About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ημέρα των ευχαριστιών

από τις μαθήτριες του ΣΤ3, Ηλιάνα Α. και Ευγενία Μ.


   Πολλά χρόνια πριν, πήγαν στην Αμερική οι πρώτοι προσκυνητές . Ταξίδεψαν με ένα μεγάλο πλοίο που το λέγανε Mayflower. Ήθελε κουράγιο να διασχίσουν τον ωκεανό. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Όταν έφτασαν οι προσκυνητές χρειάζονταν φαγητό. Μάζεψαν καρπούς και μούρα για να φάνε. Ο πρώτος χειμώνας στην Αμερική φάνηκε δύσκολος. Πολλοί αρρώσταιναν από κρυολογήματα. Όταν όμως έφτασε η άνοιξη ήταν ώρα χαράς.    Μια μέρα ένας ευγενικός ινδιάνος πήγε στο χωριό τους. Μόλις τους γνώρισε θέλησε να τους βοηθήσει . Σύντομα πήγαν κι άλλοι ινδιάνοι και τους έδειξαν πώς να φυτεύουν. Έτσι οι ινδιάνοι και οι προσκυνητές συμφώνησαν ειρήνη. Κυνηγούσαν γαλοπούλες και ορτύκια μαζί . Ήταν πλέον έτοιμοι για τον ερχομό του χειμώνα καθώς είχαν άπλετα φαγητά. Λοιπόν, στο τέλος του καλοκαιριού έκαναν ένα φαγοπότι . Στους ινδιάνους άρεσε και είπαν ο ένας στον άλλο ‘ευχαριστώ`. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η ημέρα των ευχαριστιών!!! 

   Σήμερα αποτελεί μια απ’ τις μεγαλύτερες οικογενειακή γιορτή στη Βόρειο Αμερική. Στον Καναδά εορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου και στις Ηνωμένες Πολιτείες την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
   Η πρώτη καταγραμμένη Ημέρα των Ευχαριστιών έγινε το 1621 στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης, ενώ σε πανεθνικό επίπεδο άρχισε να εορτάζεται στις ΗΠΑ μετά τη διακήρυξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον στις 26 Νοεμβρίου 1789.
  Στις μέρες μας, η Ημέρα των Ευχαριστιών έχει περισσότερο κοσμικό χαρακτήρα και είναι μία ευκαιρία για τα διάσπαρτα ανά την αμερικανική επικράτεια μέλη των οικογενειών να βρεθούν μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Συμβάλλει σ’ αυτό και η αργία της Παρασκευής για πολλούς κλάδους εργαζομένων, οπότε συμπληρώνεται ένα χορταστικό τετραήμερο. Το έδεσμα που κυριαρχεί είναι η ψητή γαλοπούλα και το μενού συμπληρώνεται από πουρέ γλυκοπατάτας, ψωμί από καλαμπόκι, σάλτσα από κράνμπερι και κολοκυθόπιττα για γλυκό. Το βράδυ οι άνδρες της οικογένειας θα απολαύσουν ένα αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, ενώ οι κυρίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την έξοδο της επομένης ημέρας στα μαγαζιά, οπότε παραδοσιακά αρχίζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων.
   Η αντίστροφη μέτρηση για την Ημέρα των Ευχαριστιών δίδεται στο Λευκό Οίκο από τον εκάστοτε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών την παραμονή της γιορτής. Σε σχετική τελετή, οι εκτροφείς πουλερικών τού προσφέρουν μία γαλοπούλα, η οποία μέχρι το 1988 αποτελούσε το κύριο έδεσμα στο γιορτινό τραπέζι της προεδρικής οικογένειας. Το 1989 ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έδωσε χάρη στη γαλοπούλα, η οποία απέφυγε το σφάξιμο κι έζησε σε προστατευμένο περιβάλλον για το υπόλοιπο της ζωής της. Τη χειρονομία αυτή του πατρός Μπους ακολουθούν έκτοτε όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου