About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κέρκυρα

από τον μαθητή Μιχάλη Π.


 Η Ελλάδα έχει πολλά νησιά και πολλές πόλεις, που ενώ τις ξέρουμε στο όνομα, δεν ξέρουμε τι πολιτιστικό θησαυρό έχουν, και τι είναι αυτό που, τις κάνει δημοφιλής. Έτσι, είπα σήμερα να σας γράψω για ένα μέρος που το ξέρετε όλοι, την Κέρκυρα.


Η πόλη της Κέρκυρας χαρακτηρίζεται από το έντονο Βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά και από πολλές Αγγλικές και Γαλλικές επιρροές. Είναι κοσμοπολίτικη πόλη που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς, με κύρια αξιοθέατα τη μεγάλη πλατεία Σπιανάδα, που είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας. Η πόλη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες, τράπεζες, αστυνομία, στρατολογία, δημοτικές υπηρεσίες, σταθμούς τηλεοράσεως και ραδιοφώνων, διεθνές λιμάνι κι αεροδρόμιο προσιτό σε κάθε είδους αεροσκάφους. Είναι έδρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, της Νομαρχίας Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών. Επίσης αξιόλογα κτίσματα είναι και τα Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, ένα από τα ωραιότερα ανάκτορα γεωργιανού ρυθμού που άφησε πίσω της η Αγγλοκρατία. Παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο». Η πόλη της Κέρκυρας έχει πληθυσμό 28.185 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι ένα από τα πιο παλιά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος.

Τα παλιά χρόνια, μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως η Κέρκυρα μέχρι το 1.800 περίπου, πολιορκούνταν από Τούρκους, και παλιότερα από Βενετούς! Η Κέρκυρα έχει βγάλει πολλές σημαντικές προσωπικότητες από παλιά μέχρι σήμερα.

Να λοιπόν, τα ξέρατε όλα αυτά; Ξέρατε ότι ένα  μικρό νησί έχει τόσο μεγάλη ιστορία;


1 σχόλιο: