About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν ισοπέδωσε τις Φιλιππίνες

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Κάθε χρόνο, οι Φιλιππίνες σαρώνονται από τυφώνες και καταιγίδες, συνήθως μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου αυτός όμως ο τυφώνας ήταν ο σφοδρότερος στον πλανήτη. Τα πάντα ισοπεδώθηκαν. Οι αρχές πια μιλούν ξεκάθαρα για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς στην επαρχία Λέιτε.

Ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη μετά το πέρασμα ενός από τους πιο ισχυρούς τυφώνες που συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής. Σπίτια παρασύρθηκαν, ηλεκτρικοί πυλώνες έπεσαν στο έδαφος, αυτοκίνητα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο. Οι δρόμοι γέμισαν ερείπια. Το 70 έως 80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν. Και όσοι επέζησαν αναζητούν απεγνωσμένα τροφή, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ανησυχία των αρχών για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια 500.000 δολαρίων ΗΠΑ (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων και δήλωσαν ότι θα σταλεί και πρόσθετη οικονομική βοήθεια. 
Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο για τον υπουργό Εσωτερικών "όση βοήθεια κι αν σταλεί, δεν θα επαρκέσει". 
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών που θα αναχωρήσουν από ένα από τα επιμελητειακά της κέντρα στην Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. Το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις Φιλιππίνες που δοκιμάζονται μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν.
Όπως δήλωσε ο Ακουίνο, η κυβέρνηση επιστράτευσε 300
στρατιώτες και αστυνομικούς για την αποκατάσταση της τάξης στην Λέιτε, όπου σημειώνονται λεηλασίες με τους επιζήσαντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για το πιο καταστροφικό γεγονός, παρόμοιο με το τσουνάμι που είχε συμβεί το 2004. Έτσι κι αλλιώς ήταν μια από τις φτωχότερες επαρχίες της χώρας και πρόσφατα συνέβη και ένας σεισμός στην περιοχή οπότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει από τις πληγές της. Πολύ λυπάμαι για όλη αυτήν την κατάσταση και μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους.
πηγή:http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=250549&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου