About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Bρέθηκε "δίδυμος" εξωπλανήτης της Γης

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ., Μαίρη Ε., Μαρία Α. και Χαρά Α.

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο και θα μάθετε για τον δίδυμο εξωπλανήτη της γης!!

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης με ίδιο μέγεθος και ίδια μάζα με την Γη μας, με τη μόνη διαφορά ότι περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του και οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 2.500 βαθμόυς Κελσίου... 

Οι αστρονόμοι βρήκαν για πρώτη φορά ένα εξωπλανήτη που είναι σχεδόν «δίδυμος» της Γης, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια μάζα, ενώ φαίνεται να είναι εξίσου βραχώδης και περιεκτικός σε σίδηρο. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν βρει εξωπλανήτες που είτε είχαν περίπου το μέγεθος της Γης, είτε τη μάζα της, είτε τη βραχώδη σύστασή της. Όμως ο εν λόγω εξωπλανήτης είναι ο πρώτος που συνδυάζει όλα μαζί αυτά τα «γήινα» χαρακτηριστικά.
Μια πλήρης τροχιά του, δηλαδή το «έτος» του, διαρκεί μόλις 8,5 ώρες, έναντι 365 ημερών της Γης, με συνέπεια να είναι καυτός σαν κόλαση, πιθανώς ένας κόσμος λάβας και μόνο, καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες του στην πλευρά που «βλέπει» το άστρο του, εκτιμάται ότι κινούνται μεταξύ των 2.000 έως 2.800 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πιθανότατα είναι τόσο μεγάλη -λόγω της εντυπωσιακά κοντινής τροχιάς στο άστρο του- που η επιφάνειά του μάλλον αποτελείται από λιωμένα πετρώματα.
Ο εξωπλανήτης έχει διάμετρο μόλις 20% μεγαλύτερη από της Γης, η μάζα του είναι περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερη της Γης και η πυκνότητά του είναι 5,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, σχεδόν ίδια με της Γης (5,5 γραμμάρια ανά κυβ. εκατ.).
πηγή:  www.rael.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου