About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Χουδέτσι Ηρακλείου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ελένη Γ.
Το Χουδέτσι είναι ένα όμορφο χωριό του νομού Ηρακλείου. Είναι το χωριό της θείας μου και έτσι σκέφτηκα να βρω κάποιες πληροφορίες, για να μάθετε και εσείς για αυτό. 
Είναι κτισμένο σε μια κοιλάδα που σχηματίζουν βουνά, από τη μια ο Λαγγός και η Κορφή και από την άλλη η Σκάλα και η Βίγλα. Θεωρείται σίγουρο ότι το μέρος αυτό επιλέχτηκε λόγω της πηγής πόσιμου νερού που υπάρχει στο κέντρο του χωριού και στο ότι τα γύρω βουνά δημιουργούν φυσικό και ελεγχόμενο πέρασμα.
Το χωριό χαρακτηρίζεται ορεινό, οι βασικές ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία, όμως η κρίση που υπάρχει σήμερα και στους δύο αυτούς τομείς έχουν σπρώξει τους κατοίκους να ασχοληθούν με όλα σχεδόν τα τεχνικά, τουριστικά και εμπορικά επαγγέλματα. 
Το Χουδέτσι, με 863 κατοίκους το 2001, βρίσκεται 22 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου, σε υψόμετρο 440-470 μέτρων. Από το 1995 υπάγεται στο Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης" της επαρχίας Πεδιάδος του Νομού Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, με συνεχή ανάπτυξη, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το
Μουσικό εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, το οποίο ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με κύριο αντικείμενο τη μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο, και που από το 2002 σε συνεργασία με το Δήμο "Νίκος Καζαντζάκης", στεγάζει τις δραστηριότητες του σε ένα παλιό κτίριο, καλόγουστα διαμορφωμένο, στο Χουδέτσι. Στο κέντρο του χωριού αναβλύζει πηγή. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελουργία και η ελαιοκαλλιέργεια. Το χωριό φημίζεται και για τα επιτραπέζια σταφύλια του.



πηγή : el.wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου