About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σπάνια υβριδική έκλειψη Ηλίου

Από τους μαθητές του ΣΤ1, Αναστασάκη Ε. και Σπυριδάκη Κ.

Την Κυριακή 3/11/2013 θα γίνει μία υβριδική έκλειψη του Ηλίου, που θα γίνει ορατή στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο! Διαβάστε το παρακάτω κείμενο για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Σπάνια υβριδική έκλειψη Ηλίου, ορατή και στην Ελλάδα, θα σημειωθεί μετά το μεσημέρι της Κυριακής, 3 Νοεμβρίου. Η έκλειψη χαρακτηρίζεται σπάνια και υβριδική γιατί θα ξεκινήσει ως «δακτυλίδι φωτιάς» και στη συνέχεια θα μεταμορφωθεί σε ολική, καθώς η σκιά της Σελήνης θα πέσει στη Γη. Η υβριδική έκλειψη είναι ορατή ως ολική σε κάποιες περιοχές της τροχιάς της και ως δακτυλιοειδείς σε άλλες περιοχές.


Ειδικότερα, η έκλειψη θα είναι ορατή στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, τις ανατολικές ΗΠΑ, τη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βορειοανατολική Νότιο Αμερική. Στην κεντρική Αφρική η έκλειψη Ηλίου θα είναι ολική και στην Γκαμπόν θα έχει
τη μέγιστη διάρκεια, περίπου ένα λεπτό. Στην νότια Ελλάδα η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα φτάσει το 10% όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει πάνω από μια ώρα, ωστόσο στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό θα είναι μικρότερο και το φαινόμενο θα διαρκέσει το πολύ μισή ώρα. Αναλυτικότερα, στην Αθήνα η έκλειψη θα διαρκέσει από 15:08 έως 16:05 και στη Θεσσαλονίκη από 15:16 έως 15:47. Οι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι η παρατήρηση της έκλειψης με γυμνά μάτια, κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη.


πηγή:www.econews.gr




5 σχόλια:

  1. Eλπίζω να μην έχει σύννεφα ο ουρανός και να να μπορέσω να το δω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου Σοφία.Παιδιά το άρθρο είναι πολύ καλό!! Μπράβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο σε όποιον το έγραψαι πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή