About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Έθιμα της Αποκριάς

 από το μαθητή του Ε4 Κωσταντίνο Β.                   
                        Αποκριά είναι η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν απο την Καθαρή Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Σαρακοστή.Απόκριες σημαίνει αποχή από το κρέας.
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ αποκριάσ
 Ένα χαρακτηριστικό των Αποκριών είναι οι μεταμφιέσεις που δίνουν μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους.Παρέες παρέες ντύνονται με αστείες στολές και μάσκες και χορεύουν σε ξέφρενους ρυθμούς.Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Αρχαία λατρεία του θεού Διονύσου.
    Γίνονται καρναβάλια με άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με πιο φημησμένο το καρναβάλι της Πάτρας. Άλλο έθιμο είναι το γαϊτανάκι.
   Σε κάθε μέρος της  Ελλάδας έχουν και διαφορετικά έθιμα όπως , ΄΄Οι Μπαμπόγεροι ΄΄ στη Δράμα , ΄΄Οι Κουδουνάδες ΄΄στη Θεσσαλονίκη και “Γενίτσαροι και Μπούλες” που έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και αναβιώνει στη Νάουσα..
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ αποκριάσ   Στην Κρήτη η αποκριάτικη ατμόσφαιρα ολοκληρώνεται  με το καλό φαγητό. Tο βραστό, η μακαρονάδα με το μπόλικο τυρί και οι μυζηθρόπιτες, αποτελούν τη βάση στα αποκριάτικα φαγητά, με όλους τους συγγενείς να μαζεύονται γύρω απο το τραπέζι, να διασκεδάζουν και να γλεντούν μέχρι το πρωί. Χαρακτηριστική είναι η φράση , “τσι μεγάλες Αποκρές κουζουλαίνονται και οι γρες”!!!
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονεσ αποκριάσ
                                         ΚΑΛΕΣ  ΑΠΟΚΡΙΕΣ

                

      

              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου