Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ. και Χρυσάνθη Δ.
Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου.
Μυθολογία
Σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ο Δίας, ο βασιλιάς των θεών, μετά τη νίκη του επί των Τιτάνων άφησε ελεύθερους δύο μεγάλους αετούς, τον ένα από την ανατολή και τον άλλο από τη δύση, δηλαδή από τα δυο άκρα του κόσμου. Στο σημείο που τα δυο πουλιά συναντήθηκαν έριξε
ένα γιγαντιαίο Λίθο και έτσι όρισε τον Ομφαλό της Γης, δηλαδή το κέντρο ολόκληρου του
κόσμου. Το Κωρύκειο Άντρο, το σπήλαιο δηλαδή που η πανάρχαιη θεά Γαία, με το όνομα Πυθώ, έδινε τις προφητείες της, ένα πρώτο μαντείο, είχε φύλακα και φρουρό ένα γιο της, τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα, όπως μας μαρτυρεί μια παλιά παράδοση από τα μέσα της δεύτερης π. Χ. χιλιετίας, από τους Μυκηναϊκούς χρόνους. Το παλαιό αυτό ιερό θεωρείται πως βρισκόταν πάνω στο δρόμο που οδηγούσε τον οδοιπόρο από την Μινωική αποικία Κρίσσα (το σημερινό Χρισσό) στον Κορινθιακό Κόλπο προς την Στερεά και την Βόρεια Ελλάδα. Ο μύθος συμπληρώνει πως ο Απόλλωνας, σε πολύ νεαρή ηλικία, σχεδόν βρέφος, σκότωσε τον φοβερό Πύθωνα και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή των μετέπειτα Δελφών. Μετά από καιρό επέστρεψε εξαγνισμένος και με την βοήθεια μερικών μινωιτών ναυτών ίδρυσε το δικό του ιερό και έτσι ανέλαβε τις ευθύνες του νέου Μαντείου με το όνομα Πύθιος Απόλλων σε ανάμνηση της μάχης που έδωσε με τον φονευθέντα δράκο. Ακόμα η ιέρεια του μαντείου έκτοτε ονομαζόταν Πυθία. Και ο τόπος από τότε πήρε το όνομα Δελφοί. Σύμφωνα με ένα μύθο ο Απόλλωνας έφτασε στην Κρίσσα ως δελφίνι και γι' αυτό έδωσε αυτό το όνομα στον τόπο.
πηγή: hhttps://el.wikipedia.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου