About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Φράουλες, ο παράδεισος των αντιοξειδωτικών !!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Δροσιστική, αρωματική με γλυκιά, αλλά και όξινη γεύση, η φράουλα είναι το αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων. Τρώγεται σκέτη, αλλά πρωταγωνιστεί και στα γλυκά χάρη στην εντυπωσιακή εμφάνισή της και το έντονο χρώμα της. Διαβάστε παρακάτω μερικά πράγματα για τις φράουλες:
Οι φράουλες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο. Διακρίνονται για την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Μία κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C απ’ ό,τι ένα πορτοκάλι, αλλά είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ρύπους και φυτοφάρμακα εξαιτίας της πορώδους επιφάνειάς τους, γι’ αυτό πριν καταναλωθούν πρέπει να πλένονται πολύ καλά.
Οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη έφτιαχναν μάσκες ομορφιάς χρησιμοποιώντας τις άγριες φράουλες των δασών. Οι μεγάλες κόκκινες φράουλες που τρώμε σήμερα είναι προϊόν της διασταύρωσης των άγριων ευρωπαϊκών με τις μεγάλες λευκές φράουλες που υπήρχαν στη Νότια Αμερική. Το λατινικό τους όνομα είναι Fragaria. Προέρχονται από ένα φυτό της οικογένειας των Ροδανθών. 
Τι μας προσφέρουν: 
* Οι φράουλες αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών, αφού είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, καροτένια και φλαβονοειδή. 
* Επιπλέον, είναι πηγή καλίου και φυτικών ινών, ενώ μπορούν λόγω των σπόρων στο περίβλημά τους να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τρώγονται με μέτρο σε περιπτώσεις ευερέθιστου εντέρου. 
* Έχουν ελαφριά διουρητική δράση. 
* Οι φράουλες κάνουν επίσης καλό στην επιδερμίδα, αρκεί φυσικά να μην είναι είστε αλλεργικοί σε αυτές. 
Οι  φράουλες κατά τη γνώμη μας είναι το πιο νόστιμο φρούτο!!!
Και για να σας δείξουμε και ένα τρόπο να βάλετε τις φράουλες στη ζωή σας διαβάστε παρακάτω και 2 συνταγές με φράουλες:

1.Biscotti με φράουλες 

Τι χρειαζόμαστε:

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα άσπρη ζάχαρη
1/4 κούπας βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
λίγο αλάτι
1 κούπα φράουλες (τις μισές τις λιώνουμε στο multi τις άλλες μισές τις κόβουμε κομματάκια) 
30 γρ. τυρί κρέμα

Εκτέλεση
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τις λιωμένες φράουλες και το τυρί κρέμα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις κομμένες φράουλες ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο λίγο συνεχίζοντας το ανακάτεμα με τη σπάτουλα.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε ταψί (του φούρνου) με λαδόκολλα και αφού βρέξουμε τα χέρια μας (γιατί η ζύμη κολλάει) σχηματίζουμε κορμό. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 50 λεπτά. Bγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να περάσουν 10 λεπτά για να κρυώσει κάπως ο κορμός.
Μεταφέρουμε σε σανίδα κοπής και κόβουμε σε διαγώνιες λεπτές φέτες. 
Τοποθετούμε τις φέτες στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά (10 λεπτά για κάθε πλευρά).
Διατηρούνται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς

2. Κρέπες σοκολάτας με φράουλες

Υλικά 
για 4-6 άτομα

150 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.κ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.σ. άγλυκο κακάο σκόνη

1 πρέζα αλάτι

2 κρόκους αυγών

250 ml γάλα

Για τη γέμιση:

250 γραμμ. φράουλες, στεγνές και κομμένες

120-150 ml κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα μπολ. Χτυπάτε τους κρόκους και το γάλα και τα ρίχνετε στο μπολ με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύετε απαλά με το σύρμα των αυγών και μεταγγίζετε το μείγμα σε μια κανάτα. Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 20 εκ. και, όταν ζεσταθεί, το περνάτε ελαφρά με ένα κομμάτι βαμβάκι. Ρίχνετε μια μικρή ποσότητα από τον χυλό που ετοιμάσατε στο τηγάνι και το κουνάτε έτσι ώστε να απλωθεί σε ολόκληρη την επιφάνεια μια ομοιόμορφη λεπτή στρώση χυλού. Την ψήνετε ώσπου να αρχίσει να ξεκολλάει ελαφρώς στις άκρες. Αναποδογυρίζετε την κρέπα αν είναι δυνατόν, τινάζοντάς τη στον αέρα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει ο χυλός. Σκεπάζετε τις κρέπες και τις κρατάτε ζεστές. Την ώρα του σερβιρίσματος τις γεμίζετε με κρέμα γάλακτος –χτυπημένη σε σαντιγί– και με τις κομμένες φράουλες και σερβίρετε. 

Καλή όρεξη !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου