About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τα πάντα θέλουν το γλυκάκι τους

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Πέρα από μπαμπού, τα χαριτωμένα αρκουδάκια λατρεύουν να καταναλώνουν ζάχαρη, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα γιγάντια πάντα μπορεί να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τρυφερών μπαμπού, όπως όμως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι ασπρόμαυρες αρκούδες θέλουν και το γλυκάκι τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, αμερικανοί γενετιστές του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ στη Φιλαδέλφεια, διαπίστωσαν ότι τα πάντα, πέρα από τα πλούσια σε σάκχαρα μπαμπού, έδειχναν προτίμηση και σε άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες.
Λατρεία από… ζάχαρη
Εξετάζοντας το DNA των εντυπωσιακών ζώων, οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο αντίστοιχο με τον «γλυκό υποδοχέα» του ανθρώπου, το οποίο τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση.
Γλυκές τροφές όπως π.χ. τα φρούτα, ενδεχομένως να αποτελούσαν μέρος της διατροφής των πάντα πολύ προτού οι ανθρώπινες δραστηριότητες τα εξορίσουν στο ορεινό τους περιβάλλον, σημειώνουν οι ειδικοί. 
Στα πειράματα των ερευνητών συμμετείχαν οκτώ γιγάντια πάντα από το κέντρο προστασίας και έρευνας Shaanxi Wild Animal Rescue and Research Center, στην Κίνα. Το μικρότερο εξ αυτών ήταν ηλικίας 3 ετών και το γηραιότερο 22 ετών.
Γλυκά ευρήματα
Οι επιστήμονες προσέφεραν στις αρκούδες δυο μπολ με υγρό περιεχόμενο, για περίπου πέντε λεπτά. Το ένα ήταν γεμάτο με νερό, ενώ το δεύτερο περιείχε νερό με μια από έξι διαφορετικές γλυκαντικές ουσίες (φρουκτόζη, γαλακτόζη, γλυκόζη, λακτόζη, μαλτόζη και σουκρόζη). Τα πάντα έδειξαν να προτιμούν το γλυκό ρόφημα και ιδιαίτερα τη φρουκτόζη και τη σουκρόζη.
«Τα γιγάντια πάντα φαίνεται ότι λατρεύουν τα γλυκά» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», δρ Ντανιέλ Ριντ.
«Είμαστε έκπληκτοι με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι υπό συνθήκες αιχμαλωσίας τα πάντα καταναλώνουν μήλα, γλυκοπατάτα κ.ά.» προσθέτει ο μοριακός βιολόγος δρ Πεϊχουά Γιάνγκ, ο οποίος έλαβε μέρος στη μελέτη. Σύμφωνα με τον ειδικό, η περαιτέρω κατανόηση των διατροφικών προτιμήσεων των πάντα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προσδιορίσουν τις επιπλέον θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται συμπληρωματικά με τα μπαμπού, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποτελεσματική προστασία τους. 

Πηγή: http://www.tovima.gr/

1 σχόλιο: