απόχρωση, ανάλογα με την εποχή και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουουν.
 
Πιο συγκεκριμένα, ο βαθμός οξείδωσης που επικρατεί σε κάθε λίμνη προσδίδει διαφορετικό χρώμα στο νερό, το οποίο ποικίλλει από έντονο κόκκινο έως καφέ, πράσινο και μπλε έως τυρκουάζ.
 Η Tiwu Ata Mbupu (σ.σ. Λίμνη των ψυχών των ηλικιωμένων που έχουν πεθάνει) έχει μπλε χρώμα και είναι η δυτικότερη από τις τρεις λίμνες, η Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (σ.σ. Λίμνη των ψυχών των νέων ανθρώπων που έχουν πεθάνει) έχει γαλάζιο ή τυρκουάζ χρώμα και η Tiwu Ata Polo (σ.σ. Η Μαγεμένη Λίμνη) έχει κόκκινη ή καφέ απόχρωση.
 Η περιοχή είναι πόλος έλξης εκατοντάδων τουριστών κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται για να θαυμάσουν από κοντά το παράδοξο αυτό φυσικό φαινόμενο αλλά και να βρεθούν σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
 Άλλωστε το Kelimutu σε τίποτα δεν θυμίζει… ηφαίστειο, αφού οι λίμνες του μοιάζουν περισσότερο με χρωματιστές εξωτικές παραλίες… Εσείς -καλού κακού- μη βάλετε το μαγιό σας!!!


πηγή: http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου