About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η ασθένεια της Σαλμονέλας

από την μαθήτρια Μαρία Π.


Πιστεύω πως όλοι έχετε ακούσει τη λέξη ‘’Σαλμονέλα’’ αλλά απλά, δεν ξέρετε τι σημαίνει. Ήρθε η ώρα να μάθετε!
Η Σαλμονέλα είναι το όνομα μιας ομάδας βακτηριδίων που προκαλούν κάποιες ασθένειες στο στομάχι και στα έντερα. Υπάρχουν διάφορα είδη Σαλμονέλας τα οποία προκαλούν διάφορες ασθένειες τις. Συνολικά τις ασθένειες αυτές τις ονομάζουμε Σαλμονέλωση.


Οι δύο σημαντικότερες κατηγορίες είναι η μη τυφική και η τυφική Σαλμονέλα. Η μη τυφική χαρακτηρίζεται από πυρετό και πόνους στη κοιλιά. Συνήθως όμως, άτομα με την ασθένεια αυτή αναρρώνουν μετά από 4-7 μέρες χωρίς να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Η μη τυφική είναι λίγο πιο ήπια από την τυφική Σαλμονέλα.

Η τυφική Σαλμονέλα χαρακτηρίζεται από πονοκεφάλους, ψηλό πυρετό, δεν έχουν όρεξη για φαγητό και παρουσιάζουν ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα. Η ασθένεια αυτή προσβάλει όλο το σώμα έτσι ώστε να είναι πολύ επικίνδυνη, μέχρι και θανάσιμη για εμάς.

Ορίστε κάποιοι τρόποι για να προφυλαχθούμε:
·       Όλα τα προϊόντα, τα λαχανικά και τα φρούτα πρέπει να πλένονται καλά πριν την κατανάλωσή τους.
 ·     Τα ωμά φαγώσιμα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τα ψημένα για να μην επιμολύνονται. Τα χέρια πρέπει να πλένονται πάντοτε καλά, όπως επίσης  όλα τα μαγειρικά σκεύη. 
 ·      Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη Σαλμονέλα δεν πρέπει να προετοιμάζουν και να μαγειρεύουν φαγητό μέχρι που να είναι σίγουροι ότι δεν είναι πλέον φορείς του μικροβίου.
·       Πρέπει να πλένονται καλά τα χέρια μετά την επαφή με ζώα.

  Τώρα που μάθαμε, καλό θα είναι να αρχίσουμε να προφυλασσόμαστε!
  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου