About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Εμφύτευμα δίνει σε πειραματόζωα έκτη αίσθηση


aπό το μαθητή "Μιχάλη Π."

   Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο, και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Πολύ παράξενο, αλλά αληθινό! Τι σου κάνει η τεχνολογία!
   Εγκεφαλικό εμφύτευμα έδωσε σε αρουραίους μια «έκτη αίσθηση», που τους επέτρεψε όχι να βλέπουν, αλλά να «αγγίζουν» το αόρατο υπέρυθρο φως. Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο αποκτά μια «έκτη αίσθηση» χάρη σε μια 

ηλεκτρονική συσκευή εμφυτευμένη στον εγκέφαλό του.
Οι επιστήμονες προσάρμοσαν στο κεφάλι των πειραματόζωων αισθητήρες, οι οποίοι μέσω μικροσκοπικών ηλεκτροδίων συνδέθηκαν με το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου τους που επεξεργάζεται τις πληροφορίες της αφής. Όταν τα ζώα δέχονταν υπέρυθρα σήματα, ο εγκέφαλός τους τα ερμήνευε ως oπτικά ερεθίσματα.
Μέσα σε ένα μήνα, οι αρουραίοι στο εργαστήριο είχαν μάθει να συσχετίζουν πλήρως τα σήματα του υπέρυθρου φωτός που λάμβανε ο εγκέφαλός τους, με μια αίσθηση ψευδο-αφής, χωρίς να εμπλέκεται καθόλου το δέρμα τους στην όλη διαδικασία. Δηλαδή, ενώ τα ζώα δεν έβλεπαν το υπέρυθρο φως, το αντιλαμβάνονταν ως ερέθισμα αφής, γι' αυτό και έξυναν το τρίχωμά τους σαν να αισθάνονταν ότι άγγιζαν το αόρατο υπέρυθρο φως. Η νέα αυτή αισθητηριακή δυνατότητα θυμίζει το σπάνιο φαινόμενο της «συναισθησίας» που έχουν μερικοί άνθρωποι, αντιλαμβανόμενοι μια αίσθηση με διαφορετικό αισθητήριο όργανο (π.χ. «βλέπουν» τη μουσική ή «μυρίζουν» τα χρώματα).

1 σχόλιο: