About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το Μουσείο της πόλης μας


 Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Χριστίνα Μ.

 Το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου άρχισε να οικοδομείται το 1935 από τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό. Το αντισεισμικής κατασκευής κτήριο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής και βραβεύθηκε με έπαινο Bauhaus. Ο Καραντινός εφάρμοσε τις αρχές της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στις ανάγκες ενός μουσείου εξασφαλίζοντας επαρκή φυσικό φωτισμό μέσω ανοιγμάτων στο ανώτερο τμήμα των τοίχων και διευκολύνοντας την κυκλοφορία μεγάλων ομάδων επισκεπτών. Επίσης, προέβλεψε την πιθανότητα μελλοντικής επέκτασης του κτηρίου. Τα χρώματα και, κυρίως, τα υλικά δομής που χρησιμοποιήθηκαν, όπως τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, ανακαλούν τις μινωικές τοιχογραφίες, οι οποίες μιμούνταν περίτεχνες ορθομαρμαρώσεις.

Το μουσείο είναι Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι αρμοδιότητές του ανάγονται σε θέματα σχετικά με την απόκτηση, φύλαξη, συντήρηση, τεκμηρίωση, μελέτη, δημοσίευση και προβολή της κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς από την προϊστορική έως την υστερορωμαϊκή περίοδο. Το μουσείο μπορεί να εμπλουτίζει τις συλλογές του με την αποδοχή δωρεών εκ μέρους φυσικών προσώπων, φορέων ή ιδρυμάτων, με προϊόντα κατασχέσεων και με αγορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το έτος 2007 είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα επανέκθεσης των μουσειακών συλλογών. Μια προσωρινή έκθεση 400 επιλεγμένων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποια από τα σημαντικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά ευρήματα από κάθε περίοδο, λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στη βορειοανατολική γωνία του κτηρίου. 

Το εργαστήριο συντήρησης συγκροτείται από τα τμήματα γλυπτικής-κεραμικής, μετάλλινων αντικειμένων και τοιχογραφιών. Σκοπός του είναι η προληπτική και επεμβατική συντήρηση και η προώθηση της έρευνας στον τομέα της συντήρησης. Κατά συνέπεια, συμμετέχει ενεργά σε όλα τα στάδια πραγματοποίησης των εκθέσεων του Μουσείου. Τεκμηριώνει τις εργασίες συντήρησης τηρώντας ημερολόγια, δελτία συντήρησης και αρχείο φωτογράφησης των αντικειμένων. Εφαρμόζει πιλοτικές και καινοτόμες μεθόδους συντήρησης με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία των εργαστηρίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Μουσείου. 

Οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου άρχισαν να συγκροτούνται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ηρακλείου με την εξουσιοδότηση της οθωμανικής κυβέρνησης έστρεψε την προσοχή του στη διάσωση, περισυλλογή και φύλαξη των αρχαιοτήτων της Κρήτης. Το πρώτο μουσείο οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1904 έως 1907 στη θέση του ρωμαιοκαθολικού μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, που καταστράφηκε από σεισμό το 1856. Μετά την προσθήκη μίας επιπλέον πτέρυγας το 1912, σχεδιασμένης από τον αρχιτέκτονα W. Doerpfeld και τον γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, Π. Καββαδία, το πρώτο αυτό κτήριο παρέμεινε ημιτελές.


πηγη:www.yppo.gr


1 σχόλιο:

  1. θεααααα και μην αναροτιθις ποιος ειμαι,ειμαι θαυμαστις <3 <3 <3 <3 <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή