About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Θρεπτική Αξία των Μανιταριών!!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας λαχανικά!!! Αποφασίσαμε λοιπόν να ψάξουμε και να βρούμε πληροφορίες για την θρεπτική τους αξία. Διαβάστε παρακάτω:
Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι φαγώσιμες και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο). Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά, πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον. 
Συγκεκριμένα, τα πιο διαδεδομένα είδη μανιταριών που καλλιεργούνται στην χώρα μας και τα βρίσκουμε στο εμπόριο είναι:

Μορχέλα (Morille ή Morel ή Morchella sp.)

Κέρας της Aμαλθείας (Trompettes des morts)

Τρούφα (το αρχαιοελληνικό ύδνον)

Κανθαρέλλα (Chanterelle ή Cantharellus cibarius)

Αμανίτης καισαρικός (Αmanita caesarea)

Portobello

Βασιλομανίταρο (Cepe ή Porcini ή Boletus edulis)

Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus ή pleurotus erynjii)

Ασπρομανίταρο (Agaricus bisporus)

Θρεπτική Αξία

Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.

Δείτε και μία εύκολη και νόστιμη συνταγή με μανιτάρια:

Μανιτάρια με Λαχανικά


Υλικά που χρειαζόμαστε για τέσσερις έως έξι μερίδες:

ένα κιλό μανιτάρια

½ κιλό κολοκυθάκια χονδροκομμένα

¼ κιλό σπανάκι

2 μάτσα κρεμμυδάκια φρέσκα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

ένα φλιτζάνι ντομάτα χυμό

ένα μάτσο μαϊντανό

ένα μάτσο άνηθο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Τρίβουμε την ντομάτα ή την χτυπάμε στο μπλέντερ για να είναι περισσότερο χυμώδης, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά και τα χονδροκόβουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα (από αυτές που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό), την τριμμένη ντομάτα, τα μανιτάρια και αφήνουμε να βράσουν. Αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 περίπου λεπτά. Πριν σβήσουμε προσθέτουμε και το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρει ακόμα μία βράση για να αποκτήσει τη μυρωδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου