About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1 Ζωή Π., Μαρία Μ. και Μυρτώ Β.
Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα φαράγγια στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφθείτε! Κατά τη γνώμη μας όσοι δεν το έχουν επισκεφθεί πρέπει οπωσδήποτε να το περάσουν γιατί δεν ξέρουν τι χάνουν!!! 
Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης και επίσης και το πιο διάσημο. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια καθημερινά το καλοκαίρι. Για πολλούς, αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 4-7 ώρες, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρούμελη. 
Το φαράγγι βρίσκεται στη Νότια πλευρά του Νομού Χανίων. Έγινε εθνικός δρυμός το 1962, κυρίως ως καταφύγιο για τα σπάνια κρι-κρι (κρητικός αίγαγρος), το οποίο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πάρκο και στο νησί Θόδωρου. απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που ενδημούν στο φαράγγι και τη γύρω περιοχή, καθώς και πολλά άλλα είδη λουλουδιών και πουλιών. 
Το χωριό της Σαμαριάς βρίσκεται ακριβώς μέσα στο φαράγγι. Εγκαταλείφθηκε οριστικά από τα τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους το 1962 για να γίνει ο Εθνικός Δρυμός. Το χωριό και το φαράγγι παίρνουν το όνομά τους από την αρχαία εκκλησία του χωριού, την Οσία Μαρία. 
Ένας σκοπός για πολλούς από τους επισκέπτες της Κρήτης είναι να κατέβουν το φαράγγι από το οροπέδιο του Ομαλού ως την Αγία Ρουμέλη στο Λιβυκό πέλαγος, από την οποία οι τουρίστες παίρνουν το καραβάκι που φεύγει για τη Χώρας Σφακίων και να πάρει το λεωφορείο της επιστροφής στα Χανιά. 
Η είσοδος στη Σαμαριά επιβαρύνεται με κάποιο φθηνό εισιτήριο κι επιτρέπεται από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το πότε θα ανοίξει το φαράγγι για τους επισκέπτες εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. 
Μια δυνατή βροχή μπορεί να αναγκάσει τους υπεύθυνους να μην επιτρέψουν την είσοδο στο κοινό για να αποφευχθούν τα ατυχήματα από την πτώση βράχων ή την υπερχείλιση του ποταμού που ρέει μέσα στο φαράγγι. 
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τις μέρες που στην Κρήτη φυσά δυνατός άνεμος, δεν είναι σπάνιο να μην επιτρέπεται να ταξιδέψουν τα καραβάκια από και προς την Αγία Ρούμελη οπότε υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να παραμείνετε μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες. Συνήθως αυτό συμβαίνει το φθινόπωρο. 
Η κατάβαση του φαραγγιού ξεκινάει από τη θέση Ξυλόσκαλο κοντά στον Ομαλό, όπου έχει και ένα περίπτερο στην είσοδο .Το μονοπάτι είναι δασωμένο, φαρδύ, ευδιάκριτο και στην αρχή κατεβαίνει απότομα. Συναντάμε πόσιμο νερό από χτιστές βρύσες σχεδόν σε όλη τη διαδρομή. Το ίδιο συχνά συναντάμε και τουαλέτες. Σε περίπου 3 ώρες φτάνουμε στον παλιό οικισμό της Σαμαριάς, περίπου στα 300μ. υψόμετρο, αφού πρώτα περάσουμε από το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου. Στη Σαμαριά υπάρχουν παλιά κτίσματα, δέντρα που προσφέρουν άφθονο ίσκιο, νερό και με λίγο ψάξιμο συναντά κανείς και αγριοκάτσικα. Από εδώ και μετά το τοπίο αλλάζει και γίνεται πιο ξερό με λιγότερη βλάστηση και με την κλίση πολύ πιο ήπια. Μια ώρα αργότερα συναντάμε ποταμάκι που μας ακολουθεί για λίγη ώρα. Το περνάμε που και που πάνω από ξύλινες γέφυρες. Μετά από ακόμα μια ώρα συναντάμε τις χαρακτηριστικές πόρτες που είναι ένα στενό πέρασμα ανάμεσα σε δυο ψηλούς κάθετους βράχους. Βγαίνουμε στην παλιά Αγία Ρούμελη και με άσφαλτο πλέον καταλήγουμε στην Αγία Ρουμέλη. Η παλιά Αγία Ρουμέλη εγκαταλείφθηκε στα μέσα του προηγούμενο αιώνα μετά από μια καταστροφική πλημμύρα, όταν και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στην έξοδο του φαραγγιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου