About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Το τέλος της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης της γειτονιάς μας…

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Σοφία Λ.
Για πρώτη φορά ήρθε φέτος  μια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην γειτονιά μας αλλά στις 29/12/2013 έφυγε αυτή η καταπληκτική γιορτή. Ελπίζω τα σπιτάκια αυτά στο πάρκο της Μικράς Ασίας, στο προάστιο του Αγίου Ιωάννη να έβγαλαν χρήματα, για να βοηθήσουν κάποια παιδιά μέσω οργανώσεων όπως π.χ. η Ηλιαχτίδα. Οι εκδηλώσεις ελπίζω να πήγαν όλες τέλεια!! Και τα παιδιά να πέρασαν υπέροχα!
Ελπίζω και του χρόνου να υποδεχτούμε πάλι μια τέτοια έκπληξη και με πιο πολλά πράγματα!!

Μετά τους εξωπλανήτες.. οι εξωδορυφόροι

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Έπειτα την ανακάλυψη περισσότερων από 1.000 πλανητών εκτός Ηλιακού Συστήματος και χιλιάδων ακόμη υποψήφιων, το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους που ασχολούνται στον τομέα είναι ο εντοπισμός των φεγγαριών τους, τα οποία δυνητικά μπορεί και να φιλοξενούν ζωή. Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε, μία ομάδα ερευνητών υποστηρίζει πως υπάρχουν βάσιμες υποδείξεις για τον εντοπισμό του πρώτου εξωδορυφόρου μέχρι σήμερα!!!!!

Τζαμάικα

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Μιχαέλα Β.
Η Τζαμάικα είναι μια χώρα με έκταση 10.991 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 2.825.928 κατοίκους. Πρωτεύουσα της χώρας είναι το Kίνγκστον.
Η Τζαμάικα (παλαιότερα εξελληνισμένα Ιαμαϊκή) είναι η τρίτη σε έκταση από τα νησιά των λεγομένων Μεγάλων Αντιλλών στη Καραϊβική θάλασσα και βρίσκεται περίπου 80 ναυτικά μίλια νότια από την Κούβα. Οι ιθαγενείς της την αποκαλούν "Σαϋμάκα" (= νήσος με άφθονα νερά) εξ' ου και το κατά παραφθορά διεθνές της όνομα Τζαμάικα. Το κλίμα είναι θερμό, τροπικό με άφθονες βροχές που τροφοδοτούν πολλούς αλλά μικρής διαδρομής ποταμούς, που ορισμένοι απορροφούνται από το αμμώδες έδαφος στη θάλασσα. Η Τζαμάικα βρίσκεται εντός της ζώνης τυφώνων. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.Τη νήσο αυτή ανακάλυψε μαζί με τις πλησιέστερες νήσους Καϋμάν και Κάικος ο Χριστόφορος Κολόμβος στις 5 Μαίου του 1494. 

Μάλεμε.. ένα όμορφο χωριό των Χανίων

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Ένα μέρος των διακοπών των Χριστουγέννων το πέρασα στο Μάλεμε και έμεινα με το στόμα ανοικτό. Ήταν υπέροχα! Άν θέλετε να μάθετε για αυτό το όμορφο μέρος διαβάστε τα παρακάτω: 
Το Μάλεμε βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, 16 χιλιόμετρα από τα Χανιά. Το Μάλεμε απέχει 2 χιλιόμετρα μόνο από το μεγάλο παραθεριστικό κέντρο του Πλάτανου και ουσιαστικά αποτελεί τμήμα της μεγάλης τουριστικής περιοχής που ξεκινά από τα Χανιά και προχωράει προς τα δυτικά μέχρι το Κολυμβάρι. Το Μάλεμε στους επισκέπτες του προσφέρει μια όμορφη παραλία και τουριστική υποδομή που αναπτύσσεται διαρκώς.

Οι μαντινάδες

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Μία από τις μεγαλύτερες σε βάθος του χρόνου παραδόσεις που επικρατούν στην Κρήτη είναι να λέμε μαντινάδες. (Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ακούγονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) Η μαντινάδα ή πατινάδα ή κοτσάκι είναι ποίημα που αποτελείται από δυο στίχους που συνήθως είναι δεκαπεντασύλλαβοι σε ομοιοκαταληξία ή και τέσσερα ημιστίχια που δεν ομοιοκαταληκτούν απαραίτητα. 
Αυτό το είδος της έμετρης λαϊκής έκφρασης στις Κυκλάδες και ιδιαίτερα στην Απείρανθο της Νάξου λέγεται "κοτσάκι". Αντίστοιχα ονόματα αυτού του είδους είναι επίσης τα λιανοτράγουδα, οι ρίμες, οι παρόλες τα "στιχάκια" ή τα "δίστιχα" άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Βενζίνη... από ζάχαρη!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Τζένη Π. 
Η λέξη ΔΕΗ είναι γι’ αυτόν κάτι άγνωστο... Το ίδιο και η λέξη βενζινάδικο... Έχει σταματήσει να περνά από τα πρατήρια υγρών καυσίμων εδώ και ένα χρόνο, μιας και ό,τι χρειάζεται ενεργειακά, είτε για τις ανάγκες του νοικοκυριού είτε για τις ανάγκες της μετακίνησής του, το έχει εξασφαλίσει με οικολογικό και κυρίως τζάμπα τρόπο... Ήλιος, αέρας, και ζάχαρη - ναι, καλά διαβάζετε, ζάχαρη - είτε από σάπια φρούτα είτε από ζαχαροκάλαμο εσχάτως, είναι ό,τι χρειάζεται για να έχει καύσιμα και για το σπίτι και για το μηχανάκι του.
Και ο ίδιος, ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός και ερασιτέχνης ερευνητής Μιχάλης Καλογεράκης, έχει να περηφανεύεται πως απλά, έξυπνα και γρήγορα, με δικές του κατασκευές και πατέντες, έχει καταργήσει τη βενζίνη, την οποία και έχει αντικαταστήσει πια με οινόπνευμα, καύσιμο που "μαγειρεύει" ο ίδιος στο σπίτι του. Έτσι γλιτώνει από τον... κρύο ιδρώτα που λούζει όλους εμάς στη θέα της μάνικας και από την αγωνία μήπως και εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο η τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου...

Πιο Υγιεινοί Τρόποι για να Τρώτε τα Επιδόρπια

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκάκι. Όμως τα γλυκά δεν είναι τόσο υγιεινά. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αντισταθούν στα γλυκά με αποτέλεσμα να μην το καταφέρνουν. Ποια είναι η λύση, να μην τρώμε καθόλου γλυκά ή να τρώμε με σωστό τρόπο και λίγο; Διαβάστε να μάθετε:
Το να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής είναι δύσκολη δουλειά. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για αυτό, και για πολλούς σημαίνει να εγκαταλείψουν τις τροφές που αγαπούν περισσότερο. Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό! Εάν περιορίζετε τον εαυτό σας τόσο πολύ ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνει πιο πολύ εμπόδιο από βοήθεια, τότε οι καλές συνήθειες δεν θα κρατήσουν πολύ. Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Μπορείτε ακόμα να τρώτε επιδόρπιο και να τα απολαμβάνετε!

Αρκαλοχώρι.. το χωριό μου

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Κάθε καλοκαίρι ανυπομονώ να συναντήσω τη γιαγιά μου στο Αρκαλοχώρι, να παίξω στις αλάνες, να πάω σε χώρους αναψυχής. Περνάω αξέχαστα!! Αν θέλετε να μάθετε για το χωριό μου διαβάστε το παρακάτω κείμενο: 
Το Αρκαλοχώρι βρίσκεται 33km νότια του Ηρακλείου, σχεδόν στο κέντρο του Νομού Ηρακλείου σε υψόμετρο 400m. Είναι μια μικρή πόλη, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και οι κάτοικοι του ασχολούνται με τη γεωργία, το εμπόριο και τις τέχνες. Το παζάρι που γίνεται κάθε Σάββατο στο κέντρο του χωριού έχει τις ρίζες του από την Τουρκοκρατία. Επίσης, στο εκθεσιακό κέντρο του Αρκαλοχωρίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη Γεωργική και Εμπορική Έκθεση της Κρήτης.

''Τα όνειρα των στολιδιών''στον Κοινωνικό Χώρο! - Ένα Χριστουγεννιάτικο θεατρικό παιχνίδι

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Σκεφτήκατε ποτέ τι θα γινόταν αν ζωντάνευαν τα στολίδια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου; Τι θα έλεγαν άραγε, πόσες ιστορίες θα μοιράζονταν μαζί μας... Κι αν αρνιόταν να σκαρφαλώσουν στο έλατο και να κοσμήσουν τα κλαδιά του; Τι θα γινόταν τότε;
Ο Σύλλογος Παιδαγωγών - Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού «Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης» και ο Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, παρουσιάζουν ένα μοναδικό θεατρικό παιχνίδι, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των μικρών μας φίλων φυσικά, για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Σάββατο 28 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου (Μονής Αγκαράθου 9), πάρτε μικροί και μεγάλοι τη φαντασία σας αγκαλιά, κι ελάτε να μοιραστούμε... "Τα όνειρα των στολιδιών''

Tο τσουνάμι της Ινδονησίας δεν μπορεί παρά να επαναληφθεί

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ
Η ανακάλυψη μιας σπηλιάς που κατακλύζεται με νερό σε κάθε τσουνάμι φέρνει άσχημα νέα για τη Σουμάτρα της Ινδονησίας: το φονικό τσουνάμι του 2004 δεν μπορεί παρά να επαναληφθεί σε μερικούς αιώνες, ή ακόμα και σε λίγες δεκαετίες.
Η σπηλιά από ασβεστόλιθο ανακαλύφθηκε γύρω στα 200 μέτρα από την ακτή της επαρχίας Άτσεχ στο δυτικό άκρο του νησιού της Σουμάτρας. Βρίσκεται πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας και προστατεύεται από τις καταιγίδες. Μόνο τα μεγάλα κύματα που φτάνουν βαθιά μέσα στην ενδοχώρα μπορούν να περάσουν στη σπηλιά και να αφήσουν αποθέσεις άμμου.

Οι δημοφιλέστεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί

Από το μαθητή του ΣΤ1, Εμμανουήλ Α.
Εδώ και πολύ καιρό, ρωτούσα συνεχώς τους γονείς πού θα πάμε φέτος τα Χριστούγεννα όπως κάθε χρόνο. Αυτοί μου είπαν ότι αυτόν τον χρόνο δεν είχαμε τη δυνατότητα να πάμε στα πιο ακριβά και στα πιο μακρινά μέρη. Έτσι αποφάσισα να ψάξω για να βρω πληροφορίες για κάποια μέρη που αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς τα Χριστούγεννα. Αν θέλετε να μάθετε και εσείς ποια είναι αυτά διαβάστε το παρακάτω κείμενο.

Αυτοκίνητο από Lego κινείται με πεπιεσμένο αέρα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Πεντακόσιες χιλιάδες τουβλάκια Lego χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το (απόλυτα λειτουργικό) αυτοκίνητο της φωτογραφίας που αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ ενός Αυστραλού επιχειρηματία και ενός Ρουμάνου τεχνικού στη Μελβούρνη.
Το αυτοκίνητο κινείται με πεπιεσμένο αέρα που τροφοδοτεί τέσσερις μηχανές με 256 πιστόνια και αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 20 χλμ/ώρα.

Το σταχτόψωμο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Χαρά Α.
Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή πολιτεία ζούσαν δύο αδελφές, μία φτωχιά και μία πλούσια που 'χαν δύο παιδιά η καθεμία. Η φτωχιά δούλευε στο σπίτι της πλούσιας κι έπλενε ρούχα ή ζύμωνε ψωμί μες στην ξύλινη σκάφη της. Ότι περίσσευε το έπαιρνε, το έκανε πιτούλα, το έψηνε κι έτσι τάιζε τα παιδιά της, που μεγάλωναν σωστά και ήταν γερά και χαρούμενα. Η πλούσια αδελφή που είχε του κόσμου τα καλά στο σπιτικό της ζήλευε τα παιδιά της αδελφής της, διότι τα δικά της ήταν αδύνατα, αρρωστιάρικα κι όλο τσακώνονταν μεταξύ τους... 
Πήγε, λοιπόν, μια μέρα και ρώτησε την αδελφή της. 

Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό V;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.


Ο σημαντικότερος λόγος που τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό V αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο τρόπος με τον οποίο ο αέρας περνά από τα φτερά των πουλιών δημιουργεί μια μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το καθένα, διευκολύνοντας τις πτητικές επιδόσεις. Γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται. Ένα πουλί που θα απομακρυνθεί από το σχηματισμό, θα υποστεί μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα. Ο ενδιάμεσος χώρος που βρίσκεται στα δύο σκέλη του V θεωρείται πλεονεκτική θέση, αλλά το σμήνος δεν ανέχεται τα πουλιά που θα προσπαθήσουν να εισχωρήσουν εκεί.

Χριστουγεννιάτικο χωριό στις Άλπεις

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3 Αφροδίτη Χ.

Το Kitzbuhel είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά χωριά του Τυρόλου στην Αυστρία, καθώς αποτελεί hot spot χειμερινών διακοπών και ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη για τους απανταχού σκιέρ. Πέρα όμως από τη δημοφιλία του αυτή είναι ένα κουκλίστικο μεσαιωνικό χωριό που διατηρεί τις παραδόσεις και την ιστορία του σε κάθε του γωνιά. Γραφικά σπιτάκια, πανέμορφα στολισμένα ιδιαίτερα τις γιορτές, μεσαιωνικές εκκλησίες και ένα ιστορικό κέντρο που οι επισκέπτες απολαμβάνουν βόλτες στα στενά σοκάκια και στα πέτρινα καλντερίμια. Κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο αλλά και ταπεινό ορεινό χωριουδάκι, καταφέρνει να συνδυάσει με επιτυχία δύο διαφορετικά πρόσωπα, εξίσου ενδιαφέροντα.
Το χιονισμένο τοπίο προσδίδει διαφορετικό χρώμα στο χωριό, ενώ τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει την τιμητική του.

Το παιχνίδι Subbuteo

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Σπυριδούλα Π.

Το Subbuteo είναι ένα σύνολο από επιτραπέζια παιχνίδια προσομοίωσης ομαδικών αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, το κρίκετ, το ράγκμπι και το χόκεϊ. 
Το παιχνίδι Subbuteo είναι μια φυσική προσομοίωση του αθλήματος και απαιτεί την επιδεξιότητα και την ικανότητα στο τίναγμα των φιγουρών που στέκονται σε βαριές βάσεις, προς την μπάλα, η οποία είναι μεγάλου μεγέθους και είναι σχεδόν τόσο ψηλή όσο οι παίκτες.
Αυτό που κάνει το παιχνίδι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα παιχνίδια επιτραπέζια αθλήματα είναι τα εκατοντάδες πακέτα ομάδων και τα αξεσουάρ. Ενώ τα περισσότερα επιτραπέζια παιχνίδια παρουσιάζουν μόνο δύο χαρακτηριστικές ομάδες (συνήθως κόκκινο-μπλε ή άσπρο-μαύρο), το Subbuteo έχει αρκετές εκατοντάδες ομάδων σχεδίων και υποδειγμάτων και όλα αφορούν πραγματικές ομάδες.

Χρόνια πολλά !!!

Το ΣΤ1 σας εύχεται Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη ! ! !


Σχεδιάστρια έφτιαξε το δικό της κουκλίστικο σπιτάκι!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.
 
Η σχεδιάστρια και αρχιτεκτόνισσα Macy Miller λαχταρούσε ένα δικό της σπίτι αλλά με τίποτα δεν ήθελε να δώσει γι’ αυτό μια περιουσία. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει μόνη της το σπίτι των ονείρων της σχεδιάζοντας ένα μικρό κουκλίστικο σπιτάκι που ικανοποιούσε στο έπακρο τις ανάγκες της. Το Tiny House, όπως το ονόμασε, είναι ένας πολύ μικρός χώρος, μόλις 17 τετραγωνικά, που χωράει όλα της τα όνειρα, όπως λέει η ίδια.

Το σπίτι κατασκευάστηκε πάνω σε μια βάση, με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ ο έξυπνος σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγάλη εξοικονόμηση χώρου. Χωρίς να υπολείπεται σε ανέσεις, το σπιτάκι παρέχει τα πάντα στην ιδιοκτήτριά του αλλά σε mini size! «Είναι αξιολάτρευτο και δεν σου κάνει καρδιά να το αφήσεις λεπτό», λέει η ίδια για το δημιούργημά της.

Πολύ ωραίο και πολύ βολικό σπιτάκι. Θα ήθελα και εγώ ένα τέτοιο!!!

Πηγή:ΠΕΡΙΕΡΓΑ.GR

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι του σχολείου μας!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ 3 Μαρία Κ., Έλσα Χ. και Πελαγία Α.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε το
χριστουγεννιάτικο παζάρι στο σχολείο μας. Στις 18 Δεκεμβρίου το σχολείο πλημμύρισε από παιχνίδια, βιβλία, χριστουγεννιάτικα στολίδια και χειροποίητες κατασκευές.
Δάσκαλοι, γονείς, μικρά και μεγάλα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό!!!
Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα βοηθήσουν το σχολείο να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, στον τομέα της πληροφορικής.


Συνέντευξη από τον μπαμπά μου για το πώς είναι η δουλειά ενός υπεύθυνου παραλαβής εμπορευμάτων σε μεγάλη αλυσίδα Super Market

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.

-Σου αρέσει η δουλειά του υπεύθυνου παραλαβής εμπορευμάτων;
-Αν και είναι βαριά δουλειά μου αρέσει.

-Είναι δύσκολο αυτό το πόστο;
-Ναι, πολύ. 


-Τι κάνεις σαν υπεύθυνος παραλαβής στην δουλειά σου; 
-Φροντίζω για την σωστή παραλαβή όλων των εμπορευμάτων, ελέγχω τα νωπά προϊόντα,τα λαχανικά και τα φρούτα, επίσης και τα κατεψυγμένα να έχουν την προβλεπόμενη θερμοκρασία.

-Θα ήθελες να έκανες κάποια άλλη δουλειά;
-Όχι, αυτή η δουλειά με καλύπτει.

-Πόσα χρόνια δουλεύεις σαν υπεύθυνος παραλαβής;
-Τρία χρόνια.

-Θέλεις να συνεχίσεις αυτήν τη δουλειά;
-Σε αυτό το πόστο όχι για πολλά χρόνια ακόμη γιατί καταπονείται πολύ το σώμα.

-Πιστεύεις πως κάνεις καλά τη δουλειά σου;
-Ναι, το πιστεύω.

-Ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας έδωσες για να γράψουμε αυτό το άρθρο.
-Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για την δουλειά μου.

Masouleh: Ένα χωριό «σκαλισμένο» στο βουνό!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π. 


Αυτό το ορεινό χωριό των 500 κατοίκων στο μακρινό Ιράν αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής που δύσκολα θα συναντήσεις αλλού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων ενώ είναι τόσο αμφιθεατρικά χτισμένο που υπάρχει υψομετρική διαφορά 100 μέτρων ανάμεσα στα σπίτια που βρίσκονται χαμηλότερα με αυτά που βρίσκονται ψηλότερα.
Το χωριό, που συνήθως είναι καλυμμένο από παχύ στρώμα ομίχλης, ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αφού τα κτήρια έχουν σκαλιστεί στο βουνό και όλα συνδέονται μεταξύ τους. Λαξευμένα στις πλαγιές και κατασκευασμένα από χώμα και πέτρα αποτελούν έναν εντυπωσιακό μικρόκοσμο που μένει πιστός στις παραδόσεις του τόπου εδώ και αιώνες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία ενώ είναι η μοναδική περιοχή στο Ιράν όπου απαγορεύονται τα οχήματα.
Αυτό το χωριό με έναν σεισμό θα γκρεμιστεί. Δεν θέλω να μείνω εκεί. 

Πηγή:ΠΕΡΙΕΡΓΑ.GR

Τα κάλαντα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων και τα παιδάκια τρέχουν στους δρόμους και λένε τα κάλαντα. Το πρωί ήρθαν κάποια παιδιά στο σπίτι και μας είπαν τα κάλαντα. Την στιγμή που τραγουδούσαν αναρωτήθηκα ''ποιο είναι άραγε το έθιμο των καλάντων;''. Έτσι αποφασίσαμε να ψάξουμε και να μάθουμε. Διαβάστε παρακάτω: 
Τα κάλαντα αποτελούν το αγαπημένο έθιμο των παιδιών αλλά και ένα από τα αρχαιότερα έθιμα. Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατά έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγίου Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά.

Η Άννα και ο χιονάνθρωπος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Η Άννα είναι ένα εφτάχρονο κοριτσάκι που ζει σε ένα μικρό ορεινό χωριό. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα χιονίζει κοντά στο σπίτι της και αυτή δεν χάνει καιρό τρέχει να παίξει στο χιόνι. Δυστυχώς όμως η Άννα είναι το μοναδικό παιδί στο χωριό. Για αυτό έφτιαξε την παραμονή των Χριστουγέννων ένα χιονάνθρωπο να της κάνει παρέα και του είπε ότι δεν έχει κανένα φίλο να παίξει και ευχήθηκε να είχε έναν. 
 Ο Αϊ-Βασίλης άκουσε το παράπονο της και έκανε την ευχή της πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα η Άννα σηκώθηκε με ανυπομονησία να δει αν είχε ένα φίλο. Κοίταξε στο παράθυρο και ο χιονάνθρωπος της κούνησε το χέρι του, ήταν ζωντανός. Τα μάτια του από κουμπιά είχαν γίνει καταγάλανα, το καρότο είχε γίνει μια χαριτωμένη μυτούλα και το σώμα του από το χιόνι είχε γίνει μπεζ. Η Άννα έτριβε τα μάτια της, δεν το πίστευε! Πέρασε μαζί του όλη την ημέρα και έπαιξε αμέτρητα παιχνίδια. 

Ποια είναι τα σωστά παιχνίδια για τα παιδιά;

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και τα παιδάκια ζητάνε παιχνίδια από τον Αϊ-Βασίλη. Ποια είναι όμως τα παιχνίδια που πρέπει να παίζουν τα παιδιά; Διαβάστε παρακάτω: 
Στις γιορτές η αγορά των παιχνιδιών δεν είναι... παιχνιδάκι. Καλό είναι, λοιπόν, να μάθετε πώς ξεχωρίζουν οι ειδικοί τα κατάλληλα παιχνίδια για κάθε ηλικία.
Λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν ένα παιδί πιο ευτυχισμένο από όσο το κάνει ένα καινούργιο παιχνίδι. Γενναίοι στρατιώτες, κούκλες με χιλιάδες φορέματα και αξεσουάρ, γρήγορα αυτοκίνητα, τρένα, σούπερ ήρωες, υπερμοντέρνα όπλα, επιτραπέζια, παζλ, σπαθιά, κουζινικά. Χιλιάδες παιχνίδια για όλες τις ηλικίες και όλες τις επιθυμίες κατακλύζουν τα ράφια των παιχνιδάδικων. Παιχνίδια δημιουργικά, παιχνίδια γνώσεων και στρατηγικής, παιχνίδια πολεμικά, αλλά και παιχνίδια επικίνδυνα.

Το ''δέντρο των φιλιών'' της ΟΠΑΠ

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Χαρά, ενθουσιασμός, γελαστά πρόσωπα και πολλά -πολλά φιλιά συνθέτουν την εικόνα του "Δέντρου των φιλιών" της ΟΠΑΠ, που άναψε (20.12.13) τα φώτα του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα σβήσουν ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Πλήθος κόσμου από όλες τις ηλικίες, μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές, βολεϊμπολίστες, ηθοποιοί, μέλη της team ΟΠΑΠ και εκατοντάδες πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους και φυσικά τα φιλιά τους στην εκστρατεία αγάπης "δέντρο των φιλιών" που πραγματοποιεί η ΟΠΑΠ προσφέροντας για κάθε φιλί ένα ευρώ για την ενίσχυση ορφανοτροφείων της χώρας.
Αυτές τις γιορτές ένα απλό φιλί μεταμορφώνεται σε πράξη αγάπης και ουσιαστικής προσφοράς για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Αρκεί μόνο να δοθεί μπροστά από το δέντρο της ΟΠΑΠ, να φωτογραφηθεί και να ανεβεί στο face book application της ιστοσελίδας της Εταιρίας.

Κάστανα: ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Καθόμουν στο τζάκι και έτρωγα κάστανα και σκέφτηκα ότι δεν γνωρίζω πολλά γι' αυτά. Έτσι αποφάσισα να ψάξω να βρω μερικές πληροφορίες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε κι εσείς!!!
Όταν ξεκινάει να πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται και οι αλλαγές: ντυνόμαστε πιο βαριά, κλεινόμαστε περισσότερο σπίτι, κάνουμε περισσότερες δουλειές και γενικότερα προσαρμοζόμαστε κι εμείς στο μουντό κλίμα που μας περιβάλλει. Μέσα σε όλα, αποχωριζόμαστε διάφορες τροφές (τέλος τα καρπούζια, τα πεπόνια, οι ντομάτες κ.λπ), ενώ εισάγουμε νέες στο χειμερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Μια από αυτές τις τροφές που ταιριάζουν απόλυτα σε χειμερινό σκηνικό είναι και οι καρποί της καστανιάς, τα κάστανα. 

Η μαγεία των Χριστουγέννων... έκανε το θαύμα της!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Πλησίαζαν Χριστούγεννα. Αυτή τη χρονιά θα κάναμε ρεβεγιόν σπίτι μας. Έτσι, οι δουλειές είχαν αρχίσει από νωρίς. Γενική καθαριότητα στο σπίτι, προετοιμασία της λίστας για το γιορτινό τραπέζι, για τα γλυκά όπως και της λίστας των δώρων που θα ανταλλάζαμε. 
Οι μέρες κύλησαν σαν νεράκι και έφτασε η παραμονή των Χριστουγέννων. Εκείνη τη μέρα όλα έδειχναν υπέροχα. Οι ετοιμασίες για το βράδυ είχαν ξεκινήσει από το πρωί. Το σπίτι είχε μοσχομυρίσει από τους λαχταριστούς κουραμπιέδες και η γαλοπούλα με τη νοστιμότατη γέμιση περίμενε υπομονετικά τη σειρά της για να μπει στο φούρνο. Και αφού η μαμά είχε αναλάβει την κουζίνα εγώ με την αδελφή μου αναλάβαμε να διακοσμήσουμε το χώρο και να βρούμε χριστουγεννιάτικη μουσική για το βράδυ.

Christmas concert (Χριστουγεννιάτικο κονσέρτο)

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Μια ποιοτική βραδιά με μουσικά σύνολα θα παρουσιάσει το Παγκρήτιο Ωδείο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου σήμερα Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 20:30 με ελεύθερη είσοδο. Η χορωδία του Παγκρήτιου Ωδείου ερμηνεύει τραγούδια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με συνοδεία χάλκινων πνευστών (Creta Brass). Επίσης συνοδεύουν βιολιά κιθάρες πιάνο και φλάουτο. Θα είναι μια μελωδική μουσική βραδιά για την πόλη.

Τα κατοικίδια μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α. 
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και μάθετε ότι όποιοι έχουν αλλεργία στα ζώα πρέπει να μένουν πιο πολύ μαζί τους !!!! 
Η συντροφιά ενός σκύλου μέσα στο σπίτι, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences''
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξέθεσαν ποντίκια σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, ενώ προηγουμένως είχαν εκτεθεί σε σκόνη από σπίτια όπου ζούσαν σκυλιά. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στη σκόνη των σπιτιών που είχαν σκυλιά είχαν διαφορετικά μικρόβια στο έντερο και αντιδρούσαν λιγότερο έντονα στα αλλεργιογόνα. 

Αρχαία ελληνικά αγωνίσματα

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ.
Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι άντρες, αθλούνταν καθημερινά. Άραγε με ποια αθλήματα ασχολούνταν οι αρχαίοι Έλληνες; Διαβάστε μερικά απ' αυτά παρακάτω:
Ο οπλίτης δρόμος ή οπλιτοδρομία:
Ο οπλίτης δρόμος ή οπλιτοδρομία ήταν από τα αρχαιότερα αθλητικά αγωνίσματα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, εισήχθη όμως στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μόλις το 520 π.Χ., στην 65η Ολυμπιάδα. Αρχικά οι δρομείς έτρεχαν με όλη τους την πανοπλία όπως και στον πόλεμο, αργότερα όμως έφεραν μόνο κράνος και ασπίδα ή και μόνο ασπίδα. Σύμφωνα με τον Παυσανία στον ναό του Δία στην Ολυμπία υπήρχαν 25 ασπίδες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι οπλιτοδρόμοι.

Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο χωριό στις Άλπεις!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 3, Αφροδίτη Χ.
Το Kitzbuhel είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή ορεινά χωριά του Τυρόλου στην Αυστρία, καθώς αποτελεί hot spot χειμερινών διακοπών και ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη για τους απανταχού σκιέρ. Πέρα όμως από τη δημοφιλία του αυτή είναι ένα κουκλίστικο μεσαιωνικό χωριό που διατηρεί τις παραδόσεις και την ιστορία του σε κάθε του γωνιά.
Γραφικά σπιτάκια, πανέμορφα στολισμένα ιδιαίτερα τις γιορτές, μεσαιωνικές εκκλησίες και ένα ιστορικό κέντρο που οι επισκέπτες απολαμβάνουν βόλτες στα στενά σοκάκια και στα πέτρινα καλντερίμια. Κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο αλλά και ταπεινό ορεινό χωριουδάκι, καταφέρνει να συνδυάσει με επιτυχία δύο διαφορετικά πρόσωπα, εξίσου ενδιαφέροντα.

Ψωμί.. αλλά ευρωπαϊκά !!

Από το μαθητή του ΣΤ3, Βαλάντη Α.
Μπορεί, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εμείς στην Ελλάδα να λέμε το ψωμί ψωμάκι, ωστόσο, καλό θα ήταν να μάθουμε πως είναι η σημαντική αυτή λέξη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γλώσσες, εκτός από την ελληνική.
π.χ. Ελλάδα = ψωμί 
Αγγλία=Bread Γαλλία=Pain Γερμανία=Brot Κύπρος=Ekmek Ισπανία=Pan Δανία=Brot Πολωνία=Chleb Ολλανδία=Brood Λετονία=Maize Λιθουανία=Duona Βέλγιο=Brood – Brot - Pain Ουγγαρία=Kenyer Σλοβενία=Kruh Σλοβακία=Chlieb Εσθονία=Leib Σουηδία=Brod Λουξεμβούργο=Pain - Brot 

Η Νέλη συναντά τον Αϊ - Βασίλη !!!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ζωή Π.
Διαβάστε αυτή τη Χριστουγεννιάτικη ιστορία που η Νέλη συναντά τον Αϊ-Βασίλη και με ποιο τρόπο. Ελπίζω να σας αρέσει!!!
Η Νέλη είναι ένα μικρό κοριτσάκι οχτώ ετών. Ζει μαζί με τους γονείς της σε ένα ορεινό χωριό κοντά στα Γιάννενα. Η Νέλη κάθε Χριστούγεννα προσπαθούσε να συναντήσει τον Αϊ-Βασίλη, αλλά κάθε της προσπάθεια αποτύγχανε. Πέρυσι τα Χριστούγεννα κρύφτηκε πίσω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά ο Αϊ-Βασίλης άργησε να έρθει κι έτσι την πήρε ο ύπνος. Φέτος είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει. 
Μέρα Τετάρτη και η Νέλη θα στολίσει το σπίτι μαζί με τη μαμά της. Παντού στολίδια. Εκεί τάρανδοι, αλλού έλκηθρα, καμπανάκια… ΘΑΥΜΑ! Ο πατέρας της ανάβει το τζάκι για να ζεσταθούν. Η Νέλη κοιτάζει έξω από το παράθυρο σκεπτική, να βρει μια ιδέα για να δει τον Αϊ-Βασίλη. Ξάφνου, κάτασπρες νιφάδες πέφτουν απαλά στο χώμα. Μετά από 5 λεπτά, η αυλή είχε γίνει κάτασπρη από το χιόνι. Η Νέλη χάρηκε!

Τι σχέση έχει o Αϊ - Βασίλης με το Μέγα Βασίλειο;

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ.
Το άρθρο αυτό γράφτηκε με αφορμή εργασία στο μάθημα της Γλώσσας η οποία ζητούσε από τα παιδιά, αν πιστεύουν ότι ο Μέγας Βασίλειος έχει κάποια σχέση με τον Αϊ - Βασίλη που έρχεται με το έλκηθρό του κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς και μας μοιράζει τα δώρα. 
Σχεδόν όλοι πιστεύουμε στον Χοντρούλη με την κόκκινη στολή Αϊ-Βασίλη (Santa Claus), αλλά ο Αϊ-Βασίλης δεν είναι από την Ελλάδα είναι από το εξωτερικό. Ο δικός μας (Αϊ-Βασίλης) είναι ο Μέγας Βασίλειος. Αν θέλετε να μάθετε για την ιστορία του Santa Claus και τη σχέση του με τον Μέγα Βασίλειο, διαβάστε τα παρακάτω: 
Η ιστορία του Santa Claus 
Ο υπέρβαρος Αϊ-Βασίλης με τα ροδοκόκκινα μάγουλα, τη λευκή γενειάδα και κόκκινο-άσπρο κοστούμι δεν είναι τίποτα άλλο από το διαφημιστικό... παιδί της Coca Cola. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, ο Άγιος Βασίλης γιορτάζει φέτος τα 79α γενέθλιά του.

Η ιστορία της βασιλόπιτας

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Γνωρίζετε ότι το έθιμο με το τυχερό φλουρί που βάζουμε κάθε Πρωτοχρονιά στη βασιλόπιτα προήλθε από το Μέγα Βασίλειο; Αν θέλετε να μάθετε τη σχετική ιστορία διαβάστε τα παρακάτω: Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Μέγας Βασίλειος ήταν Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Ξεκίνησαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο δήμο μας και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακουλουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με πολλούς καλλιτέχνες και πολλά άλλα. Όσοι βρέθηκαν στη πλατεία Ελευθερίας τη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, άκουσαν τα τραγούδια της διάσημης Ελένη Φουρέιρα και εντυπωσιάστηκαν από τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Όποιος θέλει να μάθει για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν, να διαβάσει τα παρακάτω: 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-12-2013
Πλατεία Καλλεργών έξω από το δημαρχείο «LOGGIA», ώρα 18:00, Μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά με τους πρωταγωνιστές του «XANA ZOO». Η παράσταση δίδεται στο πλαίσιο της δράσης «Παιχνιδομαζέματα Δωροσκορπίσματα Νο 2». Είσοδος ελεύθερη.

Πανέμορφη γαλάζια λίμνη αλλάζει χρώμα στη στιγμή!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π. 

 Η λίμνη είναι γνωστή ως «Blue Pond» και βρίσκεται στην πόλη Biei στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, αποτελώντας ένα μαγευτικό θέαμα για τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Ο λόγος; Το τιρκουάζ χρώμα των νερών της αλλά και το γεγονός ότι αλλάζει σε σμαραγδί μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Ανάλογα με το πώς πέφτει το φως πάνω στα νερά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, η λίμνη από γαλάζια γίνεται… πράσινη! Το μπλε χρώμα της λίμνης δεν έχει εξηγηθεί πλήρως, αλλά αποδίδεται στην παρουσία του υδροξειδίου του αργιλίου στο νερό που αντανακλά μπλε φως με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει και η ατμόσφαιρα. Οι εικόνες είναι εκπληκτικές, ειδικά όταν τη μια στιγμή το νερό είναι μπλε και στο γύρισμα του κεφαλιού γίνεται καταπράσινο. Ονειρικό μέρος για επισκέπτες και φωτογράφους!
Θα ήθελα να δω αυτή την λίμνη από κοντά!!

Πηγή:ΠΕΡΙΕΡΓΑ.GR

Το πλοίο της Ελευθερίας: Μια πλωτή πολιτεία!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.

Όσοι έχουν πάθος με τη θάλασσα και θέλουν να ζουν ταξιδεύοντας ο πόθος τους θα γίνει σε λίγα χρόνια πραγματικότητα. Μια εταιρία από τη Φλόριντα έχει ένα μεγαλόπνοο πλάνο, να δημιουργήσει μια πλωτή πολιτεία που θα γυρίζει όλο τον κόσμο. Εκεί θα ζουν 50.000 κάτοικοί και θα απολαμβάνουν ότι και κάθε στεριανός. Το εγχείρημα ονομάζεται «Freedom Ship»- «Πλοίο της ελευθερίας» και θα ταξιδεύει ασταμάτητα. Το σκάφος έχει μήκος που ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο (1.372 μ.), πλάτος περίπου 230 μ. και ζυγίζει 2,7 εκατ. τόνους. Θα έχει 25 ορόφους και εκεί θα ζουν έως και 50.000 μόνιμοι κάτοικοι. Η συγκεκριμένη πλωτή πολιτεία θα έχει σχολεία, νοσοκομεία, καταστήματα, πάρκα, ενυδρείο, καζίνο, μέχρι και γκαλερί, ενώ στην οροφή της θα υπάρχει αεροδρόμιο και στο πίσω μέρος προβλήτα.
Δεν θα έμπαινα με τίποτα σε αυτό το καράβι και για να μείνεις εκεί πρέπει να εισαι πλούσιος!!!

Πηγή:ΠΕΡΙΕΡΓΑ.GR

O Νικηφόρος

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ειρήνη Κ.
 
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας πάλι μια ιστορία μιας μαθήτριας, που πήρε το τρίτο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό...

"Πάντα πριν πάω για ύπνο, ο παππούς μου μου έλεγε μια ιστορία, που απ' το μυαλό του σκαρφιζόταν. Οι φίλοι του, οι γονείς, τα αδέρφια, ακόμη και οι δάσκαλοι του τον φώναζαν Παραμυθά.
Έβαλα γρήγορα τις πιτζάμες μου, βούρτσισα καλά τα δόντια μου και χώθηκα κάτω απ' τη ζεστή κουβέρτα μου. Ο παππούς μπήκε στο δωμάτιο και κάθισε στην αγαπημένη του καρέκλα.
Πήρε μια βαθιά ανάσα και άρχισε:
Κάποτε τα χρόνια του Βυζαντίου, ζούσε στην Κωνσταντινούπολη ένας καλός, γενναίος και φτωχός άντρας που το λέγανε Νικηφόρο. Έμενε σε ένα μικρό σπιτάκι μαζί με τη λατρεμένη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του.

Το πιο κρύο σημείο στη Γη έχει -93,2 βαθμούς Κελσίου!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.


Το πιο κρύο σημείο του πλανήτη βρίσκεται -πού αλλού- στην καρδιά της Ανταρκτικής και έχει θερμοκρασία -93,2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από δορυφόρους. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας είχε καταγραφεί επίσης στην παγωμένη Ανταρκτική, στη ρωσική βάση «Βοστόκ», στις 21 Ιουλίου 1983, και ήταν -89,2 βαθμοί Κελσίου.Όπως μετέδωσε το BBC, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τεντ Σκάμπος του Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ, ανέφεραν πως η καταγραφή της συγκεκριμένης θερμοκρασίας έγινε στις 10 Αυγούστου 2010 και πως πρόκειται ακόμα για προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ δεν απέκλεισαν η τελική θερμοκρασία να είναι ακόμα χαμηλότερη.

Niihau: Το «απαγορευμένο νησί» της Χαβάης

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Αγγελική Π.
Το Niihau είναι το έβδομο μεγαλύτερο από τα κατοικημένα νησιά της Χαβάης. Δεν έχει ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δεν υπάρχουν καταστήματα, δεν υπάρχει ηλεκτρικό και νερό ούτε εστιατόρια, δεν είναι ένας τουριστικός προορισμός αν και η ομορφιά του είναι απαράμιλλη. Ζουν κάποιοι ιθαγενείς σε πρωτόγονες συνθήκες, πολύ μακριά από την έννοια «πολιτισμός». Είναι το «απαγορευμένο νησί» της Χαβάης όπου καθένας μπορεί να το απολαύσει μόνο από φωτογραφίες.
Η Elizabeth Sinclair αγόρασε το Niihau το 1864 από το Βασίλειο της Χαβάης και στην πορεία του χρόνου κληροδοτήθηκε στους απογόνους της, την οικογένεια Robinson. Το 1915, ο εγγονός της Sinclair, Aubrey Robinson, έκλεισε το νησί για τους επισκέπτες με σκοπό τη διατήρηση του αυτόχθονος πολιτισμού και της άγριας ζωής, χλωρίδας και πανίδας. Ακόμα και οι συγγενείς των κατοίκων για να τους επισκεφθούν θα έπρεπε να έχουν ειδική άδεια.
Σωστή επιλογή να κλείσει το νησί για τους επισκέπτες για να παραμείνουν οι αυτόχθονες. Και εγώ το ίδιο θα έκανα.

Πηγή:ΠΕΡΙΕΡΓΑ.GR

Τα Χριστούγεννα ήρθαν στην γειτονιά μας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Σοφία Λ.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στις 11:00 θα γίνει ο στολισμός του δέντρου, στον κυκλικό κόμβο της Λ. Κνωσού που βρίσκεται μπροστά στο πάρκο όπου θα γίνουν και οι εκδηλώσεις . Η διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων θα είναι από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 28 Δεκεμβρίου. Εκεί λοιπόν θα υπάρχουν τα "Εργαστήρια του Αγίου Βασίλη", εργαστήρια χειροποίητων χριστουγεννιάτικων στολιδιών για τα παιδιά. Η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα πλαισιώσει μουσικά τον στολισμό με κάλαντα. Επίσης θα δώσουν οποί θέλουν αίμα στον "Αιματοκρήτη". Η είσοδος θα είναι εντελώς δωρεάν. Όλοι οι συμμετέχοντες, χορωδίες, μουσικοί και οι ομάδες που πραγματοποιούν τα θεατρικά δρώμενα και παιχνίδια προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετέχουν σε αυτή την λαμπρή γιορτή!
Το "Μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό" και οι φιλόξενοι Αϊγιαννιώτες περιμένουν όλους εμάς να μοιραστούν μαζί τους την ζεστασιά της Αγάπης και την Χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Να ξαναζήσουμε όλοι μαζί την ξενοιασιά την μαγεία και την λάμψη των Χριστουγεννιάτικων χρόνων!!!
ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ!!!!!!!

Πηγή: Κάποια αντέγραψα από την εφημερίδα "Το βήμα του Άι Γιάννη".

Ζουν περισσότερο οι γυναίκες που τρέφονται υγιεινά

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Κωνσταντίνα Τ.

Οι γυναίκες που ακολουθούν τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής ζουν πιο υγιείς και επί περισσότερα χρόνια απ’ ό,τι όσες τρέφονται ανθυγιεινά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν επί 15 χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 10.000 γυναικών, οι οποίες είχαν ηλικία από 55 ετών και άνω όταν άρχισε η μελέτη τους.
Όπως διαπίστωσαν, όσες έτρωγαν άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια, που αποτελούν τον κορμό της μεσογειακής διατροφής, είχαν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν υγιείς τα 70α τους γενέθλια.

Συνέντευξη από την κ. Γιάννα Κεφάλα ηθοποιός και σκηνοθέτης του Θεάτρου Μορφές!!!

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ. 
Την προηγούμενη Παρασκευή (13/12/2013) με το σχολείο επισκεφθήκαμε το Θέατρο Μορφές για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ο Περσέας και η Ανδρομέδα». Όταν τελείωσε η παράσταση αποφασίσαμε να πάρουμε συνέντευξη από έναν ηθοποιό του θεάτρου. Έτσι βρήκαμε την κυρία Γιάννα Κεφάλα (ηθοποιός και σκηνοθέτης). Διαβάστε παρακάτω!!
-κα. Γιάννα Κεφάλα σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μας παραχωρήσετε αυτήν τη συνέντευξη.
-Η χαρά είναι πραγματικά δική μου.

Μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό στο πάρκο ''Μικράς Ασίας'' στον Άγιο Ιωάννη

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ. 
Σε ένα «μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό» μετατρέπεται ο υπαίθριος χώρος του πάρκου ''Μικράς Ασίας'' (Λ. Κνωσού & Αρτέμιδος γωνία), κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου. 
Οι εκδηλώσεις διαρκούν από την Τετάρτη 18 έως Σάββατο 28 Δεκεμβρίου και γίνονται καθημερινά από τις 5 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και την παραμονή των Χριστουγέννων από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ. 
Το ''Μαγικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό'' περιμένει επισκέπτες από όλη την πόλη του Ηρακλείου, όπου μπορούν να κάνουν χριστουγεννιάτικες αγορές από τους υπαίθριους πωλητές, να γευθούν παραδοσιακά φαγητά, γλυκά, λικέρ και να συμμετέχουν σε δράσεις που θα γίνονται όλες τις ημέρες σε διάφορα σημεία του πάρκου.

Ελάτε και φέτος στο παζάρι του σχολείου μας!

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Σοφία Κ. 
Αύριο Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου διοργανώνει το σχολείο μας για άλλη μια χρονιά χριστουγεννιάτικο παζάρι. Θα βρείτε χειροποίητες δημιουργίες από τα παιδιά όλων των τάξεων. Με πολύ κέφι κατασκεύασαν ζωγραφιστές πετρούλες, κεριά, χριστουγεννιάτικες κάρτες, κηροπήγια, ημερολόγια και πολλά άλλα. Θα υπάρχουν επίσης, παιχνίδια, που οι ιδιοκτήτες τους μεγάλωσαν και περιμένουν καινούργια χεράκια να τα παίξουν. Μην ξεχάσετε να περάσετε από τον πάγκο με τα βιβλία που κρύβουν μέσα τόσες γνώσεις, περιπέτειες και χαμόγελα. Σας περιμένουμε με πολλές εκπλήξεις ακόμα. 
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!!!

Χριστουγεννιάτικα Έθιμα απ΄ όλο τον κόσμο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ1, Ιωάννα Μ.
Χριστούγεννα έρχονται σε όλον τον κόσμο και κάθε χώρα τα γιορτάζει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο!
Παρά βέβαια τις ολοένα αυξανόμενες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με δέντρα, γλυκά και κάλαντα, πάντα υπάρχουν μικρές διαφορές στην απόλαυση των Χριστουγέννων ανά τον κόσμο. Και αυτές έχουν να κάνουν ως επί το πλείστον με τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και τις δεισιδαιμονίες κάθε λαού. Δείτε λοιπόν στη συνέχεια πώς τα Χριστούγεννα γιορτάζονται ανά τον κόσμο.

Προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Αντονέτα Τ. και Χαρά Α.
Ξέρετε γιατί οι γονείς σας φοβούνται το διαδίκτυο; Διαβάστε και μάθετε γι' αυτό.
Το ερώτημα για το τι κάνουν τα παιδιά όταν σερφάρουν γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ, καθώς η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones και tablets έχει γίνει πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη. Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή, μπορεί να επισκεφτεί sites όλων των ειδών – και τα παιδιά κατανοούν την τεχνολογία τουλάχιστον το ίδιο καλά με τους γονείς τους.

Ισορροπημένη διατροφή στα τραπέζια των γιορτών

Από τις μαθήτριες του ΣΤ1, Δανάη Μ. και Εμμανουέλα Σ. 
Αν θέλετε να μάθετε πώς να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή μέσα στις γιορτές, διαβάστε το παρακάτω άρθρο. 
Οι γιορτές πλησιάζουν και οι προσκλήσεις σε λουκούλλεια γεύματα αυξάνονται. Εξάλλου πώς να μην υπάρχουν όταν η παράδοση και η κουλτούρα μας συνδυάζει το κάθε χαρμόσυνο γεγονός ή γιορτή με ένα πλούσιο «τραπέζι». 
Και εδώ έρχεται ο βασικός προβληματισμός των περισσότερων που θέλουν να προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να απαλλαγούν από επιπλέον κιλά! 
Διαβάστε παρακάτω συμβουλές για να ελέγξετε την κατανάλωση φαγητού όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού…

Το κοριτσάκι και το όνειρο

Από τη μαθήτρια του ΣΤ 2 Ειρήνη Κ.

 Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία που έγραψε μια μαθήτρια και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε ένα διαγωνισμό...
"Ήταν Αύγουστος του 531μ.Χ.. Η Ευδοκία, ένα αθώο κοριτσάκι, ζούσε με την οικογένειά της σε ένα κάπως επιβλητικό σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον μπαμπά της, τη μαμά της και τον αδερφό της. Ζούσαν πολύ ζεστά σε εκείνο το διώροφο σπίτι και δεν είχαν προβλήματα.
Ο πατέρας της ήταν έμπορος και γι’ αυτό είχαν διώροφο σπίτι. Η μητέρα της είχε εμπόριο υφασμάτων. Της Ευδοκίας της άρεσαν οι δουλειές των γονιών της. Όταν έλειπαν όμως από το σπίτι και εκείνη ήταν μόνη της στεναχωριόταν. Αλλά έπαιζε παιχνίδια στην αυλή ή κεντούσε. Από την άλλη ο αδερφός της ήταν στο σχολείο, αν και δεν ήταν καλός μαθητής και δεν έκανε τα μαθήματά του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στην Ευδοκία: όταν ο αδερφός της, που τον έλεγαν Ευριπίδη και ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από την Ευδοκία, ερχόταν από το σχολείο άφηνε την τσάντα κάτω από το τραπέζι και πήγαινε να παίξει. Τότε η Ευδοκία έπαιρνε την τσάντα του, έπαιρνε τις σημειώσεις του και καθόταν κρυφά και τα διάβαζε, μετά τα έβαζε κάτω από το μαξιλάρι της σαν να μην συμβαίνει τίποτα.