About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Τερμίτες σταματούν την ερημοποίηση του εδάφους.

απο τους μαθητές του Στ1 Γιάννη Α.. και Αντώνη  Α.


  Διαβάσαμε ένα άρθρο στο οποίο οι τερμίτες κάπως βοηθάνε στη μη ερημοποίηση του εδάφους. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες…
  Τη διαδικασία της ερημοποίησης των εδαφών αναστέλλουν οι τερμίτες καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γιγάντιες φωλιές τους συγκρατούν πολύτιμη υγρασία και σπόρους στο έδαφος και λειτουργούν ως οάσεις στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασίες.


  «Η βλάστηση πάνω και γύρω από τις φωλιές τερμιτών διατηρείται περισσότερο και φθίνει πιο αργά» σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας» λέει η Κορίνα Ταρνίτα του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
  Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εκτάσεις τηςαφρικανικής σαβάνας και σε άνυδρες χορτολιβαδικές εκτάσεις στη Νότιο Αμερική και την Ασία. Εκεί ενδημούν τερμίτες του γένουςOndotermes, οι οποίοι χτίζουν πανύψηλες, χαρακτηριστικές φωλιές από πηλό, μέσα στις οποίες εκτρέφουν μύκητες ταΐζοντάς τους με νεκρή φυτική ύλη. 


  Χάρη στις δαιδαλώδεις στοές τους, οι οποίες φτάνουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, οι φωλιές επιτρέπουν στο νερό της βροχής να διεισδύει πιο βαθιά στο έδαφος, αντί να κυλά στην επιφάνεια. Επιπλέον, τα απόβλητα της φωλιάς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών, ενώ οι ίδιοι οι τερμίτες συγκεντρώνουνσπόρους, ορισμένοι από τους οποίους θα έχουν την ευκαιρία να βλαστήσουν με τις επόμενες βροχές.
  «Ακόμα κι αν οι καιρικές συνθήκες φτάσουν σε σημείο να εξαφανίσουν τη βλάστηση από τις φωλιές, η αναβλάστηση είναι πιο εύκολη. Εφόσον υπάρχουν φωλιές, το οικοσύστημα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακάμψει» επισημαίνει η Ταρνίτα.
  Η μελέτη της ομάδας της χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό μοντέλο για να προσομοιώσει τις μεταβολές των οικοσυστημάτων κατά τη διαδικασία της ερημοποίησης, η οποία χωρίζεται σε πέντε στάδια που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών. Τα αποτελέσματα του μοντέλου συγκρίθηκαν με παρατηρήσεις πεδίου σε περιοχές που βρίσκονται στα όρια ερήμων.

ΠΗΓΗ www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου