About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Πασχαλινά Εργαστήρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

από την μαθήτρια "Βαλσαμή Σ."

 Αν αναρωτιέστε που μπορείτε να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας τις μέρες του Πάσχα, τότε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μπορεί να είναι η απάντηση! Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας λοίπον, μας προτείνει διάφορες δραστηριότητς για να περάσουμε ευχάριστα το Πάσχα! Το μουσείο ανακοινώνει: "Εκτός από τα μόνιμα εκθέματα του Μουσείου μας, τις εορταστικές αυτές μέρες, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε διάφορες πασχαλινές δραστηριότητες και να κατασκευάσουμε παρέα στολίδια για τις λαμπάδες και το σπίτι! Οι μουσειοπαιδαγωγοί μας διοργανώνουν δύο πρωινά με κατασκευές και διάφορες δραστηριότητες. Αναλυτικά λοιπόν:

Συνέντευξη από την γιαγιά Ανδρομάχη, με θέμα τα παλιά επαγγέλματα.

απο το μαθητή Αλέξανδρο Στ.

   Ζήτησα απο τη γιαγιά μου, Ανδρομάχη Σταυρίδου, να μου μιλήσει για παλιότερα επαγγέλματα και μου περιέγραψε αυτά του Σαλεπιτζή ,του Γανωτζή και του Παγωτατζή

Σαλεπιτζής : Ο σαλεπιτζής ήταν ένας πλανόδιος επαγγελματίες της παλιάς εποχής .Αυτός έφτιαχνε και πουλούσε το σαλέπι που γινόταν ως εξής: το σαλέπι είναι σκόνη που την έβραζε με νερό

Συνέντευξη από ένα μετανάστη που ζει στη χώρα μας !

απο τη μαθήτρια Ελευθερία Β.

   Πήρα συνέντευξη από έναν σκοπιανό μετανάστη προσπαθώντας να μάθω για τη ζωή του στη χώρα μας !

-Πως σας λένε ; 


-Με λένε Αχμέτ και είμαι 25 χρονών . 

-Απο πού είστε και πού μένετε;

- Είμαι από τα Σκόπια αλλά

Ανακαλύφθηκε η αρχαία «Πύλη του Άδη»

από τον μαθητή Λευτέρη Κ.


Τη μυθική «Πύλη του Άδη», που οδηγούσε στον κάτω κόσμο σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς θρύλους, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.

Η τοποθεσία βρίσκεται στην αρχαία πόλη Ιεράπολη και σημερινή Pamukkale, στη νοτιοδυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην περιοχή βρίσκονταν ένας μικρός ναός, μια πύλη και μια σκάλα που οδηγούσε σε μια σπηλιά με δηλητηριώδη αέρια.

Παγκόσμια ημέρα της Γης


από τις "διαστημικές φίλες" 


Η ημέρα της Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου για πρώτη φορά το 1970.Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα όπως λιμοί, κατάρρευση οικοσυστήματος ,μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και λειψυδρία.

Παλιά επαγγέλματα


από τον μαθητή "Δημήτρη Α." 
Ρώτησα τον παππού μου και τη γιαγιά μου για τα παλιά επαγγέλματα και μου είπαν μερικά από αυτά:

Μου είπαν για τον γανωτζή ο οποίος είχε μια μεγάλη λεκάνη .Εκεί έβαζε ένα ασημένιο υγρό .Οι άνθρωποι πήγαιναν σε αυτόν πιρούνια, μαχαίρια, κατσαρόλες και άλλα που τα βουτούσε στην λεκάνη και τους τα έδινε καθαρά και γυαλιστερά.
Επίσης για τον παγοπώλη που κουβαλούσε ένα μικρό ψυγείο που μέσα είχε πλάκες πάγου. Έτσι οι άνθρωποι του έλεγαν πόσες πλάκες πάγο ήθελαν και αυτός τους τις έδινε τυλιγμένες σε ένα πανί.

Η έκτη τάξη στο Αρκάδι

απο τη μαθήτρια Άρτεμις Τζ.


   Την Πέμπτη 11/4/13 η έκτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την ιερά Μονή  Αρκαδίου στο Ρέθυμνο.

 Πριν ξεναγηθούν στη Μονή τα παιδιά του Στ56 έκαναν μια εισαγωγή για το τι θα δούμε. Μετά έπαιξαν ένα μικρό θεατρικό, ενώ

Πάπια γέννησε… κοτόπουλο!

από τον μαθητή "Δημήτρη Α." 


Ερευνητές του Κεντρικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Κτηνιατρικής στο Ντουμπάι χρησιμοποίησαν ένα είδος ζώου για να παράγουν ένα άλλο, τεχνική που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να «αναστήσει» εξαφανισμένα είδη.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εμφύτευσαν με επιτυχία γεννητικά κύτταρα κότας στα αναπαραγωγικά όργανα αρσενικού εμβρύου πάπιας.

Το Facebook ξεκίνησε να χρεώνει 0,82 cents τα εξερχόμενα μηνύματα!


από τον μαθητή "Δημήτρη Α."

Το είχαμε ακούσει όμως δεν περιμέναμε να γίνει τόσο νωρίς!! Όποιος προσπαθήσει να στείλει μήνυμα σε κάποιον άλλον χρήστη τον οποίον δεν έχει φίλο θα πρέπει να πληρώσει 0,82 cents! Βέβαια μπορεί να επιλέξει να στείλει το μήνυμα σε έναν άλλο φάκελο, ο οποίος δεν θα ειδοποιεί τον χρήστη πως έχει μήνυμα αλλά πρέπει μόνος του να μπει εκεί.
Φαίνεται πως το Facebook έχει αποφασίσει να βγάλει εκατομμύρια... γι' αυτό χρειάζεται προσοχή!

είναι απίστευτο τι κάνουν κάποιες εταιρίες για να βγάλουν χρήματα!

Η Αντίπαρος

από τα "κορίτσια ρεπόρτερ"
 
Στο σχολείο κάναμε στην γλώσσα για 2 άντρες από την Αντίπαρο και μου φάνηκε ενδιαφέρον νησί και έψαξα  για να βρω  περισσότερα.
Η Αντίπαρος είναι μικρό βραχώδες κατοικημένο νησί του Νοτίου Αιγαίου στην καρδιά των Κυκλάδων, το οποίο απέχει λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από την Πάρο, με το λιμένα της οποίας συνδέεται με μικρό τοπικό πορθμείο. Στην νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, ενώ το Δεσποτικό, ακατοίκητη νήσος στα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας.

Τάλως


απο τη μαθήτρια Άρτεμις Τζ.
   Μια περιοχή του Ηρακλείου ονομάζεται Ταλώς αλλά από πού πήρε το όνομά της;

  Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης, γιγάντιος με χάλκινο σώμα. Τον κατασκεύασε ο θεός Ήφαιστος και τον χάρισε στον βασιλιά Μίνωα για να φυλάει την Κρήτη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι

Στο βιβλίο Γκίνες ένας παρουσιαστής

από τον μαθητή Βασίλη Η.


Πρόσφατα ακούσαμε, ότι ένας παρουσιαστής ήταν στον αέρα επί 60 ολόκληρες ώρες και αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε…

Μπήκε στο στούντιο ξυρισμένος και βγήκε με γένια. Ο λόγος για τον Ραμπί Λαμακχανέ, παρουσιαστή τηλεοπτικού σόου στο Νεπάλ, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, καθώς κατάφερε να ολοκληρώσει μία εκπομπή διάρκειας 60 συνεχόμενων ωρών.

Κέρκυρα

από τον μαθητή Μιχάλη Π.


 Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και πολλές πόλεις, που ενώ τις ξέρουμε στο όνομα, δεν ξέρουμε τι πολιτιστικό θησαυρό έχουν, και τι είναι αυτό που, τις κάνει δημοφιλής. Έτσι, είπα σήμερα να σας γράψω για ένα μέρος που το ξέρετε όλοι, την Κέρκυρα.

Δράση αιμοδοσίας

από τον μαθητή Γιάννη Φ.


Ο Δήμος Ηρακλείου με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Πολιτισμού & Νέας Γενιάς σε συνεργασία με Εθελοντικές Ομάδες της πόλης μας, ξεκινούν μια δράση που αισιοδοξούμε να γίνει θεσμός για την πόλη μας.

Μια συνεργασία που στόχο έχει την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και να αυξήσει τον αριθμό των Ενεργών Αιμοδοτών του Ηρακλείου μέσα από Αιμοδοσίες που θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση ( κάθε πρώτο Σάββατο του κάθε μήνα ).

Υπολογιστής βαθμολογεί διαγωνίσματα κι εκθέσεις.

από τον μαθητή Δημήτρη Α.


   Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πώς οι καθηγητές μπορούν να γλιτώσουν το διόρθωμα των διαγωνισμάτων!

Οι καθηγητές θα πρέπει να χαρούν -ή μήπως να ανησυχήσουν;- επειδή θα έχουν λιγότερη δουλειά, χάρη σε ένα λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναλαμβάνει να διορθώσει και να βαθμολογήσει μόνο του τα διαγωνίσματα των σπουδαστών. 


Επιστήμονες «βλέπουν» τα όνειρά μας μέσω υπολογιστή


από τον μαθητή "Βασίλη Η" 
 
Πρόσφατα ακούσαμε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να <<δουν>>  τα όνειρα ανθρώπων μέσω υπολογιστή …
Iάπωνες νευροεπιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να «δουν» σε ένα βαθμό τα όνειρα ανθρώπων με τη βοήθεια υπολογιστών .Κάποια στιγμή τα μηχανήματα θα μπορούν να «διαβάζουν» τα όνειρα του καθενός.

Ψηλορείτης

από τον μαθητή Βασίλη Α.

Ο Ψηλορείτης ή Ίδη είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης με 2456 μ. ύψος. Έχει 5 κορυφές οι οποίες ξεπερνούν τα 200μ.Στον Ψηλορείτη βρίσκεται και το Ιδαίο άντρο (υψόμετρο 1.495 μ.), αρχαιολογικός τόπος και σπήλαιο..

Παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

από την μαθήτρια Μαρία Κ.


Η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων ήταν πριν λίγες μέρες, στις 4 Απριλίου. Αυτή είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα που φροντίζουν ζωόφιλοι και σωματεία. Πρέπει όλοι να τα βοηθάμε όσο μπορούμε ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι να υιοθετήσουμε ένα.

Πρέπει να απαιτούμε η χώρα μας και η αρμόδιες αρχές να τα αντιμετωπίζουν με ανθρώπινους τρόπους.

Το Ελαφονήσι

από τις μαθήτριες Ναταλία Λ. και Σταυρούλα Ψ.


Η Κρήτη έχει  πολλά ωραία μέρη όπως το Ελαφονήσι.

Το Ελαφονήσι είναι ένα μικρό νησάκι στην νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης στο νομό Χανίων. Στο νησί μπορεί να φτάσει κανείς περπατώντας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές και τα νερά είναι αρκετά ρηχά, κυρίως το καλοκαίρι. Το νησί αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, ενώ προστατεύεται από συνθήκη, λόγω του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Γιορτή της 25ης Μαρτίου


από τον μαθητή "Δημήτρη Α."  
  Έλαβα μέρος στην γιορτή της 25ης  στο σχολείο μας και σας παρουσιάζω τα παρακάτω:
Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821.

Την γιορτή παρουσίασε η έκτη τάξη με ωραία σκετς σαν τη ζωή της εποχής εκείνης.

To Στ1 μας παρουσίασε τα σκετς του σε βίντεο ενώ το Στ2 μας παρουσίασε το θεατρικό  "χρυσές σελίδες του 21".


Ρόναν, το θαλάσσιο λιοντάρι που λατρεύει τη ντίσκο


από τον μαθητή "Βασίλη Η"
  Πρόσφατα ακούσαμε μια ιστορία ενός θαλάσσιου λιονταριού που χoρεύει με τον ρυθμό της μουσικής….     

Ο Ρόναν, ένα τρίχρονο θαλάσσιο λιοντάρι, δείχνει καθημερινά την αγάπη του για την ντίσκο μουσική και την ικανότητά του να κρατάει το ρυθμό.
Επιστήμονες τον έμαθαν να κουνά το κεφάλι του στο ρυθμό της μουσικής, ικανότητα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι είχαν μόνο τα ζώα που μιμούνται φωνές, όπως οι παπαγάλοι. 
Ο Ρόναν δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε κομμάτια ντίσκο της δεκαετίας του '70. Αγαπημένο του κομμάτι είναι 


Μπέιζμπολ


από τον μαθητή "Μανώλη Γ" 

  Το μπέιζμπολ  είναι καθαρά ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από ομάδες των εννέα παικτών.
Τη δεκαετία του 1830 στις Η.Π.Α. υπήρξαν αναφορές για μια ποικιλία παιχνιδιών με ρόπαλο και μπάλα που χαρακτηρίστηκαν σαν πρώιμες μορφές του μπέιζμπολ. Αυτά τα παιχνίδια συχνά αναφέρονται σε τοπικό επίπεδο. αλλά και άλλα ονόματα όπως "round-ball" και "base-ball" χρησιμοποιήθηκαν επίσης. Σε μια επιστολή για το περιοδικό Sporting  Life για έναν αγώνα  το 1838 παρουσιάζονται πολλές ομοιότητες με το σύγχρονο μπέιζμπολ. 

Το πιο μικροκαμωμένο κορίτσι του κόσμου πήγε σχολείο!


από τον μαθητή "Δημήτρη Α"

Δείτε τη Charlotte που ζυγίζει μόλις... εννιά κιλά!
Χαρούμενη και ανέμελη η μικρή Charlotte Garside, το πιο μικροκαμωμένο κορίτσι του κόσμου, πήγε για πρώτη μέρα στο σχολείο και έκανε αισθητή την παρουσία τους, παρά τη διαφορετικότητά της.

Ο 17χρονος Έλληνας που μας έκανε υπερήφανους


από τον μαθητή "Δημήτρη Α." 
Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο!


Δύο χρόνια πριν, ο τότε 15χρονος Χάρης συνέλαβε την ιδέα του μεταλλικού γαντιού βλέποντας τη γιαγιά του που αντιμετώπιζε κινητικές δυσκολίες να μην μπορεί να πιάσει ούτε το τηλεκοντρόλ. Τότε αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του προς όφελος όσων έχουν ανάγκη όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

από την μαθήτρια Ελευθερία Β.


Στις 2 Απριλίου γεννήθηκε ο μεγαλύτερος παραμυθάς όλων των εποχών, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν . Κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε γράψει πολλά παιδικά παραμύθια όπως ( το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Χάνσελ και Γκρέτελ, κ.α.)

Για τη μέρα αυτή πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο στήνοντας εκθέσεις παιδικών βιβλίων,