About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σκοτίνα Πιερίας


Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μαριλένα Α.

  Η Σκοτίνα είναι το χωριό του μπαμπά μου και πηγαίνω εκεί κάθε καλοκαίρι. Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό και γράφω γι’ αυτό.

  Η Σκοτίνα είναι χωριό της Πιερίας, με περίπου 1000 κατοίκους, που ανήκει στο Δήμο Δίου Ολύμπου. Η ονομασία, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, οφείλεται στα σκουτιά, μάλλινα υφάσματα, τα οποία φτιάχνονταν στην περιοχή και από τα οποία γίνονταν οι κάπες ή πανιά για τα Ιστιοφόρα, πλοία της εποχής. Η Σκοτίνα ονομαζόταν Άνω Σκοτίνα μέχρι το 1965. Ο οικισμός Λείβηθρα έλαβε την ονομασία Σκοτίνα, την ίδια χρονιά. Και η Παραλία Σκοτίνας ονομαζόταν Σκάλα Σκοτίνας.
   Η παραλία της προσελκύει πολλούς επισκέπτες και παραθεριστές, τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Άνω Σκοτίνα, τα κάποτε εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Η κεντρική πλατεία στην Άνω Σκοτίνα αποτελεί στέκι των κατοίκων όχι μόνο της Κατερίνης αλλά και της Λάρισας. Στο χωριό βρίσκονται και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Χριστού και της Θεοτόκου.


Μερικά από τα τουριστικά αξιοθέατα είναι:


-Η παραλία της Σκοτίνας όπου ανακαλύφθηκαν τα ερείπια αρχαίας πόλης η οποία εικάζεται ότι είναι τα Λείδηρα, όπως επίσης και το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου.
-Επίσης τα ερείπια αρχαίων οικισμών που βρέθηκαν στις τοποθεσίες Κότρις, Λάκα γίδα και Μνημόργια, μάλιστα η Λαϊκή παράδοση της Σκοτίνας αναφέρει ότι οι κάτοικοι των δύο αυτών οικισμών πολέμησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα τους νεκρούς τους να τους θάψουν στην σημερινή περιοχή Μνημόργια απο όπου οφείλεται και η ονομασία του.
-Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου της Άνω Σκοτίνας, έργο του Πατριάρχου Καλλινίκου. Γιορτάζεται τον Δεκαπεντάυγουστο. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα πάμε με τα πόδια στον ναό. Η θέση του είναι στη μέση του παλαιού χωριού και κτίστηκε το 1862 στην θέση μίας παλαιότερης εκκλησίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750μ.
-Κοντά στην Σκοτίνα βρισκόταν και η Αρχαία πόλη Ηράκλειον την οποία τοποθετούν στην περιοχή του κάστρου του Πλαταμώνα
   Παραδοσιακό έδεσμα της περιοχής αποτελεί το γλυκό κάστανο ένα σιροπιαστό γλύκισμα με βάση το κάστανο.
   Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό και σας προτείνω να το επισκευτείτε !!!

Πηγή: Βικιπαίδεια

1 σχόλιο: