About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου

απο το μαθητή του Ε2 Νικόλα Γ.

   Το τραγούδι αυτό του Κώστα Μουντάκη μου αρέσει γιατί μιλά για το Αρκάδι ,μια μονή από τους πιο σημαντικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα. Εκεί οι Κρητικοί επαναστάτησαν για να διώξουν τους Τούρκους και μαζεμένοι πολλοί, μέσα στο μοναστήρι, ακόμα και άμαχοι, πολιορκημένοι για καιρό, ανατίναξαν την μπαρουταποθήκη της.
   Οι Κρητικοί, σε όλη την ιστορία τους, έχουν να επιδείξουν πολλές, εντυπωσιακές, απίστευτες σχεδόν, πράξεις για την ελευθερία!!!




Στα 1866 απάνω ακούσετε ήντα έκαμε η Κρήτη Στο σουλτάνο, το πόλεμο αρχίσανε στα τρία βηλαέτια στο Ρέθεμνος και στα Χανιά και η στο Κάστρο μέσα.
Την Τρίτη το ξημέρωμα στις 8 Νοέμπρη μέσα ενεμαζώκτηκε η Τουρκιά στα Αρκάδι γύρου γύρου, κι ήρθε ο Μουσταφά Πασάς με 20 χιλιάδες κι από μακριά φωνάζουνε προδώσετε ραγιάδες. Κι οι Κρητικοί τος είπανε καλώς ήρθατ' Αγάδες σήμερα θ' ανταλάξουμε αντρίστικα τσι μπάλες, 259 Κρήτες επολεμούσανε γυναίκες, γέροι και παιδιά φουσέκια εκουβαλούσαν. Μηνά στο Ρέθυμνο ο Πασάς και φέρνουν τη μπουρμπάδα εμάδιενε τα γένια του πως δε θα κάμει πράμα, Και του Γουμένου εμήνησε να πα να προσκυνήσει το μοναστήρι Άκαυτο αν θέλει να τ' αφήσει. Γιουρούσι κάνει η Τουρκιά απάνω στα τειχιά του με τα θεόρατα.......... Θρονιά ν' ανοίξουν τα κελιά του. Τότε φωνάζει ο Γιαμπουδής Ηγούμενε εβλόγα κι είπε ο θεός εβλογητός και άναψεν η φλόγα. Και σέρνει τη μπιστόλα του από το σερακλίκι σαν αστραπή την άδειασε στην μπαρουταποθήκη. Τρόχαλος έγινε η μονή κι εσείστει ο Ψηλορείτης, κι οι Τούρκοι ακόμη τρέμουνε οντε γρηκούνε ΚΡΗΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου