About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Περικλής... H πιο λαμπρή προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Στις 10/4/'14 είχαν  τη γιορτή τους όλοι οι Περικλήδες όπως και ο γυμναστής του σχολείου μας. Για αύτο έψαξα για τον Περικλή. Αν θέλετε να μάθετε γι' αυτόν διαβάστε τα παρακάτω: 
Ο Περικλής αποτελεί την πιο λαμπρή πολιτική προσωπικότητα της αρχαίας Ελλάδας  που κατάφερε να αλλάξει την όψη της Αθήνας τόσο στην πολιτική της διαδρομή όσο και στην πνευματική και καλλιτεχνική της πορεία, και να χαρίσει στην πόλη της Αθήνας τον Χρυσό της Αιώνα.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Περικλής εκτιμάται ότι γεννήθηκε μεταξύ του 495-490 π.Χ. Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια καθώς ο πατέρας του Ξάνθιππος καταγόταν από το ιερατικό γένος των Βουζύγων κατέχοντας μεγάλη περιουσία ενώ είχε διατελέσει στρατηγός των Αθηναίων σε μεγάλες νίκες, όπως εκείνη της Μυκάλης το 479 π.Χ. 
H μητέρα του, Αγαρίστη, καταγόταν από την οικογένεια του Κλεισθένη. Όντας απόγονος της Ακαμαντίδας φυλής, ο Περικλής κατάφερε να πάρει εξαιρετική μόρφωση. Δάσκαλοί του ήταν ο Αναξαγόρας, ο Ζήνων ο Ελεάτης και ο Δάμων. Μαζί τους ο Περικλής καλλιέργησε το πνεύμα του και άνοιξε τους ορίζοντές του ενώ εκπαίδευσε την κρίση του σε καθετί που μέχρι τότε μπορεί να φάνταζε δυσνόητο και ακατάληπτο στους περισσότερους, ενώ η καλλιέργεια του πνεύματος του χάρισε απεριόριστη ψυχραιμία και καρτερικότητα.
Τα τελευταία χαρακτηριστικά αναδεικνύονται μέσα από το περιστατικό του άγνωστου άνδρα που άρχισε να βρίζει τον Περικλή. Ο άνδρας τον ακολούθησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας μάλιστα μέχρι έξω από το σπίτι του. 
Παρ’ όλα αυτά ο Περικλής δεν απάντησε στις βαριές κατηγορίες αλλά αντίθετα όταν έπεσε το σκοτάδι υπέδειξε σε έναν υπηρέτη του να συνοδεύσει τον υβριστή στο σπίτι του ασφαλή.
Το μεγάλο του χάρισμα δεν ήταν άλλο από την ευγλωττία και την ρητορική του δεινότητα. Οι Αθηναίοι στέκονταν μαγεμένοι απέναντι στους λόγους του. Δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει πολύ για να πείσει το κοινό του καθώς η ηρεμία που απέπνεε και τα ξεκάθαρα νοήματά του κόντρα στην ξύλινη ρητορική των αντιπάλων του, ήταν αρκετά για να κερδίσουν την εύνοιά του ακροατηρίου του. 

Πηγή: http://meonomateponymo.blogspot.gr/2011/11/h_06.html

1 σχόλιο:

  1. Ένας ο Περικλής της αρχαιότητας αλλά ένα και αυτός πολύ ξεχωριστός ο κύριος Περικλής ο γυμναστής του σχολείου μας. Χρονιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή