About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών

Από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Αφροδίτη Χ., Μαρία Φ. και Σταυρούλα Α.
Μπορεί αρκετά από αυτά να είναι μικρόσωμα και να φαίνονται ανυπεράσπιστα, όμως πολλά από αυτά διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητες που θυμίζουν σε πολλές περιπτώσεις… ανθρώπινη συμπεριφορά.
Δείτε παρακάτω δέκα πανέξυπνα είδη πουλιών και ποια είναι τα «δυνατά» τους σημεία:
1. Οι κορμοράνοι είναι ιδανικοί... υπάλληλοι
Τη δεκαετία του 1970 ένας ερευνητής παρατήρησε τη συμπεριφορά των κορμοράνων, τους οποίους χρησιμοποιούσαν
στο ψάρεμα οι ψαράδες από την Κίνα. Τα πουλιά ανταμοίβονταν με τροφή μόνο αφότου είχαν πιάσει επτά ψάρια από τα αφεντικά τους.
Όταν έφταναν αυτόν τον αριθμό, κάθονταν στο χέρι του αφεντικού τους και αρνούνταν να συνεχίσουν να δουλεύουν αν δεν τους έδινε το μερτικό τους. Μπορούσαν να μετρήσουν μέχρι τον αριθμό εφτά και χρησιμοποιούσαν αυτό τους το πλεονέκτημα, για να διαπραγματεύονται το... «μισθό» τους.

2. Τα ιαπωνικά κοράκια απολαμβάνουν το... φαγητό του δρόμου

Στις αστικές περιοχές της Ιαπωνίας είναι γνωστό ότι τα κοράκια ρίχνουν από ύψος καρύδια στις διαβάσεις, προκειμένου να περάσουν από πάνω τους τα αυτοκίνητα και να σπάσει το τσόφλι τους. Στη συνέχεια, περιμένουν μέχρι να ανάψει το κόκκινο στο φανάρι και κατεβαίνουν στο δρόμο για να απολαύσουν το... σνακ τους.

3. Οι παπαγάλοι που τα πηγαίνουν καλά με τις κατευθύνσεις

Τα macaws (είδος παπαγάλου) μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του «αριστερά-δεξιά» όταν εκπαιδευτούν με θετική ενίσχυση.

4. Τα κοράκια λύνουν τεστ μνήμης

Μπορεί να μην είναι και τα πιο όμορφα πουλιά που υπάρχουν στη
γη, όμως οι βιολόγοι τα αποκαλούν «φτερωτά πρωτεύοντα», χάρη στις εξαιρετικές πνευματικές τους ικανότητες και δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και την τεράστια ευφυία τους. 
Σε μία μελέτη, ήταν σε θέση να απομνημονεύσουν και να αναγνωρίσουν σωστά εικόνες που τους είχαν δείξει νωρίτερα οι ερευνητές. Όταν οι ερευνητές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού και άρχισαν να τα ανταμοίβουν όταν αναγνώριζαν εικόνες που δεν ταίριαζαν, τα κοράκια προσαρμόστηκαν γρήγορα και απάντησαν σωστά στο τεστ.

5. Τα κοράκια είναι εξαιρετικά στο... κόψιμο κρέατος

Ένας ερευνητής ανακάλυψε ότι τα κοράκια είναι εξαιρετικά στο κόψιμο του κρέατος, όταν αναγκάστηκε να κυνηγήσει ένα από αυτά, το οποίο είχε αρπάξει ένα παγωμένο κομμάτι κρέατος. Το κοράκι είχε ξεχωρίσει το λίπος και μπορούσε να μεταφέρει το κομμάτι του κρέατος σε μία διαδρομή, αντί να κάνει πολλά πέρα-δώθε. Αυτή η εφευρετική συμπεριφορά έδειξε στους ερευνητές, ότι τα κοράκια είναι να θέση να προγραμματίζουν εκ των προτέρων και να καταστρώνουν σχέδια.

6. Οι γαλαζοπαπαδίτσες επιλέγουν το καλό φρέσκο γάλα

Την εποχή που το γάλα παραδιδόταν από πόρτα σε πόρτα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γαλαζοπαπαδίτσες γνώριζαν τι είδος γάλακτος περιείχε κάθε μπουκάλι, από το χρώμα στα καπάκια τους. Είχαν μάθει ποιο χρώμα αντιστοιχούσε στο πλήρες γάλα, το οποίο είναι πιο θρεπτικό και έπιναν μόνο από αυτά.

7. Τα κολιμπρί διαθέτουν γνώσεις... φυτολογίας

Μπορεί να είναι μικροσκοπικά, όμως διαθέτουν μνήμη... ελέφαντα. Τα κολιμπρί γνωρίζουν κάθε λουλούδι στην περιοχή τους (ο αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά τα 1.000) και θυμούνται ποια ανθίζουν και ποια έχουν νέκταρ.

8. Οι κουρούνες μπλέκονται σε καυγάδες

Οι κουρούνες ζουν σε μεγάλες ομάδες και συνηθίζουν να...
μπλέκονται σε καυγάδες. Όταν τα «βρίσκουν» με τους αντιπάλους τους καθαρίζουν η μία το ράμφος της άλλης, ή μοιράζονται μαζί την τροφή τους. 
Όταν παρατήρησαν για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά οι βιολόγοι εξεπλάγησαν, καθώς για πολλά χρόνια πίστευαν ότι μόνο τα πρωτεύοντα εμφάνιζαν τέτοιου είδους συμφιλιωτική συμπεριφορά.

9. Τα περιστέρια εκιμούν τις καλές τέχνες

Τρεις ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα περιστέρια ήταν σε θέση να ξεχωρίζουν τους πίνακες του Πικάσο και του Μονέ.
Βέβαια, δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορά όταν οι πίνακες του Μονέ ήταν τοποθετημένοι ανάποδα... ωστόσο φάνηκε ότι ξέρουν να εκτιμούν ένα καλό έργο τέχνης, αναφέρει δημοσίευμα του Mental Floss.

10. Τα cockatoos έχουν μέσα τους το ρυθμό

Τα cockatoos έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πολύπλοκους μουσικούς ρυθμούς.

Πηγή: newsbeast.gr


2 σχόλια:

  1. einai fantastiko! mou arean oi leptomeries se ola ta zoa pou diabasa 9elena tzagaraki apo arxanes)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. signomi gia ta orthgrafika ithela na po mou aresan kai adi gia 9 ithela na balo parenthesi ( elena tzagaraki)

    ΑπάντησηΔιαγραφή