About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η Ιστορία της ζωής σε... ένα 24ωρο

από τους "μικρούς επιστήμονες"

   Η πρωτόγονη ζωή εμφανίστηκε πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια περίπου χρόνια, αλλά χρειάστηκαν άλλα τρία δισεκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν τα ζώα, όπως τα γνωρίζουμε, από ομάδες κυττάρων. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε αυτές τις χρονικές κλίμακες, οπότε σκεφτείτε τες ως ένα 24ωρο.   Πώς λειτουργεί το 24ωρο μας; 

   Ας υποθέσουμε ότι η Γη σχηματίστηκε τα μεσάνυχτα και τώρα έχουμε μόλις φτάσει στα επόμενα μεσάνυχτα. Σε αυτήν τη χρονική κλίμακα κάθε δευτερόλεπτο αντιπροσωπεύει 52.662 έτη και κάθε λεπτό αντιπροσωπεύει πάνω από τρία εκατομμύρια χρόνια.




00:00 Σχηματίζεται η Γη 

  Η Γη μας σχηματίζεται την ίδια στιγμή που σχηματίζεται και το υπόλοιπο ηλιακό σύστημα, 9 δισεκατομμύρια χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ.





03:25- Γλοιώδης Κόσμος
Οι χημικές ενώσεις της ζωής αρχίζουν να μαζεύουν ενέργεια, να αυξάνονται και να αναπαράγονται. Αρχικά υπάρχουν μόνο πρωτόγονα πράσινα βακτήρια που παράγουν γλίτσα. Αργότερα, αρχίζει να συσσωρεύεται οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.





16:00- Αμοιβάδες και φύκι

Ως τις τέσσερις το απόγευμα, εμφανίζονται στη Γη και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί, όπως η αμοιβάδα και τα φύκι.








20:53- Μέδουσες  

Μέχρι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σκουλήκια και μέδουσες με πλοκάμια, κάποια σε μέγεθος πιάτου φαγητού. Από απολιθωμένα ίχνη τους γνωρίζουμε ότι μπορούσαν να ελίσσονται και να τρυπώνουν στο έδαφος.






21:08- Ζωική έκρηξη

Τα ζώα αρχίζουν να αναπτύσσουν κελύφη, οπότε εμφανίζονται τριλοβίτες (μοιάζουν με θαλάσσια ισόποδα) και πλάσματα σαν σαλιγκάρια. Τα θαλάσσια φύκι είναι πλέον εδραιωμένα κι οι θάλασσες είναι γεμάτες από πλάσματα που στριφογυρίζουν, που είναι αγκαθωτά, θωρακισμένα και αποτελούνται από τμήματα.





21:44- Φυτά της ξηράς

Τα επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα επιτρέπουν την ανάπτυξη των πρώτων φυτών. Για αρχή, υπάρχουν βρύα και φτέρες. 15 λεπτά αργότερα έχουν εμφανιστεί μεγαλοπρεπή δέντρα.




22:41- Ερπετά και γιγάντια ζωύφια

Εμφανίζονται τα πρώτα ερπετά. Μπορούν και γεννούν αυγά και αρχίζουν να περιπλανώνται στην ξηρά. Λίγο πριν, την εποχή των δασών, έντομα μαθαίνουν να πετούν και κάποια από αυτά γίνονται πολύ μεγάλα. Υπάρχουν γιγάντιες λιβελλούλες και γιγάντια ισόποδα.



23:00- Γη των δεινοσαύρων

Από τους βραδυκίνητους στεγόσαυρους έως τους αγκαθωτούς αγκυλόσαυρους και από τους αδρόσαυρους που είχαν ράμφος σαν πάπια και κοπάδιαζαν στις λίμνες έως τους μακρολέμιδες διπλόδοκες και τους τρομακτικούς τυραννόσαυρους, οι δεινόσαυροι κυριαρχούν.





23:52- Η εποχή των θηλαστικών

Τα τελευταία 20 λεπτά αναπτύσσονται οι σύγχρονες μορφές βλάστησης. Τα θηλαστικά, απελευθερωμένα χάρης την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αποκτούν διάφορες μορφές και μεγέθη. 
10 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα περιφέρονται κοπάδια χορτοφάγων σαν τα σημερινά βουβάλια και τα καγκουρό. Έχουν πια εμφανιστεί ζώα που μοιάζουν με κουνέλια, ρινόκερους, ελέφαντες, καμήλες, γουρούνια, τυφλοπόντικες, σκύλους και γάτες. Οι θερμόαιμες φάλαινες και τα δελφίνια, που εξελίχτηκαν από οργανισμούς σαν τους ιπποπόταμους, έχουν βγει στις θάλασσες.



23:59:56- Σύγχρονος άνθρωπος

Πριν από λιγότερο 4 δευτερόλεπτα, εμφανίστηκαν κάπου στην Αφρική οι σύγχρονοι άνθρωποι

4 σχόλια:

  1. Παιδιά μπράβο καλή δουλεία.Να συνεχίσετε έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εσύ Ανώνυμος εεεεεεεεε.Δεν μας στα λες καλάαννν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ήθελα να πω όχι καλάαννν.Πάντως έχετε κάνει πολύ καλή δουλεία μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή