About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Μυρσίνη Κ.

Διαβάστε για ένα όμορφο μέρος που βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου και αξίζει να επισκεφτείτε!

Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. 
Από τη Χριστιανική εποχή έως σήμερα τιμώμενος είναι ο Άγιος Αντώνιος, θεωρείται Θαυματουργός και προσελκύει πλήθος προσκυνητών. Το Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου είναι γνωστό και ως Φαράγγι Πατσού. Οι ονομασίες προέρχονται από το χωριό Πατσός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιόμετρα περίπου, καθώς και από το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου το οποίο βρίσκεται μέσα σε σπήλαιο. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα φαράγγια της Κρήτης μήκους 5 χιλιομέτρων και φιλοξενεί 80 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 4 είναι προστατευμένα. Έχουν καταμετρηθεί επίσης 24 είδη πανίδας, από τα οποία τα 11 είναι προστατευμένα.
Στη διαδρομή συναντούμε ο εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου που βρίσκεται στην είσοδο, κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού, τόπος λατρείας από τους Μινωικούς χρόνους. Σύμφωνα με ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν, οι τελετές λάμβαναν χώρα στην ύπαιθρο και συγκεκριμένα στο χώρο της Βραχοσκεπής όπου και βρέθηκαν οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά, αγγεία-ειδώλια καθώς και αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα.
Μπορείτε εύκολα να διασχίσετε το φαράγγι μέσω ενός ήπιου μονοπατιού που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το Σπήλαιο έως το Φράγμα Ποταμών. Να θαυμάσετε τα τρεχούμενα νερά όλο το χρόνο, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα σπάνια άγρια λουλούδια και βέβαια να γευτείτε τον «Αγιασμό» που αναβλύζει μέσα από το βράχο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Αντωνίου.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου