About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Η τίγρη

  απο τις μαθήτριες  του Στ'56 Ειρήνη Ι. και Ραφαέλα Α. 


  Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες για την γνωστή σε εμάς ΤΙΓΡΗ!!!!        

  Η τίγρη είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές και το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στη γη. Η γοητεία που ασκεί στον άνθρωπο την έχει κάνει αντικείμενο μύθων και παραδόσεων σε πολλούς λαούς.
Η τίγρη χρησιμοποιεί κυρίως την όραση και την ακοή για να βρει τα θηράματά της, και όχι την όσφρησή της της.

Συνήθως κυνηγά μόνη της, στήνοντας καρτέρι, για να εκμεταλλευτεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σε κάποιες περιοχές της Ινδίας λέγεται ότι οι τοπικοί πληθυσμοί κυκλοφορούσαν στο δάσος με μια μάσκα τίγρης ζωγραφισμένη στην πλάτη τους, για να της δώσουν την εντύπωση ότι την κοιτούν κατάματα και έτσι να αποτρέψουν την επίθεσή της.
Η τίγρη ζει μοναχική ζωή. Καθεμιά έχει μια περιοχή που θεωρεί δική της και στην οποία κινείται και κυνηγά σε όλη της τη ζωή. Η περιοχή των αρσενικών είναι μεγαλύτερη από των θηλυκών και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της τροφής μπορεί να κυμαίνεται από 30-70 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Νεπάλ) έως και 800 -1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σιβηρία). Στο κυνήγι, η επιτυχία της δεν είναι εξασφαλισμένη και μπορεί μόνο 1 στις 10 εξορμήσεις να της αποφέρει τροφή. Αντέχει όμως αρκετές μέρες χωρίς φαγητό κι όταν επιτέλους βρει το θήραμά της, μπορεί να καταναλώσει μέχρι και 40 κιλά κρέας!
Αντίθετα με τα περισσότερα αιλουροειδή, είναι δεινός κολυμβητής. Μπορεί εύκολα να κολυμπήσει αρκετά χιλιόμετρα για να διασχίσει ποτάμια ή λίμνες. Γεννάει 2-3 μικρά κάθε 2 χρόνια περίπου αλλά τα μισά περίπου νεαρά δεν καταφέρνουν να ζήσουν περισσότερα από δύο χρόνια.

Η ζωή που απειλείται

Η τίγρη σήμερα απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση. Το 97% του πληθυσμού της χάθηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Μόνο 3.200 τίγρεις απομένουν ελεύθερες στη φύση, πολύ λιγότερες απ’ όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.
Τα πυκνά δάση που αποτελούν το ενδιαίτημα της τίγρης εξαφανίζονται με ταχείς ρυθμούς. Μεγάλες εταιρείες αγοράζουν εκτάσεις τροπικού δάσους και τις αποψιλώνουν για ξυλεία, ή για να τις μετατρέψουν σε φυτείες φοινικόδεντρων για παραγωγή φοινικέλαιου. Την ίδια στιγμή, η οικοδομική ανάπτυξη σε περιοχές όπου ζουν τίγρεις σημαίνει τη διάνοιξη δρόμων, που απομονώνουν τις τίγρεις όλο και περισσότερο. Σήμερα οι τίγρεις προσπαθούν να επιβιώσουν σε μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους νησίδες πυκνής βλάστησης που καλύπτουν μόλις το 7% της ιστορικής περιοχής εξάπλωσης του είδους. Μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια τα κατάλληλα ενδιαιτήματα για την τίγρη έχουν περιοριστεί κατά 45%.  

Η μεγαλύτερη όμως άμεση απειλή σήμερα για τις τίγρεις είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η τίγρη πωλείται για το δέρμα της, αλλά και για τα κομμάτια του σώματός της, που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ασιατική ιατρική για τις δήθεν μαγικές ιδιότητές τους. Παρόλο που η χρήση τους έχει αποκηρυχθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Σύλλογο Κινεζικής Ιατρικής, η παράνομη ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που μια νεκρή τίγρη σήμερα φτάνει τα 70.000 δολάρια στις αγορές της Ασίας.

Η ζωή που προστατεύουμε

 Η προστασία της τίγρης σημαίνει προστασία των δασών στην Ασία, όπου ζουν. Προστατεύοντας μια τίγρη, στην ουσία προστατεύουμε ολόκληρα δασικά οικοσυστήματα με όλη τους τη ζωή και την ποικιλία που τα χαρακτηρίζουν και εξασφαλίζουμε τις υπηρεσίες που αυτά μας παρέχουν. Επίσης, μέσα από τον τουρισμό και τα προγράμματα προστασίας οι τοπικές φτωχές αγροτικές κοινότητες εξασφαλίζουν αυξημένα εισοdήματα.


  Από όλα αυτά που διαβάσαμε και μάθαμε ελπίζω να ευαισθητοποιηθούμε.           
 
  πηγη wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου