About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το ινδικό χοιρίδιο

από την μαθήτρια του ΣΤ3, Κυριακή Κ.

  Το ινδικό χοιρίδιο είναι φιλήσυχο ζώο. Το σωματικό βάρος του ποικίλει από 1 έως 3 κιλά. Η διάρκεια ζωής είναι 2,5 - 5 έτη. Το ινδικό χοιρίδιο είναι δραστήριο περίπου 20 ώρες της ημέρα, τις υπόλοιπες ώρες κοιμάται για 10 λεπτα ανά διαστήματα. Τις ώρες που είναι ξύπνιο, λόγω του ότι είναι ζώο βοσκής και η φυσική του τροφή έχει χαμηλή θρεπτική αξία, είναι «αναγκασμένο» όλη την ημέρα να τρώει και να χωνεύει. Το ινδικό χοιρίδιο πρέπει λοιπόν να έχει συνεχή πρόσβαση σε τροφή και καθαρό φρέσκο νερό. Για την λήψη ανόργανων ενώσεων το ζώο πρέπει να γλείφει αλμυρές πέτρες που θα φροντίσετε να είναι στην διάθεσή του. Όπως και ο άνθρωπος έτσι και το ινδικό χοιρίδιο χρειάζεται λήψη βιταμίνης C, με ειδικά σκευάσματα που διαλύονται στο νερό.
   Το ινδικό χοιρίδιο είναι γενικά ανθεκτικό στις ασθένειες. Θα πρέπει όμως να κάνετε συστηματικό έλεγχο υγείας στο ζώο. Ένα υγειές ζώο έχει στρογγυλοπές αναλογίες, καθαρά και λαμπερά μάτια χωρίς εκροές, καθαρή μύτη και καθαρό τρίχωμα χωρίς γυμνές επιφάνειες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσετε στα δόντια και στα νύχια του ζώου. Όταν μεγαλώνουν αρκετά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Τα δόντια στο ινδικό χοιρίδιο μεγαλώνουν καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του. Σε φυσιολογικές συνθήκες τρίβονται μεταξύ τους. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως που η σύγκλιση των γνάθων δεν είναι σωστή μεγαλώνουν παρεμποδίζοντας την λήψη και επεξεργασία της τροφής. Η συνεχής ροή σάλιου είναι ένδειξη για τέτοιο πρόβλημα. Τα μακριά νύχια προκαλούν ταλαιπωρία στο τρέξιμο και παραμορφώνουν τα δάχτυλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
  Θα σας αναφέρουμε κάποια συμπτώματα που αν παρατηρήσετε θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας: διάρροια, ανορεξία, απώλεια βάρους, αδυναμία, τραχύ τρίχωμα, αδυναμία απόκτησης βάρους, οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα, δύσπνοια, αιματουρία, δυσουρία, καμπούριασμα, κραυγές, αιμορραγίες, σιελόρροια, νευρολογικά συμπτώματα.
   Μερικές από τις ασθένειες που μπορεί να νοσήσει ένα ινδικό χοιρίδιο είναι : εντεροτοξιναιμία, βακτηριακή εντερίτιδα, παρασιτική διάρροια, βακτηριακή πνευμονία, ουρολιθίαση, δερματοφυτίαση, τραχηλική λεμφαδενίτιδα, ποδοδερματίτιδα, αβιταμίνωση C. Βασικός παράγοντας για την αποφυγή πολλών ασθενειών είναι η συστηματική καθαριότητα του χώρου που ζει το ζώο σας.
   Ο βασικός εξοπλισμός που απαιτείται όταν έχετε ινδικό χοιρίδιο είναι ένα κλουβί, ένα σπιτάκι ύπνου, ένα κουτί μεταφοράς, πλαίσιο για το σανό, πιάτο φαγητού, δοχείο νερού, υλικό επίστρωσης, σανός, βασική τροφή, αλμυρή πέτρα για γλείψιμο, ιδιοσκεύασμα βιταμίνης C.
   Στην τοποθέτηση του κλουβιού στο σπίτι πρέπει να προσέξετε το σημείο να είναι φωτεινό, αλλά επειδή το ινδικό χοιρίδιο δεν αντέχει την μεγάλη ζέστη να μην είναι εκτεθειμένο στον ήλιο σε μεγάλες θερμοκρασίες. Αν πάλι η θερμοκρασία είναι χαμηλή το ζωάκι μπορεί να κρυολογήσει. Αυτονόητο είναι βέβαια ότι ο χώρος πάνω ή μπροστά από εστίες θέρμανσης (τζάκι, καλοριφέρ κλπ.) είναι ακατάλληλος. Οπωσδήποτε να αποφύγετε τα ρεύματα αέρα. Οι ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος είναι θερμοκρασία 20 – 24 C και σχετική υγρασία 50%.Το ιδανικό ύψος για να τοποθετήσετε το κλουβί είναι σε ένα ύψος περίπου 70 – 80 εκ. από το έδαφος.
   Το ινδικό χοιρίδιο στρεσάρεται πολύ εύκολα. Όταν νιώθει ότι απειλείται, είτε ακινητοποιείται είτε τινάζεται. Πανικοβάλλεται εύκολα σε εξωτερικά ερεθίσματα. Έχει πολύ καλή ακοή και έτσι αντιδρά με ευαισθησία στους θορύβους (δυνατή μουσική, φωνές, κλπ.)
 Πριν πάρετε απόφαση να αποκτήστε οποιοδήποτε ζωάκι στο σπίτι σας, είτε αυτό είναι ινδικό χοιρίδιο, είτε οποιοδήποτε άλλο είδος κατοικίδιου, να γνωρίζετε ότι είναι μια ευθύνη που θα έχετε για όλη τη ζωή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου