About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ιταλία: Ξενόφερτο βακτήριο σκοτώνει τα ελαιόδεντρα


Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.

Ένα βακτήριο, που για πρώτη φορά συναντιέται στον ευρωπαϊκό χώρο, σκοτώνει ακόμη και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα στην περιοχή της Απουλίας, της Νότιας Ιταλίας, με τους ερευνητές να μην μπορούν να προσδιορίσουν την εξάπλωση του μικροοργανισμού.
«Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που συναντάται ευρύτατα στην αμερικανική ήπειρο, είναι η αίτια που καταστρέφονται τα ελαιόδεντρα στην επαρχία Lecce της Απουλίας και νοτιότερα», δήλωσε η ερευνήτρια Anna Maria Donghia, επικεφαλής του προγράμματος διαχείρισης φυτασθενειών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι, «και τώρα διευρύνουν την ελεγχόμενη περιοχή όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να διαπιστώσουν το εύρος της εξάπλωσής του».
Το παθογόνο βακτήριο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και έχει ήδη επισημανθεί σαν αιτία της καταστροφής όλων των ελαιόδεντρων, σε μια έκταση πάνω από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στην πόλη του Lecce.
Η Απουλία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχή της Ιταλίας και σύμφωνα με της εθνικές στατιστικές, το περασμένο έτος παρήγαγε έντεκα εκατομμύρια μετρικούς τόνους λάδι, το 36% της εθνικής παραγωγής. Η Donghia συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ακόμα και τα αιωνόβια ελαιόδεντρα υποκύπτουν, σε μια περιοχή όπου η ελαιοπαραγωγή είναι η κυρίαρχη στην περιοχή και φυσικά έχει μεγάλη επίπτωση στους παραγωγούς της περιοχής. Κατά πάσα πιθανότητα το βακτήριο πέρασε στον τόπο μέσω της εισαγωγής προσβεβλημένων καλλωπιστικών φυτών.
Η Xylella εξαπλώνεται εύκολα και τα δένδρα που μπορεί να προσβληθούν είναι πάρα πολλών ειδών. Τώρα ερευνούμε πόσο έχει εξαπλωθεί το παθογόνο, πέρα από τα όρια αυτής της περιοχής και σε τι είδη έχει εξαπλωθεί και αν συνεχίζει να εξαπλώνεται ακόμη. Συνήθως, όταν διαπιστωθεί η προσβολή του δένδρου είναι πολύ αργά».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το γένος του βακτηρίου που απομονώθηκε στα ελαιόδεντρα της Lecce, είναι Xylella Fastidiosa multiplex, το όποιο δεν ήταν γνωστόότι προσβάλλει τα ελαιόδεντρα. «Γνωρίζαμε ότι προσβάλλει μόνο αμυγδαλιές, ροδακινιές και αχλαδιές», λέει η Donghia. «Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η υπηρεσία της EFSA στην Ιταλία με βάση την Πάρμα, αυτό το γένος του βακτηρίου δεν πρέπει να είναι το ίδιο που προσβάλλει τα αμπέλια και τα ξινόδεντρα. Όμως άπλα τονίζω: Πως δεν πρέπει, αλλά η ερεύνα συνεχίζεται ακόμη».
Ένα είδος της Χylella Fastidiosa είναι αυτό που προκαλεί ακόμη και την ασθένεια τουPierce, η όποια εξοντώνει προσβεβλημένες κληματαριές, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «η ασθένεια κοστίζει στους οινοποιούς της αμερικανικής πολιτείας, περίπου 105 εκατ. δολάρια το χρόνο, συνυπολογιζόμενων 47 εκατ. δολαρίων για χαμένη παραγωγή και αναφυτεύσεις».
Σύμφωνα με την άποψη της EFSA, «το βακτήριο προσβάλλει ειδικά τους ιστούς του δένδρου, που διευκολύνουν τη διάχυση του νερού στα φυτικά μέρη, γνωστούς σαν ξυλώδης ιστούς, και τα έντομα της Ευρώπης, που τρέφονται με τις εκκρίσεις από τους προσβεβλημένους ξυλώδεις ιστούς, πρέπει να θεωρούνται "δυνητικοί ξενιστές", "μεταφορείς" και "μεταδότες” της αρρώστιας». Και η Dοnghia συμπλήρωσε ότι «μπορεί να μεταδίδεται από διαφορά είδη εντόμων, γνωστά ότι φωλιάζουν στα φυλλώματα. Δεν υπάρχει καμιά επιτυχία στη θεραπευτική προσπάθεια για αντιμετώπιση της Xylella Fastidiosa, όταν αυτή εξαπλωθεί στα δένδρα μιας περιοχής, διότι υπάρχουν πολλοί ξενιστές οργανισμοί που μπορούν να τη διαδώσουν». «Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην προστασία των μη προσβεβλημένων δέντρων και τον "έλεγχο" των εντόμων που μεταφέρονται με εισαγόμενα φυτά».
«Η φυτασθένεια αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μέγιστο πρόβλημα με τεράστιες συνέπειες», δήλωσε ο Francesco Sefarini, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος του «Διεθνούς Συμβούλιου ελαιολάδου» που εδρεύει στη Μαδρίτη. Δηλαδή τώρα τι θα γίνει;;;

Πηγή: 902.gr

2 σχόλια: