About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Μίλα! Μη φοβάσαι!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Παρόλο που ο κόσμος εξελίσσεται, μορφώνεται και θα έπρεπε τέτοια είδους φαινόμενα να μην υπάρχουν πια, ωστόσο θεωρείται ένα από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία λεκτική, σωματική, ψυχολογική, αλλά και σεξουαλική βία, επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, που επαναλαμβάνεται με σκοπό να βλάψει, να πονέσει και να αναστατώσει ένα παιδί, χωρίς το ίδιο να έχει προκαλέσει άμεσα αυτήν τη συμπεριφορά εντός και εκτός σχολείου. Αναπτύσσεται μια σχέση θύματος και θύτη που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για εκφοβισμό, ακόμα και διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα, internet κλπ.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε σχολεία της χώρας, την οποία,
το 10% του συνόλου των μαθητών πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας από συνομηλίκους τους ή παιδιά διαφορετικών ηλικιών. 
Το ποσοστό των θυτών ανέρχεται στο 5% του μαθητικού πληθυσμού και η αναλογία των εμπλεκομένων σε περιστατικά βίας, αγοριών-κοριτσιών, είναι 3 προς 1, με τα αγόρια να υπερτερούν σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής.
Τα παιδιά που γίνονται θύμα εκφοβισμού παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα όπως έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας.
Μπορεί να έχουν φοβίες, να παρουσιάζουν σχολική άρνηση, να απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες και να παρουσιάζουν ψυχοσωματικά προβλήματα όπως πονοκέφαλος διαταραχές ύπνου ακόμα και κατάθλιψη. 
Αν παρατηρήσετε τέτοιου είδους περιστατικά ή φαινόμενα αμέσως να το καταγγείλετε και να προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί .
Τα παιδιά έχουν απόλυτο δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.


ΠΗΓΕΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου