About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πώς ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα πριν μερικά χρόνια;

απο το μαθητή του Ε3 Ηρακλή Γκ 
 
  Ρώτησα τον παππού μου πως ήταν τα σχολεία παλιά στο Ηράκλειο. Ρώτησα και τη γιαγιά μου για το σχολείο της στην Αυγενική. 
Πήγαν και οι δύο την δεκαετία του 50. Τα σχολικά κτίρια ήταν πολύ μικρότερα απ' ότι σήμερα. 

Όλο το σχολείο της γιαγιάς ήταν μία μεγάλη αίθουσα για όλα τα παιδιά όλων των τάξεων. Όλα τα παιδιά έκαναν μάθημα μαζί. Όταν ο δάσκαλος έκανε μάθημα στα παιδιά μιας τάξης, τ' άλλα έκαναν εργασίες. Τα παιδιά είχαν όλα τα χρόνια τον ίδιο δάσκαλο, ο οποίος ήταν πάρα πολύ αυστηρός, φώναζε συνεχώς και μάλωνε τα παιδιά γι αυτό δεν τους ήταν καθόλου αγαπητός. Τα μαθήματα ήταν λιγότερα: γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία και φυσική. Η γλώσσα ήταν πιο δύσκολη γιατί έγραφαν σε καθαρεύουσα με πολλές αρχαίες λέξεις και έπρεπε να μάθουν τους κανόνες τονισμού.
 Η γιαγιά μου ήταν πολύ καλή σ' αυτό. Αγγλικά ή γαλλικά έκαναν απ' το γυμνάσιο. Το μάθημα ξεκινούσε στις 08.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι. Μετά τα παιδιά πήγαιναν για δυο ώρες σπίτι τους για φαγητό και ξεκούραση και ξανά πίσω σχολείο από τις 02.00 μέχρι τις 04.00. Δεν είχαν κυλικείο και αν ήθελαν κάτι το έφερναν απ' το σπίτι. 
Το σχολείο του παππού μου στο Ηράκλειο ήταν πολύ διαφορετικό. Πολύ μεγαλύτερο απ' της γιαγιάς, με μία αίθουσα ξεχωριστά για κάθε τάξη. Είχε πιο αυστηρούς κανόνες αλλά οι δάσκαλοι ήταν πιο επιεικείς. Τα μαθήματα και τα βιβλία ήταν τα ίδια με της  γιαγιάς, ο παππούς όμως προτιμούσε τα μαθηματικά και τη φυσική. Επίσης τότε ήταν υποχρεωτικό να φοράει στολή και καπελάκι στο σχολείο. Είχε κυλικείο, όμως τα περισσότερα παιδιά έπαιρναν κάτι απ' το σπίτι. 

Ηρακλής Γκ.  Ε3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου