About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Ρούλα η μελισσούλα!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Η Ρούλα η μελισσούλα είναι ξακουστή σε όλη την κυψέλη. Αντί όμως να δουλεύει έφτιαχνε πίνακες ζωγραφικής από χρώμα λουλουδιών και περνούσε αξέχαστες στιγμές ευτυχίας μαζί με τη παρέα των φίλων της. Ήταν από πολύ πρωί στο εργαστήρι με τη δροσούλα και το μεσημέρι με το σφύριγμα του τρένου έφευγε και πήγαινε σπίτι της, στην οδό Μελάκι για παιδάκι 23. 
Η Ρούλα η μελισσούλα είδε σε κάποια παράθυρα των σπιτιών στην οδό Μελισσομπερδέματα πολλές αφίσες που έλεγαν ότι θα γίνει ένας διαγωνισμός ζωγραφικής.

Σύρος...η αρχόντισσα των Κυκλάδων

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Η Σύρος είναι ένα πανέμορφο νησί, έχει πολλά αξιοθέατα και πολλές παραλίες. Όπως όλοι ξέρουμε φημίζεται για τα λουκούμια της. θα θέλαμε πολύ να πάμε. Διαβάστε παρακάτω μερικά λόγια για εκείνη!!!
Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, ενώ τώρα είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Υπήρξε ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους.

Φράουλες, ο παράδεισος των αντιοξειδωτικών !!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Δροσιστική, αρωματική με γλυκιά, αλλά και όξινη γεύση, η φράουλα είναι το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Τρώγεται σκέτη, αλλά πρωταγωνιστεί και στα γλυκά χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνισή της και το έντονο χρώμα της. Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα για τις φράουλες:
Οι φράουλες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο. Διακρίνονται για την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Μία κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι ένα πορτοκάλι, αλλά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ρύπους και φυτοφάρμακα εξαιτίας της πορώδους επιφάνειάς τους, γι’ αυτό πριν καταναλωθούν πρέπει να πλένονται πολύ καλά.

Από το “pause” στο “fast forward” η υπερθέρμανση του πλανήτη!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η θερμοκρασία της γης έχει αυξηθεί; Διαβάστε τα παρακάτω και μάθετε για την υψηλή θερμοκρασία:
Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο αριθμός των ημερών με καύσωνα έχει αυξηθεί σημαντικά, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς επιστημόνων περί παύσεως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
“Όχι απλώς δεν υπάρχει παύση στην εξέλιξη των ημερήσιων θερμοκρασιακών ακροτήτων στην ξηρά, αλλά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση” ισχυρίζονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ελβετίας, της Αυστραλίας και του Καναδά. Επιπλέον, τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι ο καύσωνας είναι συχνότερος, εντονότερος και πλήττει όλο και μεγαλύτερες περιοχές.

Γιγαντιαία μέδουσα στις ακτές της Μεσογείου

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Κώστα Σπ.
Σίγουρα οι μέδουσες τσιμπάνε... υπάρχουν όμως μέδουσες που ΔΕΝ τσιμπάνε; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο!
Αν τη βλέπατε μπροστά σας το βέβαιο είναι ότι δεν θα τρέφατε και τα καλύτερα συναισθήματα για εκείνη. Ο φόβος θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο από αυτά που θα σας κυρίευε. Κι όμως η γιγαντιαία μέδουσα που ανέλαβαν να καταγράψουν Ιταλοί δύτες στις ακτές της Μεσογείου... τσιμπάει εντελώς ακίνδυνα.

Δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Μπορεί αρκετά από αυτά να είναι μικρόσωμα και να φαίνονται ανυπεράσπιστα, όμως πολλά από αυτά διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις… ανθρώπινη συμπεριφορά.
Δείτε παρακάτω δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών και ποια είναι τα «δυνατά» τους σημεία:
1. Οι κορμοράνοι είναι ιδανικοί... υπάλληλοι

Τα πάντα θέλουν το γλυκάκι τους

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Πέρα από μπαμπού, τα χαριτωμένα αρκουδάκια λατρεύουν να καταναλώνουν ζάχαρη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα γιγάντια πάντα μπορεί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τρυφερών μπαμπού, όπως όμως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι ασπρόμαυρες αρκούδες θέλουν και το γλυκάκι τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, αμερικανοί γενετιστές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια, διαπίστωσαν ότι τα πάντα, πέρα από τα πλούσια σε σάκχαρα μπαμπού, έδειχναν προτίμηση και σε άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες.
Λατρεία από… ζάχαρη

Πασχαλινά έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Έφτασε επιτέλους το Πάσχα. Διαβάστε παρακάτω μερικά πασχαλινά έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

Αερόστατα στο Λεωνίδιο
Στην όμορφη κωμόπολη της Τσακωνιάς, η Λαμπρή γίνεται όνομα και πράγμα, αφού εδώ και έναν περίπου αιώνα, το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά των πέντε ενοριών συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων, τα οποία ετοιμάζουν επί εβδομάδες πριν το Πάσχα. Για περίπου μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός αποκτά… έξτρα αστέρια, ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Το Πάσχα στην Κύπρο - Έθιμα και εδέσματα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μαρία Α.
Μια και έρχεται το Πάσχα και σε κάθε γωνιά της Ευρώπης έχουν διαφορετικά έθιμα, σκεφτηκα να βρω κάποια έθιμα από την Κύπρο.
Το Πάσχα στην Κύπρο, σύμφωνα με τον μακαριστό εξέχοντα λαογράφο Γεώργιο Χ. Παπαχαρλάμπους , αποκαλείται στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα «Πάσκαν».
Πάσχα ονομάζονται στην Κύπρο και οι εορτές των Χριστουγέννων και της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου, επειδή προηγούνται νηστείες. Οι άνθρωποι στα χωριά, αλλά και στις πόλεις εύχονται ο ένας στον άλλον « Καλό Πάσκαν να φθάσωμεν». 
Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρει ότι παλιότερα την Μεγάλη Πέμπτη δεν εργάζονταν οι σιδηρουργοί για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους, διότι ο Πιλάτος τους ζήτησε τρία καρφιά για την Σταύρωση του Χριστού και αυτοί έκαναν περισσότερα. 

Η εξαφάνιση της θάλασσας Αράλης !!

Από τη μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τσ. και Χαρά Α. 
Η θάλασσα Αράλη τον τελευταίο καιρό στο μισό. Πώς γίνεται αυτό; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε !
Yπάρχουν κάποια µέρη στη γη που είναι «ξεχασµένα από τον Θεό». Ένα από αυτά θα µπορούσε να είναι και η Αράλη Θάλασσα. Εγκλωβισµένη στην Κεντρική Ασία, µεταξύ Ουζµπεκιστάν και Καζακστάν, χάριζε επί αιώνες µε το νερό της πνοή ζωής στην περιοχή.

Περικλής... H πιο λαμπρή προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Στις 10/4/'14 είχαν  τη γιορτή τους όλοι οι Περικλήδες όπως και ο γυμναστής του σχολείου μας. Για αύτο έψαξα για τον Περικλή. Αν θέλετε να μάθετε γι' αυτόν διαβάστε τα παρακάτω: 
Ο Περικλής αποτελεί την πιο λαμπρή πολιτική προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας  που κατάφερε να αλλάξει την όψη της Αθήνας τόσο στην πολιτική της διαδρομή όσο και στην πνευματική και καλλιτεχνική της πορεία, και να χαρίσει στην πόλη της Αθήνας τον Χρυσό της Αιώνα.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Περικλής εκτιμάται ότι γεννήθηκε μεταξύ του 495-490 π.Χ. Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια καθώς ο πατέρας του Ξάνθιππος καταγόταν από το ιερατικό γένος των Βουζύγων κατέχοντας μεγάλη περιουσία ενώ είχε διατελέσει στρατηγός των Αθηναίων σε μεγάλες νίκες, όπως εκείνη της Μυκάλης το 479 π.Χ. 

Υπάρχουν τελικά νεράιδες; Ένας ονειροπόλος Βρετανός υποστηρίζει ότι τις φωτογράφισε και έχει στοιχεία

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Γ.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο όνειρο και τις φαντασιώσεις, ωστόσο, ο λέκτορας Πανεπιστημίου, Τζον Χάιατ, βάλθηκε να αποδείξει με στοιχεία τις δικές του, καθώς υποστηρίζει ότι έχει φωτογραφίσει μικροσκοπικές νεράιδες στη βρετανική εξοχή.
Ο Χάιατ αναφέρει στην dailymail ότι οι φωτογραφίες του που τραβήχτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή Ρόσεντεϊλ στο Λάνκασαϊρ, αποδεικνύουν ότι οι νεράιδες είναι υπάρχουν στην πραγματικότητα.
Μάλιστα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια έκθεση με αυτές τις εικόνες, ενώ τονίζει ότι όσοι ενήλικες έχουν δει τη δουλειά του άρχισαν να εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες και να πείθονται ότι ίσως τελικά να υπάρχουν οι νεράιδες.

8 γυναίκες που άφησαν ιστορία!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3 Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρολυλα Α.
Έλεν Κέλλερ (1889-1968)
Η Κέλλερ έμεινε κωφάλαλη σε ηλικία μόλις 19 μηνών, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί και να δουλεύει για την υποστήριξη και τη βοήθεια των τυφλών και των κωφάλαλων. Με τη βοήθεια της παιδαγωγού της, Άννας Σάλιβαν, κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, να μάθει γερμανικά, ελληνικά και λατινικά και να γράψει βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της βιογραφίας της. Έως σήμερα παραμένει ένα ισχυρό παράδειγμα του μεγαλείου της θέλησης. 
Ολύμπ ντε Γκουζ (1748-1793) 
Η ηρωίδα της Γαλλικής Επανάστασης άφησε εποχή με την διακήρυξη για τα δικαιώματα της γυναίκας που έγραψε το 1791. Η Ολύμπ ντε Γκουζ ήταν από τις πρώτες γυναίκες που αγωνίστηκαν σθεναρά για την απόκτηση μιας πιο ισχυρής θέσης για τη γυναίκα. Οι φλογερές ιδέες της και η αφοσίωσή της στους αγώνες των γυναικών οδήγησε στην εκτέλεσή της στην γκιλοτίνα, τον Νοέμβριο του 1793.

Έθιμα του Πάσχα!

Από τον μαθητή του ΣΤ2 Αντώνη Λ.Διαβάστε τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας...

Μεγάλη Δευτέρα

Ξεκινάμε να ψωνίζουμε για τα καλούδια θα ετοιμάσουμε τις επόμενες μέρες. Το αρνί, τα αυγά κτλ. Το απόγευμα πάμε στην εκκλησία.


Μεγάλη Τρίτη

Οι προετοιμασίες ξεκινούν και η νηστεία συνεχίζεται. Το απόγευμα στην εκκλησία ακούμε τον ύμνο της Κασσιανής.

Σκοτίνα Πιερίας


Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μαριλένα Α.

  Η Σκοτίνα είναι το χωριό του μπαμπά μου και πηγαίνω εκεί κάθε καλοκαίρι. Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό και γράφω γι’ αυτό.

  Η Σκοτίνα είναι χωριό της Πιερίας, με περίπου 1000 κατοίκους, που ανήκει στο Δήμο Δίου Ολύμπου. Η ονομασία, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται στα σκουτιά, μάλλινα υφάσματα, τα οποία φτιάχνονταν στην περιοχή και από τα οποία γίνονταν οι κάπες ή πανιά για τα Ιστιοφόρα, πλοία της εποχής. Η Σκοτίνα ονομαζόταν Άνω Σκοτίνα μέχρι το 1965. Ο οικισμός Λείβηθρα έλαβε την ονομασία Σκοτίνα, την ίδια χρονιά. Και η Παραλία Σκοτίνας ονομαζόταν Σκάλα Σκοτίνας.
   Η παραλία της προσελκύει πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές, τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Άνω Σκοτίνα, τα κάποτε εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η κεντρική πλατεία στην Άνω Σκοτίνα αποτελεί στέκι των κατοίκων όχι μόνο της Κατερίνης αλλά και της Λάρισας. Στο χωριό βρίσκονται και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Χριστού και της Θεοτόκου.

Συνέντευξη από τη γιαγιά μου, συνταξιούχο δασκάλα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Τζένη Π.

- Πώς πέρασες τα παιδικά σου χρόνια;
-Τα παιδικά μου χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Η τροφή ήταν λιγοστή, τα ρούχα και τα παπούτσια ελάχιστα. Μερικές φορές πήγαινα ξυπόλυτη. Τηλεόραση δεν υπήρχε και σ'όλο το χωριό ένα ραδιόφωνο μόνο στο καφενείο. Σχολείο πήγαινα σε μονοθέσιο, πρωί και απόγευμα.

-Ποιο ήταν το επάγγελμά σου;
-Ήμουν δασκάλα. Υπηρέτησα στη μακρινή Μακεδονία δέκα ολόκληρα χρόνια, που ήταν όμως υπέροχα. Στη συνέχεια υπηρέτησα σε διάφορα χωριά του Μυλοποτάμου, στο Ρέθυμνο και τελευταία στην πόλη του Ηρακλείου.

Πρωταπριλιά - Πώς προέκυψε το έθιμο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χαρά Α. 
Από πού άραγε προέκυψε το έθιμο της πρωταπριλιάς; Το έθιμο με τα αθώα ψέματα και τις φάρσες; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!! 
Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, το έθιμο της πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1564, όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος διέταξε να μεταφερθεί η μέρα της Πρωτοχρονιάς από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, η αλλαγή του χρόνου ξεκινούσε την 25η Μαρτίου, λίγο μετά την εαρινή ισημερία, και όταν κορυφωνόταν το οκταήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων, δηλαδή την 1η Απριλίου, γινόταν η μετάβαση στο νέο έτος.

Γυμναστική για παιδιά: Ιδανικά αθλήματα ανά ηλικία

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Η γυμναστική πρέπει να είναι στο πρόγραμμα κάθε παιδιού. Φυσικά δεν γίνεται τα παιδιά όλων των ηλικιών να κάνουνε τα ίδια αθλήματα. Διαβάστε παρακάτω τι άθλημα αρμόζει σε κάθε ηλικία:
Όλο και περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία της σωματικής άσκησης για τα παιδιά ακόμα και των πιο μικρών ηλικιών, ενώ όλοι οι παιδίατροι συμφωνούν πως με την έλλειψης αυτής τα παιδιά κινδυνεύουν για παιδική παχυσαρκία.
Ωστόσο, δεν συμβαδίζουν όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με όλες τις ηλικίες, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένα είδη που προτείνουν τόσο οι παιδίατροι όσο και οι καθηγητές φυσικής αγωγής για την καλύτερη σωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Εχθές ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Στόχος της είναι να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία. Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα για αυτήν την παγκόσμια ημέρα: 
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805-1875), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα και να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία.

Η Lady Gaga στην Αθήνα!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Το πιστεύετε; Η lady Gaga έρχεται στην Ελλάδα. Η τραγουδίστρια που τη βλέπουμε μόνο στο Youtube. Αν και στην Αθήνα οι πιο πολλοί δε θα μπορέσουμε να πάμε...
Την εκκεντρική διάσημη Αμερικανή τραγουδίστρια Lady Gaga, θα έχει την ευκαιρία του να απολαύσει το ελληνικό κοινό, σε μια μοναδική συναυλία που θα παρουσιάσει η ιδιαίτερη καλλιτέχνης στις 19 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α). Τη συναυλία της Lady Gaga στην Αθήνα ανακοίνωσε η ελληνική εταιρία διοργάνωσης «Λάβρυς» και η «Live Nation Global Touring».

Πανέμορφα εξοχικά σπίτια βγαλμένα από παραμύθια!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Μάνο Α.
Πιστεύετε πως μόνο στα παραμύθια υπάρχουν παραμυθένια και κουκλίστικα σπίτια που τραβάνε την προσοχή όλων και το μάτι σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από εκεί; Κι όμως....!! Στο παρακάτω κείμενο αλλά κυρίως στις παρακάτω εικόνες θα δείτε σπίτια που θα είστε σίγουροι ότι βγήκαν από παραμύθι. 
Δεν είναι μόνο το minimal design των αστικών κατοικιών που εκπλήσσει ή οι μοντέρνες γραμμές των σπιτιών στις πόλεις που εντυπωσιάζουν. Εξοχικά σπίτια μέσα στο δάσος, πνιγμένα στο πράσινο και σε σχήματα και φόρμες που κερδίζουν τα βλέμματα έρχονται για να δώσουν μια διαφορετική διάσταση στον όρο «εξοχικός», αφού καθένα από αυτά τα σπίτια μοιάζει να έχει ξεπηδήσει μέσα από σελίδες κάποιου παραμυθιού.

Ένας σκύλος που ζει με δελφίνια!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Μάνο Α.
Σίγουρα όλοι μας θα έχουμε δει ωραίες και συγκινητικές φιλίες μεταξύ ζώων. Στο παρακάτω κείμενο θα σας μιλήσω για μια δυνατή φιλία μεταξύ ενός σκύλου του Τζόκερ και κάποιων μικρών δελφινιών. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε.
Στο Eilat του Ισραήλ μια παράξενη κατάσταση επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια που εκπλήσσει ντόπιους και ξένους. Ένας σκύλος ο Τζόκερ ζει στην προβλήτα του δελφινάριου της περιοχής και περνά το χρόνο του μαζί με τα δελφίνια, κολυμπώντας μαζί τους και κάνοντας διάφορα παιχνίδια στο νερό. Η ιστορία έχει ως εξής:

Βραζιλία ~ Ρίο ντε Τζανέιρο !!

Από τον μαθητή του ΣΤ1, Γιώργο Γ.
Διαβάστε για το Ρίο ντε Τζανέιρο και δείτε την παρουσίαση για την αγαπημένη μου χώρα! Τη Βραζιλία!!!
Το Ρίο ντε Τζανέιρο (Rio de Janeiro, Ποταμός του Ιανουαρίου στα πορτογαλικά) είναι πόλη στη νοτιοανατολική Βραζιλία, πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας. Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Βραζιλίας (1763-1960) και της πορτογαλικής αυτοκρατορίας (1808-1821). Συνήθως γνωστή ως Ρίο, η πόλη παρονομάζεται επίσης ως Cidade Maravilhosa - «η θαυμάσια πόλη».