About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο Σκίουρος

απο την μαθήτρια Στ2 Νικολέτα Γ.
 
  Ο σκίουρος δεν είναι ένα συνηθισμένο κατοικίδιο, αλλά ένα πολύ ελκυστικό ζώο που η δημοτικότητά του όλο και μεγαλώνει. Φαίνεται ότι όσο πιο πολλοί άνθρωποι το βλέπουν, τόσο πιο πολλοί θέλουν να το αποκτήσουν.Ο Σκίουρος είναι ένα μικρό τρωκτικό που σκάβει, ένας τύπος σκίουρου εδάφους, γεμάτο περιέργεια, πολύ δραστήριο, εξαιρετικό στο σκαρφάλωμα και καλλιτέχνης στις αποδράσεις .
  Οι κοπτήρες ενός τρωκτικού πρέπει να εργάζονται πολύ δυνατά για να τρίβονται γρήγορα επειδή μεγαλώνουν συνεχώς. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα δόντια γίνονται πολύ μεγάλα και το ζώο δεν θα μπορεί πλέον να φάει. Γιαυτό καλό είναι μέσα στο κλουβί του σκίουρου εκτός από τη τροφή για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω, να υπάρχει μια ειδική πέτρα για να ακονίζει το ζωάκι τα δόντια του, την οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από τα ειδικά καταστήματα «PET SHOP». 
Ένα σπίτι για το Σκίουρο
Εξωτερικά Κλουβιά: Τα εξωτερικά κλουβιά πρέπει να είναι όσο πιο μεγάλα γίνεται. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να είναι μικρότερο από τετράγωνο πλευράς 1,8 μέτρων, αλλά υπάρχουν σκίουροι που ζουν και αναπαράγονται πολύ καλά κάθε χρόνο σε εξωτερικό κλουβί πλευράς μόλις 0,90 μέτρων. Φυσικά σε ένα μεγάλο κλουβί θα μπορείτε να διατηρείτε μια αποικία μάλλον, και όχι ένα μόνο ζευγάρι. Στα μεγάλα εξωτερικά κλουβιά, θα πρέπει να υπάρχει το λιγότερο ένα κουτί – φωλιά, για κάθε σκίουρο. Επίσης σκεύη για τροφή και νερό όπως και υλικό καθαρισμού.
  Δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες για το πότε πρέπει να καθαρίζεται το κλουβί του ζώου σας. Αυτό εξαρτάται συνήθως από το που βρίσκεται το κλουβί, το μέγεθός του, τον αριθμό των ενοίκων, και τέλος, όχι λιγότερο σημαντικό, από την ευαισθησία της μύτης του ιδιοκτήτη και της υπόλοιπης οικογένειας. Πρακτικά ένα μικρό εσωτερικό κλουβί μπορεί να χρειάζεται ένα καλό καθάρισμα μια φορά την εβδομάδα, ενώ ένας μεγάλος περίκλειστος χώρος μπορεί να θέλει καθάρισμα μια φορά το μήνα, αν και θα συνιστούσα να καθαρίζετε πιο συχνά τη τουαλέτα. Εσωτερικά κλουβιά για σκίουρους θα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και πλήρως εξοπλισμένα στα ειδικά καταστήματα «PET SHOP».
 Έξω από το σπίτι
  Πλεονεκτήματα: Φυσικό περιβάλλον, δεν χρειάζεται να καθαρίζετε το χώρο τόσο συχνά, τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, γίνονται πιο ανθεκτικά, δεν έχετε θόρυβο ενώ έχετε περισσότερο διαθέσιμο χώρο.
  Μειονεκτήματα: Λιγότερη επαφή με το ζώο σας, λιγότερος έλεγχος των σκίουρων, μεγαλύτερος κίνδυνος απόδρασης, μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από επιβλαβή.
 
Τροφή
Οι σκίουροι είναι κυρίως φυτοφάγα ζώα, στη φύση όπως και στην αιχμαλωσία. Οι ζωικές τροφές δεν φαίνεται να αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής τους, αν και θα τις φάνε αν διατίθενται.

Πηγή: Ο Σκίουρος ‘’Εκδόσεις Βασδέκης’’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου