About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το ρομπότ που σιδερώνει

από τις μαθήτριες του ΣΤ’1 Αθηνά Δ. και Ευθυμία Φ.
  
  Γράψαμε  για αυτό το ρομπότ που σιδερώνει επειδή πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία και νομίζουμε ότι θα μπορούσαμε να την μοιραστούμε μαζί σας.
  Η πρόκληση ήρθε από μια γυναίκα αυθεντία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Ζήτησε από την ομάδα της, πριν εκείνη πεθάνει πρόωρα στα 59 της από καρκίνο, να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που να σιδερώνει ακολουθώντας τις οδηγίες της μητέρας της για το τέλειο σιδέρωμα. 


  Κάπως έτσι τέθηκαν οι βάσεις για την έναρξη του τριετούς ευρωπαϊκού έργου CloPeMa, το οποίο έχει ως αντικείμενο τη ρομποτική διαχείριση "παραμορφώσεων" στα υφάσματα (π.χ. σε τσαλακωμένα ρούχα)
  Σήμερα, το ρομπότ που σιδερώνει τέλεια σε οικιακή χρήση μπορεί να απέχει ακόμη χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα, αλλά τα πρώτα "παιδιά" αυτού του έργου κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα.
  Το πρώτο demo αφορά τη διαλογή των ρούχων, που το ρομπότ μπορεί -μεταξύ άλλων- να ξεχωρίζει σε σκουρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα, ανθεκτικά ή ευαίσθητα, χάρη και σε μια ενσωματωμένη ειδική κάμερα, που βλέπει τις ίνες του υφάσματος από πολύ κοντά. Το δεύτερο demo έχει να κάνει με τη δυνατότητα επιλογής ενός τυχαίου υφάσματος, το οποίο ξεδιπλώνεται, τοποθετείται σε μια επιφάνεια και ξαναδιπλώνεται" σημειώνει ο γιατρός Μαλασιώτης, εξηγώντας ότι η δυσκολία στο να φτιαχτεί το ρομπότ που σιδερώνει τόσο τέλεια όσο ένας... δεξιοτέχνης άνθρωπος, έγκειται κυρίως στο θέμα των χεριών. 

  
Τα ανθρώπινα χέρια είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εργαλείο, γι' αυτό και θεωρούμε ότι συγκεκριμένες λεπτές κινήσεις, όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου, είναι δύσκολο να εκτελεστούν από ρομπότ για την επόμενη δεκαετία" υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας ότι στη βιομηχανική χρήση υπάρχουν ρομπότ που σιδερώνουν με συνδρομή ανθρώπων (ο εργάτης τοποθετεί το ύφασμα σε μια επιφάνεια ώστε το ρομπότ να το σιδερώσει), οπότε το επιδιωκόμενο προς δημιουργία ρομπότ προβλέπεται για οικιακή χρήση.
Πηγή: http://www.enikos.gr/society/270449,BINTEO-Rompot_poy_siderwnei_teleia.htm
l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου