About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Την Παρασκευή (28/2/2014) στο σχολείο έγινε το αποκριάτικο πάρτι που γίνεται κάθε χρόνο. Περάσαμε καταπληκτικά. Όλοι είχαν έρθει μασκαρεμένοι. 
Το πρωί όταν πήγαμε σχολείο μπήκαμε για λίγο στις τάξεις και μετά βγήκαμε στο προαύλιο για να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε παίζοντας. 
Καθώς χορεύαμε ήρθαν στο σχολείο μας κάποιοι άνθρωποι ντυμένοι με προβιές προβάτων, με μαύρα πρόσωπα και κουδούνια, δεμένοι με σκοινιά και αλυσίδες και χόρεψαν έναν αλλόκοτο χορό. Αυτό που έγινε ήταν το έθιμο των ''αρκουδιάρηδων'' από τη Γέργερη. Ήταν πολύ ωραίο αυτό που γινόταν. Όλοι περάσαμε τέλεια! 
Διαβάστε παρακάτω για το έθιμο αυτό:
Οι «αρκουδιάρηδες» είναι τα βασικά πρόσωπα των δρώμενων της Γέργερης, των «αποκριγιωμάτων». Η διαδικασία της μεταμφίεσής τους είναι μια τελετουργία που γίνεται σε εύθυμο κλίμα, με τη συνοδεία λύρας και κρητικού λαούτου, ποτού, φαγητού και αστεϊσμών. Νέοι άνδρες, πλέον και γυναίκες, φορούν λευκές προβιές που καλύπτουν τον κορμό εμπρός και πίσω. Στη μέση κρεμούν σφυρήλατα κουδούνια αιγοπροβάτων και βάφουν τα πρόσωπά τους μαύρα με καπνιά από τσουκάλι («μουζώνονται»). Ο επικεφαλής τους, ο «αρκουδιάρης», φορά παλιά ρούχα, μουζώνεται και κρατά μια βίτσα (κλαδί απογυμνωμένο από τα φύλλα).
Οι αρκουδιάρηδες δένονται μεταξύ τους με σκοινιά τα οποία κρατά ο αρκουδιάρης και βγαίνουν στους δρόμους του χωριού. Τρέχουν και αναπηδούν σείοντας τα κουδούνια δημιουργώντας αναστάτωση. Ο αρκουδιάρης τούς κατευθύνει με τα σκοινιά, ενώ εκείνοι κατά διαστήματα προβάλλουν αντίσταση, πεισμώνοντας και μη υπακούοντας. Ο αρκουδιάρης τραβά τα σκοινιά και τους χτυπά με τη βίτσα προσπαθώντας να τους επιβληθεί. Η προσπάθεια «χαλιναγώγησης» της ατίθασης δύναμης των ζωόμορφων μεταμφιεσμένων από τον άνθρωπο στο δρώμενο αυτό και η περιφορά τους σαν κοπάδι, αποτελεί μεταφορά της κτηνοτροφικής δραστηριότητας. Αποσκοπούσε με μιμικό τρόπο στον έλεγχο των δυνάμεων της φύσης που οδηγούν σε επιτυχημένη κτηνοτροφική παραγωγή και με σατυρικό ύφος εκτόνωνε την αγωνία των κτηνοτρόφων για την έκβασή της. Η ομάδα χορεύει με τη συμμετοχή του κόσμου το λεγόμενο «αρκουδίστικο χορό», έναν «πηδηχτό χορό» συνδεδεμένο με το δρώμενο αυτό. Τα κουδούνια των αρκουδιάρηδων ακολουθούν το ρυθμό της μουσικής, καθώς αυτοί χοροπηδούν και κάνουν άσεμνες κινήσεις. Ο χορός συνοδεύεται από μια ορχήστρα που παίζει ασκομαντούρα (είδος άσκαυλου) ή λύρα και λαούτο, παλαιότερα στη μέση του χορού, ενώ σήμερα πάνω σε μία εξέδρα. Μεταγενέστερη, επίσης, είναι και η προσθήκη αποκριάτικων στίχων στο σκοπό του χορού. Έως το πρόσφατο παρελθόν, οι μεταμφιεσμένοι έκαναν πέρασμα στα καφενεία του χωριού, πείραζαν τον κόσμο, συχνά έλεγαν και άσεμνες μαντινάδες, έστηναν γλέντι και χορό. 
πηγή: bellroads.gr/



2 σχόλια: