About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Θα φωτίσει τον ουρανό ο "κομήτης του αιώνα" τα Χριστούγεννα;

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Μιχαέλα Χ. και Ράνια Κ.
Ο κομήτης ISON, που έχει χαρακτηριστεί και "κομήτης του αιώνα", συνεχίζει την πορεία του στο διάστημα, πλησιάζοντας με αστρονομικές ταχύτητες τον Ήλιο. Στις 28 Νοεμβρίου, θα περάσει σε απόσταση, περίπου, 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του άστρου μας, και θα είναι πιο φωτεινός από ποτέ. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν, ακόμα, να πουν με σιγουριά σε ποια επίπεδα φωτεινότητας θα φτάσει τελικά. Τα επίπεδα φωτεινότητας του δυνητικά υπέρλαμπρου κομήτη έχουν αρχίσει να αυξάνονται και αν καταφέρει να περάσει από τον Ήλιο άθικτος, θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη, γύρω στα Χριστούγεννα!
O ISON ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και χαρακτηρίστηκε "κομήτης του αιώνα" επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο, όταν περνά από το δικό μας οπτικό πεδίο, να είναι τόσο φωτεινός, όσο ελάχιστα άλλα ουράνια σώματα που είχαν ποτέ την ευκαιρία να δουν οι κάτοικοι της Γης. Σε σημείο που να φτάσει τη φωτεινότητα μίας πανσελήνου και να είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Μια πιο μετριοπαθής εκτίμηση λέει ότι θα φτάσει τη φωτεινότητα της Αφροδίτης.
Το θετικό και το αρνητικό σενάριο
Κάποιοι αστρονόμοι έχουν προβλέψει ότι ο ISON θα σπάσει σε κομμάτια, πριν τις 28 Νοεμβρίου, όταν και θα βρίσκεται στην ελάχιστη απόστασή του από τον ήλιο, καθώς η τροχιά του τον οδηγεί προς τη γειτονιά της Γης. Τον περασμένο μήνα, όμως, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες, μεταξύ αυτών και μία από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο της NASA, που τον έδειχναν να παραμένει άθικτος. 
Από την περασμένη εβδομάδα, ο κομήτης ISON έχει υποστεί μία αρκετά θεαματική αλλαγή. Η φωτεινότητά του αυξήθηκε κατά τουλάχιστον μία μονάδα και τεράστιες ποσότητες σκόνης και αερίων άρχισαν να απελευθερώνονται από τον πυρήνα του. Το παραπάνω, σύμφωνα με την Εκστρατεία Παρατήρησης του Κομήτη ISON της NASA, μπορεί (θετικό σενάριο) να σημαίνει ότι ο κομήτης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ή ότι (αρνητικό σενάριο) ο πυρήνας του φθείρεται.
Αν το αρνητικό σενάριο αποδειχθεί αληθινό, ο κομήτης ίσως να μην έχει πολλές πιθανότητες να επιβιώσει από την προσέγγιση στον Ήλιο.
Πότε και πού θα μπορούμε να δούμε τον ISON
Αυτές τις μέρες, διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου και ήδη, διάφορες αναφορές από αστρονόμους κάνουν λόγο για κομήτη ορατό με γυμνό μάτι, αν και οι περισσότεροι σημειώνουν ότι είναι ορατός μόνο σε σκοτεινούς ουρανούς. Όσο πλησιάζει το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος, αυξάνονται οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες που στρέφουν τηλεσκόπια στον ουρανό, ελπίζοντας να γίνουν μάρτυρες ενός εντυπωσιακού ουράνιου θεάματος.
Για να διακρίνουμε τον ISON στον ουρανό, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να γυρίσουμε το βλέμμα μας στον ανατολικό ορίζοντα πριν την ανατολή του ήλιου ή στον δυτικό ορίζοντα πριν τη δύση του. Αν, τελικά, ο ISON καταφέρει να επιβιώσει το περιήλιο του, θα μπορούμε να τον δούμε, ακόμα και με γυμνό μάτι, από τα μέσα Δεκεμβρίου και αναμένεται να περάσει από τον πλανήτη μας, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, σε απόσταση γύρω στα 60 εκατομμύρια χιλιόμετρα.Από το οπτικό μας πεδίο θα χαθεί, περίπου, στα μέσα Ιανουαρίου. 
-Θα είναι ένα υπέροχο θέαμα. ''ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΒΗΘΛΕΕΜ". Μακάρι να τα καταφέρει..!!




Πηγή: PATHFINDER

1 σχόλιο: