About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Λίγα λόγια για τα όμορφα Χανιά


Το παλιό λιμάνι των Χανίων
Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ελισάβετ Κ.


Γεια σας φίλοι μου,

Είμαι η Ελισάβετ και θα ήθελα να σας μιλήσω για τα Χανιά. Πήγα με την οικογένεια μου το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και πέρασα υπέροχα… Καταρχήν είναι το μέρος που γεννήθηκε η μητέρα μου και συγκινήθηκα όταν πήγα στα μέρη που μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Τα Χανιά είναι η πιο γραφική πόλη της Κρήτης και σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Επισκεφτήκαμε το παλιό λιμάνι, περπατήσαμε στα σοκάκια της γραφικής παλιάς πόλης και η εμπειρία ήταν μαγευτική. Είδαμε την Δημοτική Αγορά και επισκεφτήκαμε τους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι από όπου η θέα ήταν μαγική!
Ξέχασα να σας αναφέρω για την υπέροχη παρέλαση που παρακολουθήσαμε στο κέντρο των Χανίων παίρνοντας μέρος όλα τα σχολεία και οι όμιλοι βρακοφόρων της Κρήτης καθώς και δυνάμεις του στρατού, αεροπορίας, λιμενικού και ναυτικού. Καθ’ όλη την διάρκεια της παρέλασης έκαναν ελιγμούς τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας εντυπωσιάζοντας τον κόσμο που χειροκροτούσε ασταμάτητα. Ένιωσα έντονα και περήφανη για την Κρήτη μας. Τέτοια παρέλαση δεν είχα ξαναδεί από κοντά σε κανένα άλλο μέρος!


Παρακάτω θα σας πω δυο λόγια για την ιστορία της πόλης των Χανίων:

Τα Χανιά είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Κρήτης και πρωτεύουσα του νομού Χανίων. Καταλαμβάνει έκταση περίπου δεκατριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει πληθυσμό 55.838 κατοίκων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Μετά τη συνένωση των Καποδιστριακών Δήμων Σούδας, Κεραμειών,Ελ. Βενιζέλου,Θερίσου,Ν. Κυδωνίας με τον Δήμο Χανίων αυτός αριθμεί πλέον των 100.000 κατοίκων. Υπήρξε σημαντική μινωική πόλη και έχει ταυτισθεί με την αρχαία Κυδωνία.
Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω απο το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται απο τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Απο εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη της οποίας κυριότερες συνοικίες είναι η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης, τα Παχιανά,η Νέα Χώρα, το Πασακάκι, τα Λενταριανά που εκτείνονται περιφερειακά του κέντρου της πόλης.
Παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται απο τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου (η "Βενετία της Ανατολής"). Σε διάφορα σημεία ο ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει δείγματα όλων των πολιστισμών που πέρασαν απο αυτήν. Στο κέντρο της βρίσκεται ο λόφος του Καστελίου, ο οποίος κατοικείται απο τη Νεολιθική εποχή, και αποτελεί οχυρή θέση δίπλα στο παλιό λιμάνι. Σε αυτό βρίσκεται το παλάτι του Ύπατου αρμοστή Κρήτης κατ την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας΄, καθώς και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι απο τη μινωική εποχή.Λίγο πιο ανατολικά από το Καστέλι βρίσκεται η Σπλάντζια, η παλιά συνοικία των μουσουλμάνων, η οποία είναι πολύατμοσφαιρική. Στα γραφικά σοκάκια της βρίσκονται πολλά ταβερνάκια. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν το κεντρικό τζαμί των Χανίων και στην ενετοκρατία ήταν ο ναός του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών. Έξω απο τη εκκλησία βρίσκεται η πλατεία της Σπλάντζιας με τον πλάτανο στον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν τον δεσπότη Μελχισεδέκ Δεσποτάκη. Στη γωνία της πλατείας βρίσκεται ο Βενετσιάνικος ναός του St. Rocco. Περπατώντας προς τη μεριά της θάλασσας βλέπουμε τα Βενετσιάνικα νεώρια (του 1497), τα καρνάγια, που κάποτε κατασκεύαζαν πολεμικές γαλέρες, σήμερα λειτουργούν ακόμη επισκευάζοντας βάρκες και καϊκια. Εκεί κανείς θα δει και το μεγάλο Αρσενάλι, που φιλοξένησε το δημαρχείο Χανίων, μέχρι το βομβαρδισμό του απο τους Γερμανούς το 1941, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Στον ανατολικό μυχό του Ενετικού Λιμανιού θα συναντήσει κανείς το Νεώριο Μόρο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.

Αξίζει να την επισκεφτείτε και να θαυμάσετε από κοντά την ομορφιά και τη μαγεία των Χανίων!



Μερικές εικόνες από τα όμορφα Χανιά:


Οι τάφοι των Βενιζέλων


Η δημοτική αγορά στα Χανιά


Το Ελαφονήσι


Πηγή: βικιπαίδεια






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου